Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Το άρθρο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα η "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ " σελιδες 40 & 41

1. Με τον Νόμο 4172/23-07-2013 (ΦΕΚ 167 τεύχος Α΄) που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή με θέμα «Φορολογία Εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» και ο οποίος αποτελείται από τρία τμήματα, θεσπίζεται και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (Τμήμα Πρώτο) ο οποίος θα αντικαταστήσει τον μέχρι σήμερα Κωδικοποιημένο Ν. 2238/1994. Με το Τμήμα Δεύτερο ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ με το Τμήμα Τρίτο ρυθμίζονται θέματα άλλων υπουργείων.
2. Ειδικότερα με το Τμήμα Πρώτο του νέου Κ.Φ.Ε.:
2.1. Καθιερώνεται νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 01/01/2014 και μετά, ο οποίος περιλαμβάνει:
α. Την φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων, των νομικών προσώπων, καθώς και των κάθε είδους νομικών οντοτήτων.
β. Τον τρόπο φορολόγησης για ειδικές κατηγορίες εισοδημάτων, καθώς και τον τρόπο απόδοσης των φόρων, της προκαταβολής του φόρου, καθώς και της παρακράτησής του κ.λπ.
2.2. Με τον νέο Κ.Φ.Ε. επέρχονται σημαντικές τροποποιήσεις στην φορολογία των φυσικών και νομικών προσώπων, οι κυριότερες των οποίων επισημαίνονται παρακάτω.
2.2.1. Εισάγεται ο όρος φορολογική κατοικία στο ελληνικό δίκαιο προκειμένου να προσδιοριστούν τα υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα ακολουθώντας τα πρότυπα του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(άρθρο 3)
2.2.2. Μειώνονται σε τέσσερις (4) από έξι (6) οι κατηγορίες (πηγές) του εισοδήματος. Σύμφωνα με τον νέο Κ.Φ.Ε., τα ακαθάριστα εισοδήματα διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
α) εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις,
β) εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα,
γ) εισόδημα από κεφάλαιο και
δ) εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
(άρθρο 7)
.......................................................................................................
Παρατίθενται στο τέλος όλες οι αλλαγές του νέου Κ.Φ.Ε.
ΣΧΟΛΙΟ
Εν κατακλείδι επισημαίνουμε ότι με τον θεωρούμενο «ΝΕΟ» Κώδικα, κατά βάση αναδιατάσσονται οι παλαιές δοκιμασμένες διατάξεις των ιστορικών νόμων Ν.Δ. 3323/55 περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και Ν.Δ. 3843/58 περί φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, που έχουν ήδη κωδικοποιηθεί με τον Ν. 2238/94 (Κ.Φ.Ε.).
Με την αναδιάταξη αυτή των ισχυουσών κατά το πλείστον διατάξεων δεν είναι βέβαιο, κατά τη γνώμη μας, ότι εξυπηρετείται η απλότητα και το εύχρηστον των νέων διατάξεων, ούτε φυσικά η αποτελεσματικότερη φορολόγηση και κυρίως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Τούτο δε διότι, όπως είναι γνωστό η αποτελεσματική φορολόγηση και προ παντός η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής δεν επιτυγχάνονται μόνο με νομοτεχνικές ρυθμίσεις. Επιτυγχάνονται κυρίως με εφαρμοστικά φορολογικά μέτρα, τα οποία παρέχονται άφθονα σήμερα, εφόσον βέβαια υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση, με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό.
                                                   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Λ ΒΟΥΘΟΥΝΗΣ
Δείτε ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην Ναυτεμπορική .Είναι  καταχωρημένο  επίσης και στη στήλη 'Άρθρα.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pQXFUM2p4VmFOaEU/edit 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *