
Πρόκειται, αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, για μια ακόμη κίνηση, καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, απλώς και μόνο για να κλείσουν ορισμένες «τρύπες» του προϋπολογισμού.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με το νέο καθεστώς που ισχύει, εάν ένας καταθέτης έκλεισε μια προθεσμιακή κατάθεση πέρυσι στις 25 Ιανουαρίου και η προθεσμία λήγει φέτος στις 25 Ιανουαρίου 2013, τότε οι τόκοι οι οποίοι θα καταβληθούν την ημερομηνία λήξης θα φορολογηθούν με 15%, αν και πρόκειται για δεδουλευμένους τόκους εντός του έτους 2012.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος φορολογικού νόμου, αυξάνεται αναδρομικά στο 15% ο συντελεστής φορολόγησης επί των τόκων που καταβάλλονται ή πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 σε σχέση με καταθέσεις, αλλοδαπά ομόλογα, πράξεις repos, κάθε μορφής τίτλους που εκδίδονται από θυγατρικές εταιρείες ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, ελληνικά εταιρικά ομόλογα, καθώς και τίτλους που εκδίδονται στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως, τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως και την Ασιατική Τράπεζα Αναπτύξεως.
πηγή. η ναυτεμπορική
Για μία ακόμα φορά, το κράτος αποδεικνύεται αναξιόπιστο. Έτσι οι τόκοι μιας προθεσμιακής 10 μηνών που έληξε το Δεκέμβριο 2012 επιβαρύνθηκε με φόρο 10%, ενώ αν λήγει τον Ιανουάριο 2013 θα επιβαρυνθεί με 15% στο σύνολο των τόκων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή είναι μια τυφλή και άδικη διάταξη και πιστεύω ότι ο κ Στουρνάρας, που θέλει να εισάγει νέα ήθη στις σχέσεις κράτους - πολίτη, πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα, δεδομένου ότι είναι πολύ εύκολο για τις τράπεζες να υπολογίζουν τη διαφορά φόρου που προκύπτει από τη 1 Ιανουαρίου και μετά.