Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Ε.2053/2020-ΠΑΡΟΧΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

 Με την  Ε. 2053/2020 της  Aνεξάρτητης  Αρχής  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)  με θέμα "Παροχή οδηγιών αναφορικά με την υποβολή και την έκδοση πιστοποιητικών καταγωγής και ελεύθερης κυκλοφορίας στο πλαίσιο προτιμησιακών εμπορικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 " διευκρινίζονται  τα  ακόλουθα. Ειδικότερα ,            
Σχετ : Οι αριθ. Δ19Α 5041357 ΕΞ2013/28.11.2013 και ΔΤΔ Α 1019512 ΕΞ2017/03.02.2017    
      Προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή ροή του προτιμησιακού εμπορίου και να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες που ανακύπτουν κατά την έκδοση και αποδοχή των πιστοποιητικών καταγωγής, κατά τη διάρκεια της κρίσης που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (κρίση ^νϊά-19), η Ε. Επιτροπή με ανακοίνωσή της συστήνει τη λήψη έκτακτων μέτρων.
  Οι διατάξεις των πρωτοκόλλων καταγωγής προβλέπουν ότι τα αποδεικτικά καταγωγής θα πρέπει να υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές του μέρους εισαγωγής, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ισχύουν στο εν λόγω μέρος. Βάσει αυτού, η Επιτροπή συγκέντρωσε στοιχεία τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από τις τρίτες χώρες με τις οποίες έχει συνάψει προτιμησιακές συμφωνίες, σχετικά με τις διαδικασίες που πρόκειται να εφαρμόσει το κάθε κράτος. Τα στοιχεία αυτά έχουν αποτυπωθεί συγκεντρωτικά σε πίνακες από την αρμόδιαυπηρεσία της Ε. Επιτροπής και έχουν αναρτηθεί στην σχετική ιστοσελίδα ώστε οι οικονομικοί φορείς της ΕΕ τόσο κατά την εξαγωγή σε προτιμησιακή χώρα όσο και κατά την εισαγωγή από προτιμησιακή χώρα να γνωρίζουν τι ισχύει σε κάθε περίπτωση. Καλούνται επομένως οι οικονομικοί φορείς να συμβουλεύονται την εν λόγω ιστοσελίδα στο πλαίσιο των προτιμησιακών τους συναλλαγών με τρίτες χώρες:
Δείτε ολόκληρη την Ε.2053/2020Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *