Καταργείται η Εθνική Σύμβαση, περιορίζεται ο χρόνος προειδοποίησης για τις απολύσεις, παγώνουν οι τριετίες, ψαλιδίζονται τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και το επίδομα γάμου.
* Αποφασίζεται μονομερώς από την κυβέρνηση η διατήρηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου στον ιδιωτικό τομέα στα σημερινά, μειωμένα επίπεδα. Ειδικότερα, για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ. Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ. Ουσιαστικά θεσμοθετήθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του περασμένου Φεβρουαρίου, με την οποία δινόταν η δυνατότητα μείωσης των κατώτατων αποδοχών κατά 22% για όλους και ειδικά για νέους έως 25 ετών κατά 32%. Επιπρόσθετα ορίζεται ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 το υπουργείο Εργασίας θα θεσμοθετήσει τη νέα διαδικασία προσδιορισμού των κατώτατων αποδοχών. Ετσι θα καταργηθεί και επίσημα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που έφερε την υπογραφή εργοδοτών και εργαζομένων. Επίσης, με τον τρόπο αυτό από εδώ και στο εξής το κράτος θα έχει ενεργό ρόλο στον καθορισμό των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.
* Καταργείται η καθολική ισχύς της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις που δεν έχουν υπαχθεί στο εργοδοτικό σωματείο του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται (π.χ., τουρισμός, μέταλλο, τσιμέντο) θα μπορούν να δίνουν μικρότερους μισθούς απ' αυτούς που οριοθετεί η εθνική σύμβαση.
* Ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση περιορίζεται στους τέσσερις από έξι μήνες ως ανώτατο όριο, ώστε να καταβάλλεται το 50% της αποζημίωσης. Το ύψος της αποζημίωσης δεν θα έχει καμία μεταβολή για όσους εργάζονται ως 16 χρόνια και δικαιούνται έως 12 μισθούς. Το ίδιο όριο θα ισχύει και για τους νεοπροσληφθέντες. Μετά την ισχύ των νέων ρυθμίσεων οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών «παγώνουν» στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα συμπληρώσουν μέχρι την ενδεχόμενη απόλυσή τους. Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12 δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. (Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 22 χρόνια προϋπηρεσία σήμερα, ακόμη κι αν παραμείνει στον ίδιο εργοδότη για τα επόμενα 4 χρόνια θα πάρει αποζημίωση ίση με 18 μισθούς, όσους θα έπαιρνε αν απολυόταν σήμερα κι όχι όσους θα έπαιρνε σε 4 χρόνια, δηλαδή 22 μισθούς.) .............
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της κυριακάτικης δημοκρατίας.
http://www.dimokratianews.gr/content/12474/%CF%84%CE%B9-%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου