Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΠΟΛ.1107/2018 ΠΑΡΟΧΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.

Με την Πολ.1107/31.5.2018  της  Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)  με θέμα " Παροχή οδηγιών για την υποβολή δηλώσεων και άσκηση αγωγών διόρθωσης αρχικών εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου " διευκρινίζονται  τα  ακόλουθα.   Ειδικότερα,
 Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας, σχετικά με το αντικείμενο του θέματος μετά τη θέση σε ισχύ του αρθ. 196 του ν. 4389/2016 (ΦΕΚ Α΄94), σας διευκρινίζουμε τα εξής:

Ι. Όλες οι Κτηματικές Υπηρεσίες οφείλουν να προβούν άμεσα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Π.Δ.142/2017, (ΦΕΚ Α΄181), στις νόμιμες ενέργειες τους για διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, δίδοντας εντολή αρμοδίως, προς άσκηση αγωγών ενώπιον του αρμοδίου καθ΄ύλην και τόπον Πρωτοδικείου, (άρθρο 6 παρ.2 περ. β΄ν.2664/1998, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), για τη διόρθωση των πρώτων εγγραφών στις κτηματογραφημένες περιοχές, συνοδευόμενη με ιστορικό, απόψεις και λοιπά στοιχεία

α. για όλα τα δημόσια και ανταλλάξιμα κτήματα, καθώς και για όσα ακίνητα εγείρονται εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του αρθ.196 του ανωτέρω νόμου και

β. Ομοίως ως ανωτέρω, για τα ακίνητα τα οποία δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις και για τα οποία θα διαπιστώνεται κατόπιν ελέγχου, ότι δεν έχει γίνει καταχώρηση, στα οικεία βιβλία των μεταγραφών, της μεταβίβασής τους προς την ΕΤΑΔ ΑΕ.

ΙΙ. Η προαναφερθείσα εντολή της άνω Ι. παραγράφου, περίπτωση β., θα κοινοποιείται στην ΕΤΑΔ ΑΕ για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες.

ΙΙΙ. Οι Κτηματικές Υπηρεσίες οι οποίες δεν διαθέτουν τεχνικό προσωπικό ή στις οποίες συντρέχουν έκτακτες ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν οίκοθεν (είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε υλικοτεχνική υποδομή), παρακαλούνται να διαβιβάζουν σχετικό αίτημα συνδρομής και στην ΕΤΑΔ ΑΕ.

ΙV. Κατ΄εξαίρεση, τα ακίνητα τα οποία είχαν περιέλθει κατά κυριότητα στο ΤΑΙΠΕΔ και μεταβιβάσθηκαν αυτομάτως στην ΕΤΑΔ ΑΕ, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις του ν. 4389/2016, τα ως άνω στοιχεία, θα πρέπει να διαβιβαστούν αρμοδίως στην ΕΤΑΔ ΑΕ, για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες.

 Κατεβάστε την Πολ.1107/2018.Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *