Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΩΝ & ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑTHENS TAX FORUM

Δημοσιεύουμε το  Υπόμνημα των  Διαπιστώσεων και Συμπερασμάτων από τις εργασίες του 15ου  ΑTHENS TAX  FORUM  που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 16 Απριλίου του 2019. Παραθέτουμε το τελικό συμπέρασμα και  στο τέλος μπορείτε να δείτε ολόκληρο το υπόμνημα.
Σχόλιο. Έχω παρακολουθήσει και τα 15 TAX FORUM και μπορώ να πω ότι ήταν το καλύτερο. Είχε έγκριτους ομιλητές, εξαιρετική θεματολογία και μεγάλη συμμετοχή. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν για την άρτια διοργάνωσή του. Όσον αφορά τα συμπεράσματα, τα βρίσκω χρήσιμα και  εφαρμόσιμα,  μένει  μονο να υλοποιηθούν  και στην πράξη. 
Θ.Β.
ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο σκοπός, οι προκλήσεις και οι υιοθετούμενες λύσεις στις δυσκολίες εφαρμογής, είναι θέματα που ήδη απασχολούν τις υγιείς φορολογούμενες οντότητες στη φάση υποδοχής του θεσμού και στο βαθμό ευελιξίας που διαθέτουν.
Κύριο μέλημα όλων, είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με ελαχιστοποίηση του παραγόμενου διαχειριστικού κόστους και η μεγιστοποίηση της γραφειοκρατικής και περιβαλλοντολογικής ωφέλειας, που συνεπάγεται ο θεσμός.

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
       Άλμα και όχι βήμα, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης
       Εξασφάλιση υλικοτεχνικής υποδομής και ειδικευμένου προσωπικού για τόσο σοβαρό εγχείρημα
       Στόχος η απλοποίηση και βελτίωση αποτελεσματικότητας στην είσπραξη των απαιτήσεων
       Εξυπηρέτηση φορολογικών ελέγχων, από την online σύνδεση με τα λογιστικά βιβλία
       Ιδιαιτέρως η μείωση του φορολογικού κενού στον ΦΠΑ (Η Ιταλία στοχεύει στο 50% !)

(8) Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η διαδραστική συζήτηση μεταξύ επίλεκτων συνομιλητών, από αξιόπιστες διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις (ΣΕΒ, Πανεπιστημιακή Κοινότητα, Πολιτική Οικογένεια, Ερευνητική Δράση), με αναγνωρισμένη επιστημονική αντίληψη και εμπειρία από την πραγματική οικονομία, ανέδειξε για μία ακόμη φορά τον σημαντικό ρόλο της φορολογίας, στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Εστίασε στη βαρύτητα του υψηλού μίγματος προσεπιβάρυνσης των εισοδημάτων με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, μάλιστα με «πόνο» λιτότητας, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη απομάκρυνση των φορολογικών πολιτικών από τις βασικές αρχές της φορολογίας, δημιουργεί πολλαπλές στρεβλώσεις και έκνομες συμπεριφορές στην οικονομική πραγματικότητα.

Τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση, πόσο αναγκαία αξιολογείται η ευφυής φορολογική πολιτική, απέναντι στα τρέχοντα και αναδυόμενα προβλήματα, για τη μετάβαση της χώρας σε μία αναπτυξιακά, ανταγωνιστικά και κοινωνικά ισορροπημένη, μεταμνημονιακή οικονομία.
      Οι σύγχρονες τάσεις αυστηροποίησης των εισπρακτικών μέτρων σε συνδυασμό με δεσμεύσεις και ποινικές διαδικασίες, πρέπει να γίνονται πάντα με τον απαιτούμενο σεβασμό στην αρχή της βεβαιότητας του φόρου
      Το ακολουθούμενο σφάλμα στο δημοσιονομικό μίγμα, με επίκεντρο την υπερφορολόγηση (πρωταθλήτρια η χώρα μας στον ΟΟΣΑ), παράγει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και το αναπτυξιακό της αποτύπωμα, στην επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία
      Για τη δημοσιονομική εξυγίανση, χρειαζόμαστε, στοχευμένες βελτιώσεις με ουδέτερο και αντικειμενικό τρόπο, χωρίς πρόθεση ισχυρού κρατικού παρεμβατισμού με μοχλό την οριζόντια φορολογία και με ασαφή διάκριση δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών σκοπιμοτήτων
      Η υπερφορολόγηση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων (καμπύλη Laffer), ενώ αποδεδειγμένα ενθαρρύνει τη φορολογική διαμαρτυρία και άμυνα εκ μέρους των φορολογουμένων, συμπεριφορές που πυροδοτούν τις συνιστώσες της παραοικονομίας (φοροδιαφυγή- φοροαποφυγή- φορολογική απάτη)
      Χρειαζόμαστε η οικονομία μας να λειτουργεί στο επίπεδο των βεβαιωμένων δυνατοτήτων της και με προϋποθέσεις, που θα εξασφαλίζουν ένα εύλογο, υγιές, επιθυμητό και προπάντων διαρκές περίσσευμα, φιλο-επενδυτικής δημοσιονομικής διαχείρισης, αντί της ατελέσφορης διατήρησης πλασματικού υπέρ πλεονάσματος, (μέχρι το 2060) και σε περίοδο μάλιστα συσσωρευμένης φορολογικής κόπωσης
      Ενόψει της υπάρχουσας από-επένδυσης, απαιτείται σημαντικός ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου, μεγαλύτερος σε σχέση με τις τρέχουσες αποσβέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η ενίσχυση του απαραίτητου παραγωγικού δυναμικού, για βελτίωση του οικονομικού κλίματος την επόμενη ημέρα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας

      Ανάγκη θεσμοθέτησης κινήτρων με ισχυρά φορολογικά ωφελήματα στο πεδίο φορολογικής απαλλαγής, επιτάχυνσης φορολογικών αποσβέσεων, αλλά και επέκτασης του χρόνου συμψηφισμού των ζημιών, για δέκα οικονομικά έτη.
Δείτε ολόκληρο το  Υπόμνημα  Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *