Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

ΕΓΚΥΚ. 21/2018-ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

Με την Εγκύκλιο 21/2018 (.Αρ Πρωτ.:ΔΙΕΙΣΦΜΜ/392/562805/27.4.2018) του  ΕΦΚΑ  με θέμα " Εκκαθάριση εισφορών Μη Μισθωτών Ασφαλισμένων " διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
 Με τις διατάξεις του Ν.4387/2016 (σχετ.1) και των Υπουργικών Αποφάσεων (σχετ.2) προβλέπεται ότι, από 1.1.2017 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των υπόχρεων Αυτοαπασχολούμενων, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αγροτών, καθορίζεται με βάση το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) από την άσκηση δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Με τις ίδιες Υπουργικές Αποφάσεις, προβλέπεται ότι η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος.


Τυχόν διαφορά που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, βάσει του πραγματικού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους, αναζητείται και συμψηφίζεται, ισομερώς κατανεμημένη, σε μηνιαία βάση, ως το μήνα Δεκέμβριο εκάστου έτους.

Σύμφωνα με την οδηγία της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης ΥΠΕΚΑΑ (σχετ.3), σε περίπτωση που από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών προκύψει ότι ο ασφαλισμένος έχει καταβάλει επιπλέον ποσό (πιστωτικό υπόλοιπο), αυτό επιστρέφεται αυτόματα με πίστωση του Τραπεζικού Λογαριασμού, μέχρι την 31.1 του επόμενου έτους.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν επιθυμεί την επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου, αυτό μπορεί να παραμείνει στον λογαριασμό του και να συμψηφιστεί με τις ασφαλιστικές εισφορές του επόμενου ή επόμενων μηνών, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα έως 31.12 του έτους που αφορά η εκκαθάριση.

Τέλος, παρέχονται οδηγίες για τη διαχείριση χρεωστικού και πιστωτικού υπολοίπου κατά την πρώτη διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικής οφειλής 2017.

Για την πληρέστερη κατανόηση της διαδικασίας υλοποίησης και των κανόνων εκκαθάρισης που έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, παρέχονται οι πιο κάτω οδηγίες - διευκρινίσεις:  ....
Δείτε ολόκληρη την Εγκύκλιο 21/2018.Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *