Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ

 Κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή το Σ/Ν του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις" με το οποίο επέρχονται και φορολογικές ρυθμίσεις.

Οι φορολογικές ρυθμίσεις απαριθμούνται κατωτέρω.

1.Αυξάνονται, τα ποσά της μείωσης του φόρου εισοδήματος, για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. (άρθρο 43)

2.       Προβλέπεται :

-     μείωση κατά δέκα τοις εκατό (10%) του ΕΝ.Φ.Ι.Α., για τα έτη 2024 και επόμενα, επί ασφαλισμένων κατοικιών φυσικών προσώπων, για φυσικές καταστροφές, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση.

-        από την οριζόμενη ημερομηνία και εφεξής, πλήρης απαλλαγή, πρώην δικαιούχων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (σήμερα η ανωτέρω απαλλαγή εφαρμόζεται ως αντισταθμιστικό μέτρο μέχρι τις 31.12.2023).      (άρθρα 44 και 45)

3.Παρέχεται οικονομική ενίσχυση, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, σε νοικοκυριά, για την κάλυψη μέρους της αυξημένης δαπάνης αγοράς ειδών διατροφής, λόγω αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή (ανάλογο μέτρο είχε υιοθετηθεί με το άρθρο 115 του ν. 5007/2023 για τους μήνες Φεβρουάριο 2023 έως και Ιούλιο 2023).

Προβλέπεται το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της οικονομικής ενίσχυσης καθώς και η απαλλαγή από οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δέσμευση, συμψηφισμό με βεβαιωμένα χρέη προς τους αναφερόμενους στην υπό ψήφιση διάταξη φορείς.   (άρθρο 46)

4. Παρέχεται οικονομική διευκόλυνση, από το έτος 2023 και επόμενα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ, κατ' έτος, σε νέους δεκαοκτώ (18) και δεκαεννέα (19) ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.(άρθρο 47)

 5.  Ορίζεται ότι, για το έτος 2023, το ανώτατο όριο αναπροσαρμογής μισθώματος για μισθώσεις ακινήτων για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών δεν θα ξεπερνά το τρία τοις εκατό (3%) σε σχέση με το μίσθωμα που ήταν καταβλητέο τον Δεκέμβριο του 2022. Επίσης, προβλέπεται ότι, καταβολές μισθωμάτων που έχουν γίνει εντός του έτους 2023 καθ' υπέρβαση αυτού του ανώτατου ποσοστού αναπροσαρμογής συμψηφίζονται με το πρώτο μίσθωμα που καταβάλλεται μετά την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου ή, εάν απαιτείται, και με επόμενα μισθώματα.  (άρθρο 51)

6. Επεκτείνεται η απαλλαγή των τόκων των κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος (παρ. 5 άρθρου 47 και παρ. 9 άρθρου 64) και στα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που είναι υποκείμενα φόρου εισοδήματος, πλην των οριζόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων.   (άρθρο 52)

7.Επανακαθορίζεται το πλαίσιο για τη χρήση της ψηφιακής υπογραφής κατά τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στην περίπτωση μερικού επιτόπιου ελέγχου πρόληψης, η κοινοποίηση των εγγράφων βεβαιώνεται με την ψηφιοποιημένη ιδιόχειρη υπογραφή επί αυτών από το πρόσωπο στο οποίο αφορά η κοινοποίηση, ή σε περίπτωση απουσίας του, από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 24 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Επίσης προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου λείπουν ή αρνούνται να υπογράψουν, η κοινοποίηση συντελείται με την ανάρτηση των εγγράφων στο λογαριασμό του προσώπου που αφορά η κοινοποίηση και την ηλεκτρονική ειδοποίησή του στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του. (άρθρο 53)

 

 Κατεβάστε το πολυνομοσχέδιο  Εδώ.

Κατεβάστε την Ανάλυση συνεπειών  ρύθμισης.Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *