Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια  της  Βουλής το Σ/Ν του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "Ι) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, ΙΙ) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2258 και άλλες διατάξεις και ΙΙΙ) Λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών."
Ειδικότερα,Οι φορολογικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στα άρθρα 35,36,37,38, 51 και 52
           1. Διενεργείται άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων, η επιστροφή του σχετικού φόρου σε εκκρεμείς, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο.  
(άρθρο 36)
          2. Προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης του προβλεπόμενου, πιστοποιητικού της Φορολογικής Διοίκησης, για μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου, με παρακράτηση και απόδοση του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων  και προσαυξήσεων για όλα τα ακίνητα του υπόχρεου.     
(άρθρο 37)
          3. Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α, για το έτος 2018, τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.

(άρθρο 38)
        4. Τροποποιούνται - συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν. 4256/2014 σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των τουριστικών πλοίων στα εξής κατά βάση σημεία:
α. Ορίζονται, κατά περίπτωση, οι προθεσμίες και τα ποσά παραβόλων που καταβάλλονται κατά τη διαδικασία εγγραφής των οριζόμενων σκαφών και πλοίων στο υφιστάμενο Μητρώο, καθώς και κατά τη μεταβολή των στοιχείων σε αυτό. Ειδικότερα, προβλέπεται η καθιέρωση ποσού καταβολής ηλεκτρονικού παραβόλου ανά κατηγορία υπόχρεων εγγραφής πλοίων (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ύψος των παραβόλων ποικίλει από 75 έως 500 ευρώ). (Σήμερα προβλέπεται παράβολο 500 ευρώ μόνο για την κατηγορία των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής της περίπτ. α' της παρ. 1 του άρ.2 του ν. 4256/2014.)
β. Αυξάνεται από 50 σε 200 χιλ. ευρώ το ανώτατο όριο προστίμου που δύναται να επιβληθεί σε ιδιωτικό πλοίο αναψυχής, το οποίο εκναυλώνεται κατά παράβαση των διατάξεων του ν. 4256/2014.
Προβλέπεται, επίσης, σε περίπτωση: - εκπρόθεσμης εγγραφής ή εκπρόθεσμης αίτησης για την καταχώριση μεταβολής στο Μητρώο, η επιβολή προστίμου ίσου με το ποσό του παραβόλου του άρθρου 2 του ν. 4256/2014 για την εγγραφή ή μεταβολή στο Μητρώο αντίστοιχα.
- μη εγγραφής των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής στο Μητρώο, η επιβολή προστίμου τουλάχιστον ίσου με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση εκπρόθεσμης εγγραφής ή μεταβολής στο Μητρώο, και έως το 1% της φορολογητέας αξίας της παρ. 10 του άρθρου 14 του ν. 4256/2014.
γ. Οι διατάξεις της περίπτ, α' της παρ. 10 του άρθρου 14 του ν.4256/2014, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, εφαρμόζονται και στην περίπτωση παράδοσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κώδικα Φ.Π.Α., εάν η φορολογητέα αξία που προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα αυτού είναι μικρότερη.
(άρθρο 51)
     5. Διευρύνονται, οι κατηγορίες των προσώπων (διατραπεζικές εταιρείες που διαχειρίζονται αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, ν.π.δ.δ., δημόσιες επιχειρήσεις, ν.π.ι.δ στα οποία το κράτος είναι μέτοχος, κ.λπ.), στις οποίες δύναται να χορηγούνται στοιχεία και πληροφορίες φορολογουμένων τα οποία τηρούνται ως απόρρητα, από πρόσωπα που τους έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες ή καθήκοντα της Φορολογικής Διοίκησης.
Δύναται επίσης, να ορίζεται με κ.υ.α., αποζημίωση για το διοικητικό κόστος που η Φορολογική Διοίκηση αναλαμβάνει κατά την χορήγηση των ως άνω στοιχείων.
(άρθρο 52) Κατεβάστε το ψηφισθέν Σ/Ν   Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *