Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Α.1242/2021-ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ Φ.Π.Α. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 47α,47β,47γ ΚΑΙ 47δ ΤΟΥ Κ-Φ.Π.Α

Με  την  Α. 1242/10.11.2021  της  Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ) - που δημοσιεύθηκε στο  ΦΕΚ 5338/17.11.2021 τεύχος  Β-' με θέμα " Ορισμός αρμόδιας αρχής και διαδικασία υποβολής της ενιαίας δήλωσης ΦΠΑ, σύμφωνα με τα άρθρα 47α, 47β, 47γ και 47δ του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000, Α’ 248) καθώς και ρύθμιση συναφών θεμάτων όταν η Ελλάδα είναι κράτος μέλος κατανάλωσης ή/και κράτος μέλος εγκατάστασης."  ορίζονται   τα  ακόλουθα. Ειδικότερα,

...... αποφασίζουμε:

                    Άρθρο 1 

               Πεδίο Εφαρμογής 

        Ορίζουμε την αρμόδια αρχή και καθορίζουμε τη διαδικασία υποβολής της ενιαίας δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β, 47γ και 47δ του Κώδικα ΦΠΑ, καθώς και κάθε ειδικότερο σχετικό θέμα, ως ακολούθως: 

                    Άρθρο 2 

               Αρμόδια αρχή 

     Αρμόδια αρχή για την παραλαβή των ενιαίων δηλώσεων ΦΠΑ σε σχέση με τα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β, 47γ και 47δ του Κώδικα ΦΠΑ, καθώς και για τις σχετικές επιχειρησιακές διαδικασίες, είναι το Τμήμα Γ2’ - Ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής.

                      Άρθρο 3 

            Υπόχρεοι, χρόνος και διαδικασία υποβολής 

             της ενιαίας δήλωσης ΦΠΑ 

        1. Οι υποκείμενοι στον φόρο που έχουν εγγραφεί στα ειδικά καθεστώτα ή οι μεσάζοντες που ενεργούν για λογαριασμό υποκείμενων στον φόρο που έχουν εγγραφεί στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 47δ του Κώδικα ΦΠΑ, υποβάλλουν την ενιαία δήλωση ΦΠΑ, σύμφωνα με το προσαρτημένο στην παρούσα υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙΙ του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2020/194 της Επιτροπής. 

        2. Οι ισχύοντες συντελεστές ΦΠΑ για κάθε κράτος μέλος κατανάλωσης δημοσιεύονται στη βάση δεδομένων Taxes in Europe Database (TEDB). Ο υποκείμενος στον φόρο ή ο μεσάζων που ενεργεί για λογαριασμό του, είναι υπεύθυνοι για την ορθή συμπλήρωση της δήλωσης ΦΠΑ μεταβάλλοντας το αυτόματα υπολογιζόμενο ποσό του φόρου σε περίπτωση που αυτό δεν είναι ορθό. Η επαλήθευση της ορθής συμπλήρωσης της δήλωσης διενεργείται από τις αρχές του κράτους μέλους κατανάλωσης.

       3. Η ενιαία δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται για κάθε φορολογική περίοδο. Οι υποκείμενοι στον φόρο δεν ασκούν δικαίωμα έκπτωσης με την ενιαία δήλωση ΦΠΑ. Σε περίπτωση που ο υποκείμενος στον φόρο ο οποίος χρησιμοποιεί ένα ειδικό καθεστώς δεν έχει παραδώσει αγαθά ή δεν έχει παράσχει υπηρεσίες σε οποιοδήποτε κράτος μέλος κατανάλωσης στο πλαίσιο του εν λόγω ειδικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια μιας φορολογικής περιόδου και δεν χρειάζεται να εισαγάγει διορθώσεις όσον αφορά προηγούμενες φορολογικές περιόδους, τότε ο ίδιος ή ο μεσάζων που ενεργεί για λογαριασμό του υποβάλλει μηδενική ενιαία δήλωση ΦΠΑ. 

     4. Η φορολογική περίοδος είναι (α) ημερολογιακό τρίμηνο για τα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47β και 47γ του Κώδικα ΦΠΑ και (β) ημερολογιακός μήνας για το ειδικό καθεστώς του άρθρου 47δ του Κώδικα ΦΠΑ. 

      5. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια μιας φορολογικής περιόδου πραγματοποιηθεί εγγραφή στο αντίστοιχο ειδικό καθεστώς άλλου κράτους μέλους ή αντιστρόφως διαγραφή/εξαίρεση από αντίστοιχο ειδικό καθεστώς άλλου κράτους μέλους και εγγραφή σε κάποιο από τα ειδικά καθεστώτα των άρθρων 47γ και 47δ του Κώδικα ΦΠΑ, τότε ο υποκείμενος στον φόρο ή ο μεσάζων που ενεργεί για λογαριασμό του υποβάλλει, για το οικείο χρονικό διάστημα, ενιαία δήλωση ΦΠΑ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο άλλο κράτος μέλος εγγραφής

      6. Η ενιαία δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής OSS στο TAXISnet μέχρι και το τέλος του μήνα που ακολουθεί τη λήξη της φορολογικής περιόδου την οποία καλύπτει η δήλωση. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για την καταβολή του φόρου. Σε περίπτωση που η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης είναι Σάββατο, Κυριακή ή επίσημη αργία, η υποβολή της και η καταβολή του φόρου δεν παρατείνεται για την επόμενη εργάσιμη ημέρα σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4174/2013. Δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής της ενιαίας δήλωσης ΦΠΑ πριν από τη λήξη της φορολογικής περιόδου την οποία καλύπτει η δήλωση. 

     7. Η ενιαία δήλωση ΦΠΑ συμπληρώνεται σε ευρώ και αναγράφονται τα ακριβή ποσά χωρίς στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη ακέραια νομισματική μονάδα.

Δείτε ολόκληρη την Α.1242/2021.  Εδώ.

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ NOVELTY FINANCE"
    Γεια σας!!! Χρειάζεστε ένα δάνειο; Εάν ναι, θα σας προτείνω να κάνετε αίτηση για δάνειο με τη Novelty Finance.

    Ονομάζομαι Davina Claire, είμαι η οικονομική διευθύντρια της Novelty Finance και μπορείτε να κάνετε αίτηση για δάνειο στην εταιρεία μου και να έχετε ένα δάνειο στον λογαριασμό σας εντός 24 έως 48 ωρών. Έχω αντιληφθεί ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται τόσο πολύ να λάβουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω υψηλού επιτοκίου, ανεπαρκών εξασφαλίσεων, αναλογίας χρέους προς εισόδημα, χαμηλής πιστωτικής βαθμολογίας ή οποιωνδήποτε άλλων λόγων.

    Στη NOVELTY FINANCE, παρέχουμε λύσεις χρηματοδότησης. Προσφέρουμε όλων των ειδών τα δάνεια (προσωπικό δάνειο, επιχειρηματικό δάνειο και πολλά άλλα). Προσφέρουμε ευέλικτες και πολλαπλές επιλογές δανείου, συμπεριλαμβανομένων εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων, μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων που είναι προσαρμοσμένα στις οικονομικές σας ανάγκες.

    Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - (Στείλτε ένα μήνυμα στο noveltyfinances@gmail.com ή Καλέστε / WhatsApp μέσω: +447915601531)

    Προσπαθούμε να κάνουμε τον δανεισμό εύκολο, βολικό και προσιτό.

    Η υπηρεσία μας είναι πολύ γρήγορη, αξιόπιστη και αξιόπιστη και μπορείτε να δανειστείτε έως και 15 εκατομμύρια ευρώ με επιδοτούμενο επιτόκιο 3% ετησίως. Είμαστε η κατάλληλη εταιρεία για να επικοινωνήσετε όταν χρειάζεστε επειγόντως δάνειο.

    Δεν υπάρχουν άλλοι χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις στην τράπεζα, η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε στο δικό σας βολικό μέρος χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο ή το φορητό υπολογιστή σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω
    Email: (noveltyfinances@gmail.com) Ή
    καλέστε και γράψτε μας στο WhatsApp μέσω: +447915601531

    Είμαστε πάντα ενθουσιασμένοι που παρέχουμε οικονομική υποστήριξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *