Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

 Κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα στην Βουλή   Σ/Ν του ΥΠΟΙΚ   με θέμα "Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις"  στο οποίο  περιλαμβάνοναι και φορολογικές διατάξεις 
 Ειδικότερα              
Οι κυριότερες φορολογικές αλλαγές που επέρχονται με το παρόν  Σ/Ν  απαριθμούνται κατωτέρω:
 1. Παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2017 η υφιστάμενη και για το 2016 ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία για τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι εφόσον δεν ασκούν επιχειρηματική ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, εφαρμόζεται η ενιαία κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων/επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ, εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
(άρθρο 114  § 2 )
2. Επανακαθορίζεται η φορολογητέα αξία (για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης) για τα, υπό καθεστώς τελωνειακής επίβλεψης, οχήματα της εγχώριας παραγωγής, η οποία πλέον διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν.2960/2001), για κάθε κατηγορία οχήματος (δηλ. ως προς τα επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι και 3,5 τόνους με βάση τη λιανική τιμή πώλησης προ φόρων αντί της εργοστασιακής τιμής)
 3. Οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης για τα τρίκυκλα και τετράκυκλα οχήματα (επιβατικά και φορτηγά) που δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, προσαυξάνονται κατά ποσοστό 30%.
4. Προβλέπεται η καταβολή παραβόλου για την εξέταση επιβατικών αυτοκινήτων  από την Ειδική Επιτροπή του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου4 του άρθρου 126 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, στο πλαίσιο τωνοριζομένων στην παράγραφο 7 του άρθρου 121 του εν λόγω Κ;δικα. περί
υπολογισμού του ιστορικού τέλους ταξινόμησης. 
 (άρθρο 117)
 5. Αναστέλλονται, για χρονικό διάστημα δύο ετών από την δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου, οι διατάξεις των πάγιων ρυθμίσεων οφειλών του ν. 4152/2013 και του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ., ν. 4174/2013). σχετικά με την υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών (πιστοποίηση εκτιμητή, εγγυήσεις/εμπράγματες ασφάλειες κ.λπ.)                                                 (άρθρο 118)
  6. Ορίζεται και  ο χρόνος απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους για τις πλαστικές σακούλες
Η δήλωση απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας υποβάλλεται από τα υπόχρεα πρόσωπα στη Φορολογική Διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά. Η δήλωση υποβάλλεται για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2018.
 ( άρθρο 119 § 1)
7.Επεκτείνεται το χρονικό πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων του άρθρου 62 του ν. 4389/2016. σύμφωνα με τις οποίες η (οφέλεια που αποκτούν νομικά ή φυσικά πρόσωπα από τη διαγραφή μέρους ή του συνόλου του χρέους προς πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα κ.λπ. δεν θεωρείται εισόδημα και απαλλάσσεται από φόρο εισοδήματος. Επεκτείνεται, επίσης, και στις οφειλέςπου υπάγονται  στον ν. 4469/2017 (εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων).                                                                            
 (άρθρο 125)
Δείτε το Σ/Ν   Εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *