Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

" ΧΡΥΣΟ " Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

 ΟΟΣΑ: Στο 38,56% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το 2016 ο δείκτης των φορο-επιβαρύνσεων
Οι εισπράξεις από φόρους στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αναρριχήθηκαν το 2016 στο υψηλότερο ποσοστό τουλάχιστον των τελευταίων 30 ετών, με τον ρυθμό αύξησης κατά την περσινή χρονιά να είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ όλων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

Πλέον ο δείκτης των φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη 10άδα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, ξεπερνά κατά τουλάχιστον τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο και έχει αναρριχηθεί στο 38,56%.
Ο δείκτης των φόρων ως προς το ΑΕΠ δεν υποκρύπτει μόνο το ύψος των φόρων, αλλά και τη δυνατότητα του κράτους να συλλέξει τα φορολογικά έσοδα. Έτσι, το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση του ΟΟΣΑ όσον αφορά το σχετικό ποσοστό, δεν σημαίνει ότι έχει μικρότερους φορολογικούς συντελεστές από τις χώρες που εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά.
Μπορεί να συνεπάγεται -και στην περίπτωση της Ελλάδας συμβαίνει αυτό- ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει χαμηλότερες επιδόσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες λόγω αυξημένης φοροδιαφυγής.
Η αύξηση της αναλογίας φόρων ως προς το ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών είναι εντυπωσιακή, στοιχείο που προφανώς αποτυπώνει και την υπερφορολόγηση.
Έτσι το 2010 ο δείκτης φόρων προς το ΑΕΠ ήταν στο 32%, για να αναρριχηθεί το 2016 στο 38,56% με αύξηση περίπου 6,6 ποσοστιαίων μονάδων που είναι και από τις υψηλότερες παγκοσμίως.
Από το πρωτοσέλιδο της ναυτεμπορικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *