Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Η Α.Υ.Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

Mε την Α.Υ.Ο-Πολ. 1179/19.7.2013(που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1762 τεύχος Β') του ΥΠΟΙΚ με θέμα "  Καθορισμός του υποχρεωτικού περιεχομένου του φακέλου τεκμηρίωσης, του περιεχομένου του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών, της γλώσσας στην οποία τηρούνται οι ως άνω πληροφορίες, των μεθόδων, τρόπων και διαδικασιών προσδιορισμού των τιμών των συναλλαγών αυτών, της επικαιροποίησης του φακέλου τεκμηρίωσης, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 39Α του Κ.Φ.Ε." ορίζονται τα εξής.
ΣΧΟΛΙΟ
Με την ανάρτησή μας της 17/4/2013 σας είχαμε ενημερώσει για τις νέες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές  που επεβλήθησαν με το άρθρο 11 του ν. 4110/23-1-2013 και για τα  παράλογα μεγάλα αυτοτελή πρόστιμα που προβλέπονται για την εκπρόθεσμη υποβολή [ 1/1000 επί των δηλουμένων ακαθαρίστων εσόδων μη δυνάμενο να είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ και μεγαλύτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ] και  για τη μη υποβολή ή μη διάθεση του φακέλου τεκμηρίωσης στην αρμόδια ελεγκτική αρχή, [ 1/100 επί  των δηλούμενων ακαθάριστων εσόδων μη δυνάμενο να είναι μικρότερο των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και μεγαλύτερο των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ]
Με την § 8 του άρθρου 39Α΄ προβλέπετο η έκδοση απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου (23/01/2013), η οποία θα καθορίζει τα ειδικότερα θέματα τα οποία είναι αναγκαία για την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων (το υποχρεωτικό περιεχόμενο του φακέλου τεκμηρίωσης – συνοπτικού πίνακα πληροφοριών, την γλώσσα στην οποία τηρούνται οι ως άνω πληροφορίες, οι μέθοδοι, τρόποι και διαδικασίες προσδιορισμού των τιμών κ.λπ.).
Η απόφαση εκδόθηκε 19/7/2013  με καθυστέρηση (παρά 4 ημέρες)  6 μηνών και  η οποία  ενεργοποιεί  τις καινούργιες διατάξεις και θα πρέπει εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών οι εταιρίες να ετοιμάσουν  τους  φακέλους και να υποβάλλουν τον συνοπτικό πίνακα πληροφοριών  στην  Γ.Γ.Π.Σ  μέχρι 16/8/2013 (παρατάθηκε  ευτυχώς με το άρθρο 74 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την 19-7-2013.- αρχικώς προβλέπετο η 10/5/2013 εν συνεχεία παρατάθηκε μέχρι 10/7/2013 και το πολυνομοσχέδιο ανέφερε ως νέα καταληκτική ημερομηνία την 31-7-2013)
 * Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα,   !!! τέτοιο μπάχαλο !!! στο ΥΠΟΙΚ δεν έχω ξαναδεί  35 χρόνια που το παρακολουθώ.
Ειδικότερα,
 * Ημεδαπές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνδέονται με άλλες επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 2 του  άρθρου 39 Κ.Φ.Ε., υποχρεούνται να τηρούν φάκελο τεκμηρίωσης τιμών των συναλλαγών τους με αυτές. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα για τις συναλλαγές τους με το κεντρικό και με τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις του κεντρικού τους στην αλλοδαπή, καθώς και οι ημεδαπές επιχειρήσεις για τις συναλλαγές τους με μόνιμες εγκαταστάσεις τους στην αλλοδαπή.
 *  Σε περίπτωση ημεδαπής επιχείρησης η οποία είναι μέλος ομίλου, πολυεθνικού ή ημεδαπού, ο «φάκελος τεκμηρίωσης» αποτελείται από δύο μέρη, από τον «βασικό φάκελο τεκμηρίωσης» και από τον «ελληνικό φάκελο τεκμηρίωσης», ο οποίος συμπληρώνει τον «βασικό φάκελο» και περιέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις-μέλη του ομίλου. Όταν ημεδαπή επιχείρηση πραγματοποιεί συναλλαγές με άλλες συνδεδεμένες επιχειρήσεις, ημεδαπές ή αλλοδαπές ή με μόνιμες εγκαταστάσεις της στην αλλοδαπή, καθώς και όταν μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα πραγματοποιούν συναλλαγές με το κεντρικό ή με συνδεδεμένες επιχειρήσεις του κεντρικού τους στην αλλοδαπή, ο φάκελος τεκμηρίωσης αποτελείται μόνο από τον «ελληνικό φάκελο τεκμηρίωσης».
  * Ο συνοπτικός πίνακας πληροφοριών υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών πριν την έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού της παραγράφου 5 του άρθρου 82 του Κ.Φ.Ε. και σε κάθε
περίπτωση εντός πενήντα (50) ημερών από την ημερομηνία κλεισίματος της διαχειριστικής περιόδου, για χρήσεις που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μετά.
Ο συνοπτικός πίνακας πληροφοριών είναι συνοδευτικός του φακέλου τεκμηρίωσης και υποβάλλεται προκειμένου να αξιοποιηθούν φορολογικά οι παρεχόμενες πληροφορίες.
Δειτε ολόκληρη την Α.Υ.Ο-Πολ..1179/2013, καθώς και το παράρτημα με υπόδειγμα του Συνοπτικού πίνακα πληροφοριών.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pVGN3REstTHpTSFU/edit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *