Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

ΣΛΟΤ: Α.Π.2602/2018-ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

 Με την Αριθμ. Πρωτ. 2602 ΕΞ 11.12.2018 του ΣΛΟΤ με θέμα"Λογιστική αντιμετώπιση επανασυσκευασίας του ιδίου προιόντος " η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.    
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 
 Σε σχέση με το ερώτημα σας , στον Ν. 4308 (ΦΕΚ Α' 251/24-11-2014) «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» προβλέπεται ότι: «Τα αποθέματα περιλαμβάνουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται για πώληση στη συνήθη εμπορική δραστηριότητα της οντότητας (εμπορεύματα ή προϊόντα) ή βρίσκονται υπό επεξεργασία για τη μετατροπή τους σε προϊόντα. Περιλαμβάνουν επίσης τα πάσης φύσεως υλικά που προορίζονται να αναλωθούν στην παραγωγική διαδικασία, για την παραγωγή προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών»
. Περαιτέρω στην παράγραφο 20.1.2 της Λογιστικής Οδηγίας εφαρμογής του Ν. 4308/2014 αναφέρεται ότι: «Συνήθεις τύποι αποθεμάτων είναι τα εμπορεύματα, τα υλικά παραγωγής, οι πρώτες ύλες, η παραγωγή σε εξέλιξη και τα έτοιμα προϊόντα».
Επειδή δεν γίνεται ειδική αναφορά στον Ν.4308 για την περίπτωση του ερωτήματος σας θεωρούμε ότι εξομοιώνεται με αυτήν του ελαττωματικού προϊόντος, όπως αναφέρεται στο ΠΔ 1123/1980 (ΕΓΛΣ), παράγραφος 2.2.205, περίπτωση 14.γ: «Σε περίπτωση που το ελαττωματικό προϊόν δεν είναι δυνατό ή δε συμφέρει να διατεθεί στην αγορά με το ελάττωμά του, και για τον λόγο αυτό επανεισάγεται στην παραγωγική διαδικασία με σκοπό την εξάλειψη του ελαττώματος, τα έξοδα της πρόσθετης κατεργασίας βαρύνουν το σύνολο της παραγωγής και όχι μόνο εκείνη που προέρχεται
από την επεξεργασία των ελαττωματικών προϊόντων. Στην περίπτωση συνεπώς αυτή η αποτίμηση του ελαττωματικού προϊόντος γίνεται στο ιστορικό κόστος παραγωγής του».
 Από τα παραπάνω συνάγεται, ότι τα ποσά που αναφέρονται στο ερώτημά σας, ως έξοδα πρόσθετης επεξεργασίας, επιβαρύνουν το συνολικό κόστος παραγωγής και καταληκτικά το κόστος πωληθέντων.
 
Δείτε ολόκληρη την 2602/2018 Γνωμ. του ΣΛΟΤ Eδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *