Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Ν.4756/2020-Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α' 235/26.11.2020 ο Ν. 4756/26.11.2020 του Υπουργείου Εργασίας με θέμα " Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων"  με το οποίον επέρχονται οι  ακόλουθες εργατικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Ειδικότερα,

 1. Μειώνονται, από 1η.1.2021, κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες, από το ύψος που είχε διαμορφωθεί την 1η.6.2020, οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης. 

                                                                                          ( Άρθρο 31)  

2. Παρέχεται  η δυνατότητα ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε έως και είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30.4.2021, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού,  

( Άρθρο 32)   

3. Παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις σε οφειλέτες ασφαλιστικών οφειλών, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής των δόσεων κατά τρείς (3) μήνες, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού, αλλά απώλεσαν τη ρύθμιση κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Ιουνίου 2020 έως και Οκτωβρίου 2020. 

( Άρθρο 33)    

4. Παρατείνεται, έως την 31η.12.2023, ο προσωρινός διακανονισμός ασφαλιστικών οφειλών και αναστέλλεται η λήψη των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, εφόσον οι οφειλέτες έχουν μέχρι την 30.4.2020 ενεργό προσωρινό διακανονισμό σύμφωνα με την περ. Α του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τους όρους αυτού. 

( Άρθρο 34)   

5. Εξομοιώνεται η αντιμετώπιση, ως προς την επικουρική ασφάλιση, των μισθωτών μηχανικών με τους έμμισθους δικηγόρους και προβλέπεται ότι από την 1η .1.2020 τα ποσά της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς επιμερίζονται κατά 50% σε εργοδότη και ασφαλισμένο. 

( Άρθρο 35)   

6. Υπολογίζονται οριστικά οι ασφαλιστικές εισφορές, ετών 2017 έως και 2019, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και αγροτών σύμφωνα με τις υποβληθείσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και τις τυχόν υποβληθείσες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.), οι οποίες έχουν υποβληθεί έως την τελευταία μέρα του μήνα της δημοσίευσης του υπόψη σχεδίου νόμου, χωρίς να ληφθεί υπόψη το οριστικό φορολογητέο εισόδημα σε περίπτωση επανελέγχου των φορολογικών δηλώσεων από τη Φορολογική Διοίκηση. 

( Άρθρο 36)   

7. Θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμερες προσωπικές εταιρίες, οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, και τηρούνται οι όροι της, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις οφειλές τους από τυχόν εργοδοτικές υποχρεώσεις και όχι τις οφειλές των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε αυτές, όπως ισχύει. 

( Άρθρο 40)   

8.  Καταργείται η διάταξη του άρθρου 39 Α του ν. 4387/2016, με την οποία καθορίζονται τα ποσοστά της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από το τέως ΕΤΑΑ και οι αυτοαπασχολούμενοι απόφοιτοι σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. 

( Άρθρο 47)   

9. Τροποποιούνται — συμπληρώνονται διατάξεις του άρθρου 92 του ν. 4461/2017 σχετικά με την περιστασιακή εργασία εγγεγραμμένων ανέργων. Συγκεκριμένα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υπαγωγή στο συγκεκριμένο ευνοϊκό καθεστώς και των δικαιούχων επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.

( Άρθρο 63)   

10. Το επίδομα αναζήτησης εργασίας στα πλαίσια δράσεων συμβουλευτικής που καταβάλλεται σε ανέργους είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση, στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή στα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. 

( Άρθρο 64)   

11. Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που ασφαλίζονται στον e-Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020 στους πληττόμενους Κ.Α.Δ. του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19.

 

Η ως άνω εφάπαξ οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ., τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα. 

( Άρθρο 66)   

12. Καθιερώνεται  ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις οριζόμενες κοινωνικοασφαλιστικές παροχές που καταβάλλονται από τον Ο.Α.Ε.Δ..

 ( Άρθρο 67)  
 
13. Προβλέπεται η αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τον μήνα Νοέμβριο ενεστώτος έτους. 
 
 α. Οι οριζόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αυτών ή των υποκαταστημάτων τους δύναται:- να θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή, τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020,
-να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για τον μήνα Νοέμβριο 2020. 
β. Οι οριζόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες, που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται δύναται:

- να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή,

-να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, εφόσον έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.

γ. Οι ανωτέρω εργαζόμενοι λαμβάνουν: ί) την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού η οποία ορίζεται κατ' αναλογία των ημερών αναστολής των συμβάσεων εργασίας, με βάση υπολογισμού το ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ, που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημέρες και ii) πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.

δ. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού τελεί υπό ειδικό φορολογικό καθεστώς (είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα),  
ε. Αναλαμβάνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, το κόστος καταβολής  της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, κατ' αναλογία του χρονικού διαστήματος 
αναστολής, των εν λόγω εργαζομένων. 
στ. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται και τους παρέχεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, μπορούν να εντάσσουν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 εργαζομένους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν έχουν τεθεί σε αναστολή. 
ζ. Με κ.υ.α. προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα παράτασης των προαναφερομένων ρυθμίσεων.
( Άρθρο 68)    
 
14.  Παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις - εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, να μεταφέρουν, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων, το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020, έως και την 30η Ιουνίου 2021.
( Άρθρο 69)    
15. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον τρόπο καταβολής δόσεων εκκαθάρισης έτους 2019 των ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών με πολλαπλή ή μη δραστηριότητα και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του τ. ΟΓΑ. Συγκεκριμένα καταβάλλεται, ισομερώς κατανεμημένη, σε πέντε μηνιαίες δόσεις τυχόν διαφορά που προκύψει (χρεωστικό. υπόλοιπο), από την εκκαθάριση των ανωτέρω ασφαλιστικών εισφορών. 
Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας δόσης επιβάλλεται ρ, προβλεπόμενος τόκος
( Άρθρο 71)   

Κατεβάστε τον ν.4786/2020. Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *