Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΛΟΥΚΕΤΑ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ-ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ

Λουκέτα θα μπορεί να βάζει το ΣΔΟΕ όχι μόνο σε επιχειρήσεις που εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν αλλά και σε επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε υποθέσεις ενεργητικής δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου καθώς και σε ξέπλυμα χρήματος.

Εσοδα
Οι πιέσεις της τρόικας για άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και η ανάγκη άντλησης εσόδων ύψους 1,59 δισ. ευρώ το 2011, από την καταπολέμησή τους υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών να ενεργοποιήσει τα μέτρα που επιτρέπουν το κλείσιμο επιχειρήσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα:
1. Οσοι εντοπίζονται να μην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή ακόμη και μια απόδειξη που η αξία της υπερβαίνει τα 500 ευρώ θα βλέπουν το ΣΔΟΕ να βάζει επιτόπου «λουκέτο» για 48 ώρες στην επιχείρησή τους.
2. Αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία του καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων, καθώς και κάθε φορά που διαπιστώνεται από διαφορετικούς φορολογικούς έλεγχους η επανάληψη, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και λοιπών παραστατικών για τρεις συναλλαγές. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 3 ετών το λουκέτο θα μπαίνει για έξι μήνες.
3. Με κοινή απόφαση των υπουργών Γ. Παπακωνσταντίνου και Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, επιτρέπεται στο ΣΔΟΕ να επιβάλλει εφεξής λουκέτα σε επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε υποθέσεις ενεργητικής δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου καθώς και σε ξέπλυμα χρήματος. Οι επιτηδευματίες θα έχουν περιθώριο πέντε ημερών πριν τη σφράγιση της επιχείρησής τους προκειμένου να αντικρούσουν τα ευρήματα των ελεγκτικών και δικαστικών Αρχών. Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι:
Η απόφαση για την προσωρινή ή σε περίπτωση υποτροπής οριστική απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτελείται από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά την κοινοποίησή της.
Η σφράγιση της επιχείρησης ενεργείται με τη χρήση των σφραγίδων του ΣΔΟΕ (του ελάσματος ή των δύο μεταλλικών πλακών) και με την τοποθέτηση δύο κλειδαριών ασφαλείας στην κεντρική πόρτα εισόδου καθώς και σε κάθε άλλη είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης. Τα κλειδιά της μίας κλειδαριάς θα βρίσκονται στην κατοχή της υπηρεσίας και της άλλης στην κατοχή του νομικού προσώπου. Σε περίπτωση απουσίας ή άρνησης παραλαβής των κλειδιών από τον εκπρόσωπο του νομικού προσώπου, αυτά φυλάσσονται από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας.
Πηγή : http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *