Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

CLAWBACK -ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2022

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 5300/20.9.2024 η  Απόφαση Αριθμ.  215 με θέμα΄'Ρύθμιση είσπραξης του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) των παρόχων υγείας της παρ. 1 του άρθρου 100 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, για το έτος 2022"

 Ειδικότερα, .................αποφασίζει ομόφωνα:       

                      Άρθρο 1
     ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
1. Οι ανείσπρακτες οφειλές clawback του άρθρου 100 του ν. 4172/2013 των παρόχων/προμηθευτών υπηρεσιών υγείας για το έτος 2022 εντάσσονται σε ρύθμιση καταβολής δόσεων.


2. Ως ανείσπρακτη οφειλή ορίζεται το ποσό εκείνο που υφίσταται κατά το χρόνο γνωστοποίησης του ύψους και του πλήθους των δόσεων στον πάροχο - προμηθευτή υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα, για το έτος 2022, η διαφορά των προεισπραχθέντων ποσών clawback από το συνολικό οφειλόμενο ποσό, σύμφωνα με το άρθρο 100 του ν. 4172/2013, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 του ν. 4958/2022 (Α’ 142), και τα οριζόμενα στη παρούσα απόφαση.
Για την ένταξη του παρόχου - προμηθευτή υπηρεσιών υγείας στη ρύθμιση, απαιτείται σχετική αίτηση η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ. Σε περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλλει τη σχετική αίτηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει. Στην εν λόγω αίτηση πρέπει να αναφέρεται ότι ο πάροχος- προμηθευτής υπηρεσιών υγείας επιθυμεί την ένταξη του στη ρύθμιση οφειλών από clawback έτους 2022.
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης ορίζεται 1 (ένας) μήνας από την έναρξη σε παραγωγική λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ και η οποία θα γίνει γνωστή με σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr).
3. Σε περίπτωση που ο πάροχος δεν υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση το ποσό:
α. Συμψηφίζεται εις ολόκληρον με οφειλές του ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που ο υπόχρεος είναι συμβεβλημένος πάροχος με τον ΕΟΠΥΥ.
β. Καταβάλλεται εις ολόκληρον σε μια δόση, εντός 30 ημερολογιακών ημερών σε περίπτωση που ο υπόχρεος είναι μη συμβεβλημένος πάροχος/προμηθευτής με τον ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της ανωτέρω προθεσμίας το ποσό αναζητείται μέσω ΚΕΔΕ.
4. Σε περίπτωση που υφίσταται ποσό οφειλής του παρόχου προς τον Οργανισμό σε αναστολή είσπραξης (με δικαστική απόφαση) κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης, το ποσό αυτό δεν εντάσσεται στη ρύθμιση. Με την ολοκλήρωση των ένδικων μέσων, λόγω των οποίων προήλθε και η αναστολή είσπραξης, το ποσό οφειλής που θα προκύψει εντάσσεται στην παρούσα ρύθμιση. Το πλήθος των δόσεων, σε αυτή την περίπτωση, ορίζεται ως το πλήθος των υπολειπόμενων δόσεων και για τους λοιπούς παρόχους (που δεν είχαν αναστολή είσπραξης)

 Δείτε ολόκληρη την Απόφαση Eδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *