Το ένα τρίτο του νέου πακέτου λιτότητας βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλειδώσει στη διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.
Πρόκειται για το πακέτο μέτρων έμμεσης φορολογίας που στοχεύει στο να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2018.
 Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται:
- H αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή υπολογίζεται ότι θα φέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους 400 έως 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Από την αύξηση του συντελεστή θα προκληθούν ανατιμήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στις μεταφορές, στα καύσιμα, τα μη νωπά τρόφιμα, την εστίαση κ.α.
- H αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη. Η αύξηση θα είναι της τάξης του 5% στην τελική τιμή του καυσίμου. Η λιανική τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 5 λεπτά του ευρώ.
- H αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο υγράεριο και το φυσικό αέριο κίνησης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις αυξήσεις θα εξαιρεθεί το πετρέλαιο κίνησης καθώς εκτιμάται ότι μια αύξησή του θα προκαλούσε επιβάρυνση συνολικά στην οικονομία λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων, των εμπορευματικών μεταφορών κ.α.
- H "αναμόρφωση της φορολογίας αυτοκινήτου". Το πακέτο φόρων στα αυτοκίνητα δεν περιλαμβάνει μόνο αύξηση των καυσίμων, αλλά και αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ, του φόρου πολυτελείας που βαρύνει οχήματα εργοστασιακής αξίας πάνω από ένα όριο και στα τέλη κυκλοφορίας.
- H αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς βρίσκονται και άλλες παρεμβάσεις στο μέτωπο της έμμεσης φορολογίας, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη κλειδώσει.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται η επιβολή ειδικού τέλους τραπεζικών συναλλαγών, η αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας, η επιβολή ειδικού τέλους στο mobile internet και η επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
πηγή.capital.gr