Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΟΙ 15 ΚΛΑΔΟΙ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ POS-ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


Την υπουργική απόφαση με τη λίστα των επαγγελμάτων που θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά μηχανήματα POS και να αποδέχονται συναλλαγές με πλαστικό χρήμα από τους πελάτες τους αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής». Πρόκειται για πάνω από 200.000 επαγγελματίες από όλο το φάσμα της αγοράς οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να δέχονται κάρτες για τις πληρωμές από τους πελάτες τους, αλλιώς απειλούνται με βαριά χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν τα 1.500 ευρώ.
Στον κατάλογο των υπόχρεων περιλαμβάνονται ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, φαρμακεία, νοσοκομεία, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, κάθε είδους καταστήματα εστίασης, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, ακόμα και τυχερά παιχνίδια.
Πρόκειται για 15 κλάδους και κατηγορίες επαγγελμάτων οι οποίοι με βάση τα στοιχεία από τους ελέγχους βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου για φοροδιαφυγή και όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η επιλογή του πρώτου κύματος υποχρεωτικής εγκατάστασης μηχανημάτων POS έγινε με γνώμονα τον βαθμό επικινδυνότητας για απόκρυψη εισοδήματος και τζίρου και τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής ανά κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας που έχουν στα αρχεία οι ελεγκτικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να τεθεί πλαφόν στις πληρωμές μετρητών με όριο τα 200-300 ευρώ, ενώ υπάρχουν προτάσεις για απαγόρευση των μετρητών για αγορές καταναλωτών που ξεπερνούν τα 100 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *