Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΡΟΧΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΠΑ ΕΙΣΡΟΩΝ

Με την Δ17Ε 5005039 ΕΞ 3.2.2012 του ΥΠΟΙΚ με θέμα" Παροχή οδηγιών σχετικά με έκπτωση Φ.Π.Α εισροών¨  ορίζονται τα παρακάτω.
Ειδικότερα,
Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος και ειδικότερα με την δυνατότητα συμπερίληψης του ΕΤΕΠΠΑΑ στο προς έκπτωση ποσό ΦΠΑ εισροών των εγκεκριμένων αποθηκευτών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ 4 του ν.2859/00 (Κώδικας ΦΠΑ) στη φορολογητέα αξία για σκοπούς ΦΠΑ, κατά την παράδοση αγαθών περιλαμβάνονται οι κάθε είδους φόροι, τα δικαιώματα, οι εισφορές, τα τέλη υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και τα τέλη χαρτοσήμου, με εξαίρεση το φόρο προστιθέμενης αξίας.
2. Επιπλέον, με τις διατάξεις της Δ.635/436/93 ΑΥΟ καθορίστηκε η διαδικασία έκπτωσης του ΦΠΑ που αναλογεί στις εισροές των εγκεκριμένων αποθηκευτών αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών. Οι εγκεκριμένοι αποθηκευτές ασκούν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους με βάση τα δικαιολογητικά δαπανών που κατέχουν κατά το χρόνο κατάθεσης του παραστατικού. Είναι βέβαια προφανές ότι τα δικαιολογητικά αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν ΦΠΑ προκειμένου αυτός να αποτελέσει αντικείμενο έκπτωσης αλλιώς θα καθίστατο κενή περιεχομένου η σχετική διάταξη αναφορικά με το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου αυτού.
3. Η επιβάρυνση υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης και Αλκοολούχων Ποτών (ΕΤΕΠΠΑΑ) αποτελεί μία εισφορά που καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Το σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης προσκομίζεται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή ως αυξητικό στοιχείο στη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας των πωληθέντων προϊόντων για τον υπολογισμό του ΦΠΑ και δεν δύναται να συμπεριληφθεί στην συγκεντρωτική κατάσταση της ανωτέρω ΑΥΟ με τα προς έκπτωση ποσά ΦΠΑ.
`Αλλωστε το συνολικό ποσό ΦΠΑ που έχει καταβληθεί με την Δήλωση ΕΦΚ στο αρμόδιο Τελωνείο, εμφανίζεται στα λοιπά προστιθέμενα ποσά (κωδ.402) στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ της εταιρείας που κατατίθεται στην αρμόδια ΔΟΥ, παρέχοντας έτσι άμεσα την δυνατότητα συμψηφισμού οποιαδήποτε διαφοράς.
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ενημερώνοντας σχετικά την ενδιαφερόμενη επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *