Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΚΑΘΕ ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΟΡΟΤΕΣΤ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Θα δηλώνουν κάθε τρεις μήνες ηλεκτρονικά έσοδα και έξοδα από το πρώτο ευρώ, αναλυτικά, και θα γίνονται διασταυρώσεις με στόχο την πάταξη της κλοπής ΦΠΑ
 Σε «τεστ αλήθειας» θα υποβάλλει ανά τρίμηνο η Εφορία περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες τους, από το πρώτο ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να γίνονται διασταυρώσεις και να εντοπίζονται όσοι εισπράττουν αλλά δεν δηλώνουν ή ακόμα και όσοι πληρώνουν περισσότερα από όσα εισπράττουν. Και στις δύο περιπτώσεις τα ευρήματα των διασταυρώσεων θα οδηγούν σε εκτεταμένους ελέγχους με στόχο την πάταξη της κλοπής ΦΠΑ αλλά και της απόκρυψης εισοδήματος.  Με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ενεργοποιήθηκαν από τις αρχές του έτους, κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα θα πρέπει να υποβάλλει καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών ή, πιο απλά, να δηλώνει αναλυτικά όλα του τα έσοδα και όλα του τα έξοδα, κάθε μήνα, ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
Μετά την γκρίνια λογιστών και φορολογουμένων, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έκανε δεκτό, ειδικά για φέτος, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις να υποβάλλονται ανά τρίμηνο και όχι ανά μήνα, προκειμένου να δοθεί μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής στις νέες υποχρεώσεις.
Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων για το πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Μαΐου και στη συνέχεια η προθεσμία θα εκπνέει την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη του τριμήνου. Ετσι, η δεύτερη κατάσταση θα πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος Ιουλίου, η τρίτη έως το τέλος Οκτωβρίου και η τέταρτη έως το τέλος Ιανουαρίου του 2015.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΠΑ. Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις θα πρέπει να αποτυπώνονται ο ΑΦΜ του πελάτη ή του προμηθευτή, το πλήθος των στοιχείων που έχουν εκδοθεί ή ληφθεί, η αξία της συναλλαγής προ ΦΠΑ και ξεχωριστά ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τη συναλλαγή. Ετσι, το πρώτο που θα μπορεί να δει απευθείας η ΓΓΔΕ είναι αν ο ΦΠΑ έχει αποδοθεί. Παράλληλα θα συμπληρώνεται από τον υπόχρεο και ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος (μόνο για τους προμηθευτές) είναι επίσης υποχρεωμένος να υποβάλλει συγκεντρωτικές καταστάσεις, ώστε να εντοπίζονται επίσης με ευκολία όσοι δεν υποβάλλουν τις καταστάσεις ενώ έχουν υποχρέωση.
Η  χρέωση για φορολογουμένους με «απλές» συγκεντρωτικές (π.χ. ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών τον μήνα) κοστίζουν 50 ευρώ το τρίμηνο.

πηγή. τα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *