Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

ΣΛΟΤ: Α.Π 3441/2019-ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΠΑΓΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ & ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ

Με την Αριθμ. Πρωτ. 3441 ΕΞ 15.01.2019 του ΣΛΟΤ με θέμα "Αποτίμηση τίτλων πάγιας επένδυσης & χρεογράφων " απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι. 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ   
 Όπως ορθά σημειώνετε στο ερώτημά σας, στην παράγραφο 2.2.112 του ΠΔ 205/98 «Περί ορισμού του περιεχομένου και του χρόνου ενάρξεως της εφαρμογής του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» προβλέπεται διαφορετικός λογιστικός χειρισμός για την αποτίμηση των τίτλων παγίας επένδυσης και χρεογράφων όταν :
α) Η τρέχουσα αξία κατ’ είδος των τίτλων παγίας επένδυσης και χρεογράφων είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη αξία κτήσεως (υποπαράγραφος 2. 5. β) και

β) Η τρέχουσα αξία κατ’ είδος των τίτλων παγίας επένδυσης και χρεογράφων είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη αξία κτήσεως (υποπαράγραφος 2. 5. γ)
Κατά τη γνώμη μας προκειμένου να είναι εφικτή η εξατομικευμένη παρακολούθηση της αποτίμησης των χρεογράφων και οι ιδιαίτεροι λογιστικοί χειρισμοί που περιγράφονται ανωτέρω, είναι ορθό ο λογαριασμός 41.12 «Διαφορά από αποτίμηση τίτλων στην τρέχουσα αξία τους» να τηρείται σε 3βάθμιο λογαριασμό ανά κατηγορία επένδυσης (μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λ.π.) και σε 4βάθμιο επίπεδο κατά επενδυτικό τίτλο (χρεόγραφο) .
Κατόπιν των ανωτέρω τα ερωτήματά σας 3β1 και 3β2 δεν υφίστανται.

 Δείτε ολόκληρη την 3441/2019 Γνωμ. του ΣΛΟΤ Eδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *