Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ Κ.Β.Σ.

Σηµαντικές αλλαγές στις ποινές της Εφορίας που αφορούν παραβάσεις από τις επιχειρήσεις αλλά και τους απλούς πολίτες, αλλαγή του τρόπου συµβιβασµού και κλείσιµο υποθέσεων προστίµων που εκκρεµούν στα δικαστήρια επιφέρει το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο που καταργεί* τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και εισάγει στη θέση του τους Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών. «Το Βήµα της Κυριακής» παρουσιάζει σήµερα κατ’ αποκλειστικότητα τα νέα πρόστιµα για παραβάσεις των Κανόνων Απεικόνισης Συναλλαγών µε αντικειµενικό σύστηµα. Στο νοµοσχέδιο προβλέπεται ανατροπή στον τρόπο συµβιβασµού και πληρωµής των προστίµων. Με βάση αυτά που ισχύουν σήµερα, αν για παράδειγµα επιβληθεί σε κάποιον πρόστιµο για φορολογικές παραβάσεις 10.000 ευρώ, µπορεί να συµβιβαστεί στο ποσό των 3.300 ευρώ και να πληρώσει το τελικό αυτό πρόστιµο σε δόσεις. Με το νέο σύστηµα το ίδιο πρόστιµο µειώνεται κατά 60% στην εφάπαξ πληρωµή και 40% αν καταβληθεί σε δόσεις, αλλά το νέο στοιχείο είναι ότι αν δεν πληρώσει κάποιος το τελικό ποσό, χάνει την έκπτωση και βεβαιώνεται στην ουσία όλο το ποσό του προστίµου, δηλαδή το 100%. Να σηµειωθεί ότι παλαιότερα ήταν σύνηθες το φαινόµενο κάποιος να συµβιβαστεί, να µειωθεί το πρόστιµό του στο 1/3 και µετά ποτέ να µην πληρώσει την οφειλή. Αυτό σταµατάει µε το νέο σύστηµα προκειµένου να αναγκάσει τους παραβάτες να πληρώνουν τα πρόστιµα. Έτσι τουλάχιστον ελπίζει ότι θα συµβεί το υπουργείο Οικονοµικών.......................
* ΣΧΟΛΙΟ
Ο Κ.Β.Σ  ουσιαστικά δεν καταργείται  μετονομάζεται  σε Κ .Α. Σ ( Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών)  και  αναθεωρείται σε αρκετά σημεία του ήτοι:
1) Μειώνονται  αρκετά τα πρόστιμα.( Στα Εικονικά -πλαστά ορίζεται πλαφόν 300000€ ανά τιμολόγιο και 100000€ για τις άλλες  παραβάσεις)
2) Αλλάζουν οι διατάξεις για το κύρος των βιβλίων ( Οι  εκάστοτε παραβάσεις  θα  προστίθενται σαν λογιστικές διαφορές με μικρή προσαύξηση των ακαθαρίστων εσόδων) Απόρριψη  βιβλίων θα γίνεται  σε περίπτωση μη τήρησης βιβλίων.
3) Καταργούνται οι Θεωρήσεις των Βιβλίων και του Βιβλίου Αποθήκης  (πλην των προσθέτων βιβλίων)
Συνεπώς δεν θα εκτυπώνονται και τα δεδομένα των θα φυλάσσονται μόνο σε ηλεκτρομαγνητικά μέσα.
4) Δεν υπάρχει υποχρέωση για σύνταξη του Ισοζυγίου Γενικού -Αναλυτικών Καθολικών και της Μηνιαίας Κατάστασης για τα βιβλία Β' κατηγορίας.
5) Καταργείται το Βιβλίο Παραγωγής-Κοστολογίου.
6) Όποιος  εφαρμόζει την  ομάδα 9 σε μηνιαία βάση απαλλάσσεται της τήρησης του βιβλίου αποθήκης
7) Επιμηκύνεται η ενημέρωση των Βιβλίων (από 1 μέχρι 4 μήνες)
8) Θα επιτρέπεται ο συμψηφισμός οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων.
  Οι αναθεωρημένες διατάξεις  του μεταφέρονται στον Κώδικα  Φορολογίας Εισοδήματος.
Α.Β
Δείτε το άρθρο του Βήματος της Κυριακής.http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=426486&h1=true 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *