Τη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα για τις υποβολές καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ) του 2014, οι οποίες υποβλήθηκαν έως τις 22 Ιανουαρίου 2016, ζητά – με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Η επιστολή προέκυψε, μετά την απρόσμενη επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις για εκπρόθεσμες υποβολές συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών για τη συγκεκριμένη χρονιά. Αυτό συνέβη, καθώς παραγράφεται η 5ετής προθεσμία του ελέγχου και οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες πρέπει να εκδώσουν τα δελτία ελέγχου και να κοινοποιήσουν τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Όπως αναφέρει ο κ. Κόλλιας, «οι περιπτώσεις, που επισύρουν πρόστιμα, είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του ηλεκτρονικού συστήματος, που δεχόταν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις με λανθασμένα αρχεία, διότι η σιωπηρή παράταση, που είχε δοθεί αφορούσε, μόνο το μέρος των διορθώσεων στους προμηθευτές. Το σύστημα δεχόταν μόνο το ολοκληρωμένο αρχείο πελατών και προμηθευτών με αποτέλεσμα να γίνουν χιλιάδες λανθασμένες υποβολές χωρίς την υπαιτιότητα των λογιστών – φοροτεχνικών».
Οι ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών γίνονται αποδεκτές, όμως αυτό σημαίνει κόστος για τις επχιειρήσεις. Για να αποφευχθεί αυτό, προτείνεται η άμεση νομοθετική παρέμβαση.
Για να δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής, πατήστε εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου