Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται:
Α) η ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2555 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2022 “σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση, την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 910/2014 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972, και για την κατάργηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/1148 (Οδηγία NIS 2)”. Η οδηγία εισάγει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση κυβερνοασφάλειας με βάση τον κίνδυνο, με στόχο την επίτευξη υψηλού κοινού επιπέδου ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε όλα τα κράτη μέλη, ενισχύοντας τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς μέσω βελτιωμένων πρωτοκόλλων ασφαλείας και δυνατοτήτων αντιμετώπισης περιστατικών.
Β) Ειδικότερα, προβλέπεται: (α) εισαγωγή ρυθμίσεων για την εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας, ο ορισμός αρμόδιας αρχής για την κυβερνοασφάλεια, και τη διαχείριση κυβερνοκρίσεων, (β) ο καθορισμός μέτρων διαχείρισης κινδύνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, (γ) η εισαγωγή κανόνων και υποχρεώσεων σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για την κυβερνοασφάλεια και (δ) η θέσπιση διατάξεων για την εν γένει εποπτεία και επιβολή της εφαρμογής του παρόντος, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται υψηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω .
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 23:00.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση
Δημήτριος Παπαστεργίου
Κατεβάστε το Σ/Ν Εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου