Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

YΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ- ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

Με το άρθρο 14 § 1 του Ν.4468/28.4.2017 η 1 Μαιου καθιερώνεται με νόμο (αντί με υπουργική απόφαση που ισχύει σήμερα) ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Προβλέπεται  επίσης ότι η ανωτέρω αργία, μετατίθεται με απόφαση σε άλλη εργάσιμη ημέρα εφόσον συμπίπτει με Κυριακή µε ηµέρα της Μεγάλης Εβδοµάδας ή µε τη Δευτέρα του Πάσχα  (μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για την Κυριακή του Πάσχα).
Σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης και Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά τη σημερινή ημέρα, δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *