Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

ΣΛΟΤ: Α.Π.2864/2020-ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΤΟΚΩΝ

Με την Αριθμ. Πρωτ. 2864/ ΕΞ 4.2.2020 του ΣΛΟΤ με θέμα "Λογιστική εγγραφή ληξιπρόθεσμων τόκων" η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 Σε σχέση με το πρώτο σκέλος του ερωτήματος, για να εξακριβωθεί το επιτρεπόμενο και νομίμως υπολογιζόμενο ποσοστό τόκου υπερημερίας, αρχικό και βασικό σημείο αναφοράς αποτελεί η ίδια η δανειακή σύμβαση. Δια των όρων της, καθορίζεται το ύψος του επιτοκίου και οι περαιτέρω αντίστοιχες προσαυξήσεις που επιβαρύνουν, κατά περίπτωση, την χορηγηθείσα χρηματοδότηση.
Συνήθως, στην δανειακή σύμβαση ορίζεται, ότι το συνολικό επιτόκιο σχηματίζεται από το βασικό επιτόκιο που χρεώνει η τράπεζα για το συγκεκριμένο δανειακό προϊόν (ή το κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor), πλέον ενός περιθωρίου επιτοκίου, που αποτελεί και το κέρδος της τράπεζας.

Το συνολικό αυτό επιτόκιο, ορίζεται ως το συμφωνηθέν επιτόκιο, δηλαδή το ποσοστό τόκου που συνομολογείται από τα συμβαλλόμενα μέρη της δανειακής σύμβασης, ως εύλογο τίμημα της χορηγηθείσας χρηματοδότησης.
Συνεπώς, θα πρέπει να εξετάσετε τους όρους της σύμβασης χρηματοδότησης, μεταξύ της ανώνυμης εταιρείας και του τραπεζικού ιδρύματος, όπως αυτοί έχουν γίνει δεκτοί, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής τήρηση των συμφωνηθέντων.
Τα παραστατικά που εκδίδει η τράπεζα συναρτώνται με την λογιστική της οργάνωση και οι λογιστικοί χειρισμοί της πρέπει να συνάδουν με το τηρούμενο λογιστικό πλαίσιο. Ανεξαρτήτως των εκδιδόμενων παραστατικών και των λογιστικών χειρισμών της, η τράπεζα δικαιούται να απαιτήσει τόκους με βάση τους όρους της δανειακής σύμβασης.
Ακολούθως, σε σχέση με το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, η οικονομική οντότητα (ανώνυμη εταιρεία), ανεξαρτήτως του τηρούμενου λογιστικού πλαισίου, (ΔΠΧΑ ή Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) θα πρέπει να καταχωρίζει στα βιβλία της, τα ποσά των τόκων, ως χρηματοοικονομικών εξόδων, βάσει της αρχής του δεδουλευμένου, και ασφαλώς, ευθυγραμμιζόμενη με τους όρους της δανειακής σύμβασης.
Η λογιστικοποίηση των τόκων, ως άνω, προφανώς, δεν απαιτεί την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου παραστατικού, αλλά την τεκμηρίωση της συναλλαγής και την διασφάλιση αυτής, μέσω ενός αξιόπιστου υπολογισμού, με βάση, σε κάθε περίπτωση, τα αναφερόμενα και συμφωνηθέντα στην δανειακή σύμβαση.
Υπό την έννοια αυτή, κατά την γνώμη μας, η κατάσταση χρεοπιστώσεων της τράπεζας (statement), αποτελεί, πρόσφορο παραστατικό / τεκμήριο για την δικαιολόγηση των αντίστοιχων χρηματοοικονομικών χρεώσεων, χωρίς απαραιτήτως να σχετίζεται με την νομιμότητα της επιβολής τους.
Δείτε ολόκληρη την Γνωμ.2864/2020Εδώ.

2 σχόλια:

  1. Γεια σας, Χρειάζεστε ένα γρήγορο δάνειο;
    Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Λαμβάνοντας υπόψη τη στασιμότητα που περνά ο κόσμος ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του κοροναϊού (COVID-19) στις επιχειρήσεις και την οικονομία, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόωρες οικονομικές προκλήσεις. Και με την παρουσία πλεονάσματος μετρητών στην εταιρεία μου, στοχεύουμε στην επιτάχυνση της κυκλοφορίας χρημάτων χρηματοδοτώντας πελάτες εντός και εκτός Ευρώπης με δάνειο.

    Χρειάζεστε δάνειο για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, να αγοράσετε ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο ή χρειάζεστε ένα δάνειο για άλλους προσωπικούς λόγους; Εάν η απάντησή σας είναι ΝΑΙ, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου τόσο εξασφαλισμένα όσο και ακάλυπά δάνεια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μας γράψετε μέσω email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ή να μας στείλετε μήνυμα απευθείας στο WhatsApp / Telegram μέσω: +447903159998 και να λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

    Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς σας στόχους, επειδή η χρηματοοικονομική σας σταθερότητα είναι ο απώτερος στόχος μας.

    Χαρακτηριστικά & όφελος;
    * Ευκολία - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε.
    * Ευέλικτο ποσό - Αποφασίσετε πόσα χρήματα θέλετε να δανειστείτε.
    * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειο σας εντός 24 ωρών μετά την έγκριση.
    * Ευέλικτο επιτόκιο 2,5% έως 3% ετησίως
    * Υψηλά ποσοστά έγκρισης
    * Παίρνετε την ευκαιρία να επιλέξετε την ημερομηνία αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
    * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για κάποιους λόγους, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

    Εάν χρειάζεστε πραγματικά λύση στις οικονομικές σας προκλήσεις, είστε ένα βήμα μακριά για να γίνετε οικονομικά ελεύθεροι, επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες μέσω:
    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com Ή;
    WhatsApp / Τηλεγράφημα: +447903159998
    2020 © ️ Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΥ ΤΗΣ Ανδόρας
    Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΑΝΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ALBAKER, ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ
    ΟΙ ΘΕΩΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΛΒΑΚΕΡ

    Το όνομά μου είναι maria, είμαι από την Ανδόρα έχω αναζητήσει ένα
    γνήσια εταιρεία δανείου για τους τελευταίους 5 μήνες, για να αγοράσω ένα σπίτι που έχω
    ήταν απάτες που με έκαναν να τους εμπιστευτώ και στο τέλος του
    μέρα, πήραν τα χρήματά μου χωρίς να δώσουν τίποτα σε αντάλλαγμα, όλη μου την ελπίδα
    χάθηκε, μπερδεύτηκα και απογοητεύτηκα, δεν ήθελα ποτέ να έχω
    οτιδήποτε έχει να κάνει με εταιρείες δανείων στο Διαδίκτυο, οπότε πήγα
    δανείσου κάποια χρήματα από έναν φίλο, της είπα όλα όσα συνέβησαν και αυτή
    είπε ότι μπορεί να με βοηθήσει
    ξέρει μια εταιρεία δανείου που μπορεί να με βοηθήσει με οποιοδήποτε ποσό δανείου
    χρειαζόταν από εμένα με πολύ χαμηλό επιτόκιο 2%, που μόλις πήρε
    δάνειο από αυτούς, μου έδωσε οδηγίες για το πώς να υποβάλω αίτηση για το δάνειο, το έκανα
    όπως μου είπε, έκανα αίτηση μαζί τους μέσω email:
    albakerloanfirm@gmail.com, ποτέ
    πίστευα, αλλά προσπάθησα και με μεγάλη μου έκπληξη πήρα το δάνειο
    μέσα σε 24 ώρες, δεν μπορούσα να πιστέψω,
    είμαι χαρούμενος και πλούσιος ξανά και ευχαριστώ τον Θεό για αυτό το δάνειο
    εταιρείες όπως αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν σε αυτές τις απάτες σε όλα τα μέρη,
    παρακαλώ συμβουλεύω όλους εκείνους που χρειάζονται δανεισμό το email τους
    (albakerloanfirm@gmail.com) δεν θα σας απογοητεύσουν ποτέ, και
    η ζωή σας θα αλλάξει όπως η δική μου. Γρήγορη επικοινωνία
    (albakerloanfirm@gmail.com) σήμερα και λάβετε
    το δάνειο σας από αυτούς, ο Θεός να ευλογεί την ALBAKER LOAN FIRM για την πραγματική προσφορά δανείου τους.
    Βεβαιωθείτε ότι επικοινωνήσατε με την ALBAKER LOAN FIRM για το δάνειο σας, επειδή πήρα το δάνειο μου με επιτυχία από αυτήν την εταιρεία χωρίς άγχος., Επισκεφθείτε το email τους (albakerloanfirm@gmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *