Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ " ΧΩΡΙΣ ΔΩΡΑ " ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

 Η αποφυγή ποινικών διώξεων θα είναι το ουσιαστικό όφελος για όσους αποκαλύψουν την περιουσία τους. Πρόστιμα και προσαυξήσεις ως και 90% επί των αποκαλυφθέντων ποσών. Νέο σύστημα υπόσχεται ελέγχους «εξπρές» για όσους προσπαθήσουν να ξεφύγουν.
Τρεις μήνες προθεσμία θα έχουν, όπως όλα δείχνουν, οι φορολογούμενοι με αδήλωτα κεφάλαια εντός και εκτός Ελλάδας προκειμένου να αποκαλύψουν την περιουσία τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών τα σενάρια για «αμνήστευση» ανατρέπονται και το νομοσχέδιο που καταρτίζεται θα περιλαμβάνει συνδυασμό φόρων και προσαυξήσεων που μπορεί να αγγίζουν το 70% έως το 90% των αφορολόγητων χρημάτων.
Υπό αυτές τις συνθήκες το «αντίδωρο» για όσους αποκαλύψουν την περιουσία τους ουσιαστικά περιορίζεται στην απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για πράξεις φοροδιαφυγής ή οποία όμως βρίσκεται και αυτή υπό διαπραγμάτευση. .....
Δείτε ολόκληρο το άρθρο του euro2day.gr
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1439647/trimhno-parathyro-horis-dora-gia-ta-adhlota.html

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ 15/9/2016 ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟΥ

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας στο σχέδιο νόμου "Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα σον Κυβερνοχώρο και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της, .....  και άλλες διατάξεις" παρατείνεται για 15/9/2016 (από 1/8/2016) η κατάργηση του Αγγελιοσήμου
Ειδικότερα
Στην παρ.9 του άρθρου 38 του Ν.4387/2016 (Α' 85), η φράση «Από την 1-8-2016» αντικαθίσταται με τη φράση «Από την 15-9-2016».

ΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Ψηφίστηκε  χθές απο την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο  με θέμα "Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα προς ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου,......και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών...."
Kατεβάσετε το ψηφισθέν Νομοσχέδιο.
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pWktUNXBjeVVXU1E/view?usp=sharing

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΠΟΛ.1110/2016-ΜΕΧΡΙ 27/12/2016 ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΒΕΒΑΙΟΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ Κ.Λ.Π

Με την Πολ.1110/19.7.2016  του ΥΠΟΙΚ (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2309/26.7.2016 τεύχος Β') με θέμα " Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στις 25.06.2016 στην Δημοτική Ενότητα Μεγαλόπολης και στις Τοπικές Κοινότητες Κωτυλίου, Κουρουνίου, Κρυονερίου, Παλαιοκάστρου-Σαρακινίου και Μαυριών της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνος, του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου" ορίζεται ότι
Ειδικότερα,
                                    αποφασίζουμε
1. Παρατείνονται μέχρι και την 27η. 12.2016 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα, οφειλών των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή την κύρια εγκατάσταση (έδρα) στην Δημοτική Ενότητα Μεγαλόπολης και στις Τοπικές Κοινότητες Κωτυλίου, Κουρουνίου, Κρυονερίου, Παλαιοκάστρου-Σαρακινίου και Μαυριών της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνος, του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου που λήγουν ή έληξαν από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας έως και 27.12.2016. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων /διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
 2. Αναστέλλεται μέχρι και την 27η 12.2016 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων, μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης, οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων. 
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
                                            Αθήνα, 19 Ιουλίου 2016 
                                            Ο Αναπληρωτής Υπουργός 
                                           ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ-ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ-ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Με την τροπολογία (585/109 26.7.2016) που κατατέθηκε  στην Βουλή στο σχέδιο νόμου με θέμα "Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα προς ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου..." παρατείνεται  χωρίς διάρκεια το φορολογικό
πιστοποιητικό.
Ειδικότερα, 
1. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις  καθίσταται για την Φορολογική αρχή  Πληροφοριακό , Ελεγχόμενο και για τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις  Προαιρετικό , χωρίς το προβλεπόμενο πρόστιμο το οποίον θεωρείτο από έγκριτους νομικούς αντισυνταγματικό
 Ουσιαστικά ...... απογυμνώνεται η απόκτησή του.
   Επίσης με την τροπολογία αυτή επέρχονται και οι παρακάτω φορολογικές αλλαγές:
2. Ορίζεται, σε σχέση με την προβλεπόμενη παρακράτηση τρία τοις εκατό (3%) για αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων, ότι σε περίπτωση εισφοράς όλου ή μέρους δημόσιου τεχνικού έργου από τον αρχικό ανάδοχο σε κοινοπραξία ή εταιρεία στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, η εν λόγω παρακράτηση ενεργείται μόνο από τον εργοδότη κατά την καταβολή του εργολαβικού ανταλλάγματος στον αρχικό ανάδοχο. .
3. Ορίζεται, ειδικά για την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης την 31η Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους, ότι γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, ενώ για τις δηλώσεις αυτής της περίπτωσης που υποβάλλονται στη ΔΟΥ εμπρόθεσμα και η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται μετά την 31η Δεκεμβρίου, η καταβολή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
4. Παρατείνεται για τρία (3) έτη η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για έκδοση των οριζόμενων πράξεων προσδιορισμού του φόρου καθώς και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών, για τις υποθέσεις που μεταφέρονται ή έχουν ήδη μεταφερθεί από την Ε.ΓΣ.Δ.Ο.Ε  στη ΓΓΔΕ.
 5. Δεν συνυπολογίζεται ειδικά για το έτος 2016 στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
6. Ορίζεται ειδικά για το έτος 2016 η 30η Σεπτεμβρίου ενεστώτος έτους και η 31η Ιανουάριου 2017, ως η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης και της τελευταίας δόσης αντίστοιχα, του ΕΝΦΙΑ.
Δείτε την τροπολογία.
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZklINkJoMWdDdFU/view?usp=sharing  

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΠΟΛ.1114/2016-ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Με την Πολ.1114/22.7.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων με βάση τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.)."διευκρινίζονται τα ακόλουθα σχετικά με την 14/2016 Γνωμ. του Ν.Σ.Κ.
Ειδικότερα,
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση (παρ. 1).
Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα (παρ. 2).
Τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται οποτεδήποτε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης με όλες τις συνέπειες περί εκπρόθεσμης δήλωσης (παρ. 3).
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1114/2016.
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZFBhcWFWTkkyaUE/view?usp=sharing 

ΠΟΛ.1100/2016-Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 30/9/2016 ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Με την Πολ.1100/6.7.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2293/25.7.2016 τεύχος Β') με θέμα " Παράταση της προθεσμίας που ορίζεται στο προτελευταίο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 της υπ’ αριθ. ΠΟΛ.1124/2015 Απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων για τα νομικά πρόσωπα του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 65Α του ν.4174/2013" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα, 
                                       αποφασίζουμε
Στην παράγραφο 7 του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1124/18.6.2015 απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. (Β’1196) προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής: 
 «Η προθεσμία της ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων φορολογικών πιστοποιητικών που λήγει την 31.7.2016 παρατείνεται έως και την 30.9.2016»
 Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
                                       O ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
                                                               ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Σ.Τ.Ε : ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δικαίωσε το Συμβούλιο Επικρατειας τον τέως αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο καθώς αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι έχει παραγραφεί πρόστιμο 375 χιλιάδων ευρώ που του είχε επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις. Τη σχετική απόφαση έλαβε η 7μελης σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Με την  επίμαχη απόφαση, το ΣτΕ, αφενός βάζει «φρένο» στην τακτική του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει συνεχώς   τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών παραβάσεων, αφετέρου ευνοούνται χιλιάδες φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν δεχθεί φορολογικούς ελέγχους (είτε επειδή περιλαμβάνονται τα ονόματά τους σε διάφορες «λίστες», είτε ξέχασαν να δηλώσουν κάποιο εισόδημά τους) και τους έχουν επιβληθεί ήδη υψηλά πρόστιμα. Αντίθετα ζημιώνεται το Ελληνικό δημόσιο καθώς δεν μπορεί να εισπράξει φόρο και πρόστιμα, λόγω των φορολογικών παραβάσεων.   ...
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της καθημερινής
http://www.kathimerini.gr/868769/article/epikairothta/ellada/ste-exei-paragrafei-to-prostimo-toy-al-mhtropoyloy 

ΠΟΛ.1112/2016-ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

Με την Πολ.1112/25.7.2016 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου «Τροποποιήσεις του άρθρου 58 Α του ν. 4174/2013» του κατατεθέντος στην Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση σχεδίου νόμου «Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα προς ενίσχυση της καταπολέμησης...   αναφορικά με τα πρόστιμα για παραβάσεις σχετικές με τον φόρο προστιθέμενης αξίας.
Ειδικότερα,
Με τις νέες διατάξεις  δεν επιβάλλονται πρόστιμα για κάθε μία  παράβαση αλλά καθιερώνεται κατώτερο αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο πρόστιμο από 25.7.2016  ανά κατηγορία βιβλίων:
(250€ για απλογραφικά και 500€ για διπλογραφικά )
Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο
* 100% του Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε αν είχαν εκδοθεί τα φορολογικά στοιχεία και όχι κατώτερο από 500 € επί απλογραφικών βιβλίων
 *   100% του Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε αν είχαν εκδοθεί τα φορολογικά στοιχεία και όχι κατώτερο από 1000 €  επί  διπλογραφικών βιβλίων
 Σε κάθε επόμενη περίπτωση παράβασης εντός της  πενταετίας επιβάλλεται πρόστιμο:
 *  200% του Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε αν είχαν εκδοθεί τα φορολογικά στοιχεία και όχι κατώτερο από 1.000 € επί απλογραφικών βιβλίων
 *  200% του Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε αν είχαν εκδοθεί τα φορολογικά στοιχεία και όχι κατώτερο από 2.000 €  επί διπλογραφικών βιβλίων
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1112/2016.

ΣΕ 5 ΔΟΣΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΕΝΦΙΑ-ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ

         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΙΚ
Σε σχέση με διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον ΕΝΦΙΑ, για την αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνουμε ότι:
1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.
2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν. 
3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.
4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους. 
5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν. 

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΕΠΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ CAPITAL CONTROLS

Το «πράσινο φως» για τη χαλάρωση των capital controls έδωσε και τυπικά την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων.
Η έγκριση έρχεται λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών για την άρση συγκεκριμένων περιορισμών, στη βάση σχετικού αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι τροποποιήσεις αφορούν τόσο τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Από τη μία πλευρά οι ιδιώτες θα μπορούν να καταθέτουν μετρητά στους λογαριασμούς, χωρίς αυτά να «εγκλωβίζονται» στο σύστημα, καθώς θα υπάρχει πλήρης ελευθερία αναλήψεων, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 840 ευρώ με μία κίνηση ανά δύο εβδομάδες. Αναλυτικότερα, το αίτημα του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα που έγινε δεκτό από την ΕΚΤ, περιλαμβάνει:  .....
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της ημερήσιας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=114071855

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΕΝΦΙΑ:ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, ειδικά για εκείνους που έχουν αγροτικές εκτάσεις. Τα αγροτεμάχια και οι βοσκότοποι αλλά και οι λοιπές εκτάσεις γεωργικής γης που κατέχουν θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Οποιος επομένως είχε περιουσία πέρυσι κάτω από 200 χιλ. θα βρεθεί πιθανότατα να πληρώνει και συμπληρωματικό φόρο.
Από την άλλη, ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2016 θα παραμείνει αμετάβλητος για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων με ιδιοκτησίες συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, ενώ θα είναι μειωμένος έως και 25% για το 15%-20% των φορολογουμένων ....
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της ημερήσιας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27198&subid=2&pubid=114071819

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΔΕΑΦΒ'1111586 ΕΞ2016-ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧ. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΟΤΑΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΚΙΝΗΤΑ

Mε την  Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦΒ'1111586 ΕΞ19.7.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Φορολογική μεταχείριση εσόδων από πώληση διαμερισμάτων οικοδομικής επιχείρησης τα οποία έχει αγοράσει ημιτελή και τα αποπερατώνει ή τα έχει αγοράσει ήδη αποπερατωμένα."διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Οι οικοδομικές επιχειρήσεις που αγοράζουν από άλλη οικοδομική επιχείρηση ακίνητα είτε ημιτελή τα οποία στη συνέχεια αποπερατώνουν είτε ήδη αποπερατωμένα, ακόμα και αν η άδεια οικοδομής έχει εκδοθεί πριν την 1.1.2006, όταν τα πουλήσουν θα προσδιορίσουν τα κέρδη τους λογιστικά, μη εφαρμοζόμενων των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 72 του ν.4172/2013 περί τεκμαρτού προσδιορισμού των κερδών.
Δείτε ολόκληρη την ΔΕΑΦΒ'1111586 ΕΞ2016.

ΔΕΑΦ Β' 1111600 ΕΞ2016 -ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 127/2016 ΓΝΩΜ. ΤΟΥ Ν.Σ.Κ.

 Με την ΔΕΑΦ Β' 1111600 ΕΞ19.7. 2016 της Γ.Γ.Δ.Ε του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Κοινοποίηση της αριθμ. 127/2016 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη φορολογική αντιμετώπιση ζημιών σε χρήσεις μέχρι τις 31.1.2.2013, ανώνυμης εταιρείας, φορέα της Γενικής Κυβέρνησης με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο, μετά την εφαρμογή του ν.4172/2013". διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Σας κοινοποιούμε την αριθ. 127/2016 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. (Β' Τμήμα), που έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία οι μέχρι τις 31.12.2013 φορολογικά αναγνωρίσιμες ζημίες ανώνυμης εταιρείας, που, ως φορέας γενικής κυβέρνησης με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, απαλλάσσεται από την 1.1.2014 και μετά από τον φόρο εισοδήματος (με εξαίρεση τα εισοδήματα από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου), δύνανται να μεταφερθούν για να συμψηφιστούν μόνο με τα μη απαλλασσόμενα κέρδη που προέκυψαν ή προκύπτουν κατά τα φορολογικά έτη από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο νέος Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013).
Δείτε ολόκληρη την ΔΕΑΦ Β' 1111600 ΕΞ2016 .

ΔΕΛ Ζ ΚΦΑΣ 1104799 ΕΞ 2016-ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ Φ.Η.Μ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ Α.Λ.Σ

Mε την  Αρ. Πρωτ.: ΔΕΛ Ζ ΚΦΑΣ 1104799 ΕΞ 11.7.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Απαλλαγή της χρήσης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από δικηγορικές εταιρείες του ν.4194/2013" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Απαντώντας σε γραπτά και προφορικά ερωτήματα, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή της Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1002/31.12.2014 (ΦΕΚ 3 Β'/5.1.2015) όπως ισχύει από 1.1.2015 και εξής, οι Αστικές Επαγγελματικές Δικηγορικές εταιρείες (δικηγορικές εταιρείες) οι οποίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 49 του ν.4194/2013 (ΦΕΚ 208 Α'/27.09.2013) επιτρέπεται να συσταθούν μόνο μεταξύ εν ενεργεία δικηγόρων, με αποκλειστικό σκοπό την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών, περιλαμβάνονται στην έννοια του δικηγόρου της περίπτωσης ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1002/31.12.2014 και κατά συνέπεια δύνανται να μη χρησιμοποιούν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, με τις προϋποθέσεις που τίθενται σε αυτή
                  Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
                                                  ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΑΪΤΗΣ


Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

Με την τροπολογία 570/106  21.7.2016 που κατατέθηκε στο σχέδιο Νόμου με θέμα " Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα προς ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου, εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την Απόφαση 2009/917/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 30ης Νοεμβρίου 2009..... την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων και την κατάργηση της Οδηγίας 2001/37/ΕΚ." επανέρχονται τα πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων
Ειδικότερα
Με την εν λόγω τροπολογία αντικαθίσταται  η § 1 του 58Α' του Ν. 4174/2013.
 Με τις νέες διατάξεις  δεν επιβάλλονται πρόστιμα για κάθε μία  παράβαση αλλά καθιερώνεται κατώτερο αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο πρόστιμο από 25.7.2016  ανά κατηγορία βιβλίων:
(250€ για απλογραφικά και 500€ για διπλογραφικά )
Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο
* 100% του Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε αν είχαν εκδοθεί τα φορολογικά στοιχεία και όχι κατώτερο από 500 € επί απλογραφικών βιβλίων
 *   100% του Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε αν είχαν εκδοθεί τα φορολογικά στοιχεία και όχι κατώτερο από 1000 €  επί  διπλογραφικών βιβλίων
 Σε κάθε επόμενη περίπτωση παράβασης εντός της  πενταετίας επιβάλλεται πρόστιμο:
 *  200% του Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε αν είχαν εκδοθεί τα φορολογικά στοιχεία και όχι κατώτερο από 1.000 € επί απλογραφικών βιβλίων
 *  200% του Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε αν είχαν εκδοθεί τα φορολογικά στοιχεία και όχι κατώτερο από 2.000 €  επί διπλογραφικών βιβλίων
Δείτε την τροπολογία
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pN2djdTVteXQwZUk/view?usp=sharing

ΠΟΛ.1111/2016-ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘ. ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΓΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Με την Πολ.1111/18.7.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 24 και 30 του ν. 4386/2016 (ΦΕΚ Α'83)"διευκρινίζονται τα ακλολουθα.
Ειδικότερα,
Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο διενέργειας αποσβέσεων (31.12.2016) δεν έχει εκδοθεί η υπόψη κοινή Υπουργική Απόφαση οι αποσβέσεις επί του εξοπλισμού αυτού κατά το φορολογικό έτος 2016 θα διενεργούνται με βάση τους λοιπούς συντελεστές του άρθρου 24 και κατά το έτος που θα εκδοθεί η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση εντός μηνός θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση του φορολογικού έτους 2016 με την οποία θα αναγνωρίζεται φορολογικά το υπόλοιπο των αποσβέσεων και επιπλέον θα εκπίπτει εξωλογιστικά και το 30% αυτών με βάση τα οριζόμενα της περ. α' της παρ.8 του άρθρου 24 του ν.4386/2016 που αντικατέστησε την παρ.1 του άρθρου 22Α του ν.4172/2013.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1111/2016
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pTjRSUVFyRmZOUGc/view?usp=sharing

ΔΕΑΦ Β'1110696 ΕΞ 2016-ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΣΤΙΣ ΑΜΟΒΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡ. Δ' ΤΗΣ §1 ΤΟΥ ΑΡΘ 64 ΤΟΥ Ν.4172/2013

Mε την  Αριθ. Πρωτ.:ΔΕΑΦ Β'1110696 ΕΞ 18.7.2016  της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "
Διευκρινίσεις σχετικά με τον χρόνο διενέργειας παρακράτησης φόρου στις αμοιβές της περ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 4172/2013, καθώς και τον χρόνο συμψηφισμού του φόρου που παρακρατείται με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013, στα εισοδήματα φορολογικού έτους 2014 και επόμενων" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Χρόνος διενέργειας της παρακράτησης φόρου στις αμοιβές διοίκησης, καθώς και τις αμοιβές για συμβουλευτικές και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, με βάση τις διατάξεις των περ. δ' των παρ. 1 των άρθρων 62 και 64 του ν. 4172/2013, θεωρείται ο χρόνος έκδοσης του παραστατικού, ήτοι η πίστωση των εν λόγω ποσών στα βιβλία του αντισυμβαλλόμενου και ο φόρος αποδίδεται στο τέλος του δεύτερου μήνα από τον πιο πάνω χρόνο.
Δείτε ολόκληρη την :ΔΕΑΦ Β'1110696 ΕΞ 2016

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΠΟΛ.1109/2016- ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡ. Δ ΤΗΣ § 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 34 ΤΟΥ Ν.4172/2013

Mε την Πολ.1109/18.7.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Εφαρμογή της περίπτωσης δ' της παραγρ. 1 του άρθρου 34 του ΚΦΕ (ν. 4172/2013) " διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, που τυχόν προκύπτει για φορολογούμενους που ήταν άνεργοι κατά το εκάστοτε εξεταζόμενο φορολογικό έτος, φορολογείται σύμφωνα με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15 (κλίμακα των μισθωτών), ανεξαρτήτως της διάρκειας εντός του έτους της ανεργίας τους, με την προϋπόθεση ότι προσκομίζουν στη Φορολογική Διοίκηση βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, που να αποδεικνύει ότι ήταν άνεργοι κατά το έτος για το οποίο φορολογούνται.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1109/2016.
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pOXdNMXpvVHpEaWs/view?usp=sharing

ΔΕΑΦ Β' 1110286 ΕΞ 2016 -ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Γ.Κ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΠΙΣΤ. ΙΔΡΥΜ

Mε την  Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ Β' 1110286 ΕΞ 18.7.2016  της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Σχετικά με την υποχρέωση διενέργειας παρακράτησης φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013, σε περίπτωση που η πληρωμή των προμηθευτών πραγματοποιείται, σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης, με κατάσχεση εις χείρας τρίτων (πιστωτικών ιδρυμάτων)" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Κατά την πληρωμή των προμηθευτών των φορέων γενικής κυβέρνησης για τις παρασχεθείσες σε αυτούς υπηρεσίες, όταν αυτή πραγματοποιείται με κατάσχεση εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων των τραπεζικών λογαριασμών που τηρούν οι εν λόγω φορείς, χωρίς, επομένως, οι φορείς γενικής κυβέρνησης να καταβάλλουν οι ίδιοι ή να εκδίδουν τη σχετική εντολή πληρωμής, δεν ενεργείται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 παρακράτηση φόρου από το πιστωτικό ίδρυμα καθόσον αυτό απλώς αποδίδει τα κατασχεθέντα.
Δείτε ολόκληρη την  ΔΕΑΦ Β' 1110286 ΕΞ 2016
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pMGJqeFN6WEIxbjQ/view?usp=sharing

ΔΕΑΦ Β'1110127 ΕΞ 2016-ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ν"

Mε την  Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ Β'1110127 ΕΞ 18.7.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα " Οδηγίες σχετικά με την καταχώρηση των αφορολόγητων αποθεματικών αναπτυξιακών νόμων στο έντυπο Ν."
διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που εμφανίζουν συσσωρευμένες λογιστικές ζημίες προηγούμενων χρήσεων που υπερκαλύπτουν τα λογιστικά κέρδη του τρέχοντος φορολογικού έτους, δεν δύνανται να σχηματίσουν αφορολόγητο αποθεματικό του ν. 3299/2004 κατά το έτος αυτό, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 4 της παρούσας. Κατά συνέπεια, προϋπόθεση καταχώρησης στον αντίστοιχο κωδικό 045 του εντύπου Ν ποσών αφορολόγητου αποθεματικού του ν. 3299/2004 είναι όχι μόνο να εμφανίζονται ποσά στον κωδικό 016 «Φορολογικά κέρδη χρήσης» με βάση όσα είχαν αναφερθεί και στην ΠΟΛ.1070/6.6.2016 εγκύκλιό μας, με την οποία δόθηκαν οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2015, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι τυχόν λογιστικές ζημίες παρελθουσών χρήσεων. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τη συμπλήρωση των κωδικών 046 «Αφορολόγητο αποθεματικό ν. 1892/1990» και 044 «Αφορολόγητο αποθεματικό ν. 2601/1998».
Δείτε ολόκλρη την ΔΕΑΦ Β'1110127 ΕΞ 2016.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pOFk1NzJwZWU3Qmc/view?usp=sharing

ΔΕΑΦ Α 1109853 ΕΞ 2016 -ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΤΗΣ ΑΓΡΟΛΗΨΙΑΣ

Με την  ΔΕΑΦ Α 1109853 ΕΞ 18.7.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Φορολογική αντιμετώπιση της επίμορτης αγροληψίας με τον ν.4172/2013" διευκρίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί φορολογικά η έννοια της επίμορτης αγροληψίας, όπως αυτή ορίζεται στον αστικό κώδικα και εφόσον πληρείται ο όρος της από κοινού συμμετοχής στις εργασίες της εκμετάλλευσης, διευκρινίζεται ότι τόσο ο εκμισθωτής όσο και ο αγρολήπτης (σέμπρος) αποκτούν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα
 Συνεπώς και τα δύο μέρη δηλώνουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με τα οριζόμενα στις ΠΟΛ.1041/4.2.2015 και ΠΟΛ.1116/10.6.2015 σύμφωνα πάντα με τη διανομή των καρπών (Α.Κ.), όπως αυτή ορίζεται στο συμφωνητικό μεταξύ των δυο μερών.
Δείτε ολόκληρη την ΔΕΑΦ Α 1109853 ΕΞ 2016
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZGJwSmJsLTVNTVk/view?usp=sharing

ΠΟΛ.1108/2016-ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΘ. 93/2015 ΓΝΩΜ ΤΟΥ Ν.Σ.Κ

Mε την Πολ.1108 /18.7.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα " Κοινοποίηση της αριθ. 93/2015 γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. σχετικά με τις ημερήσιες αποζημιώσεις που καταβάλλονται στο προσωπικό των ειδικών υπηρεσιών (ν. 2860/2000 και ν. 3614/2007) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του για εκτέλεση υπηρεσίας υπό το καθεστώς του προϊσχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994))" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Σας κοινοποιούμε την με αριθμό 93/2015 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., η οποία έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. 
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1108/2016.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pMUV4TmF4LVBVVXM/view?usp=sharing

ΠΟΛ.1107/2016-ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Mε την Πολ.1107/18.7.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα " Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 112 του ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α'85) και του άρθρου 44 του ν.4389/2016 (ΦΕΚ Α'94))" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 112 του ν.4387/2016 και 44 του ν.4389/2016 όσον αφορά στη φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτάται από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και παρέχουμε οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους.
 Συγκεκριμένα, για όσους ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, κατά τον προσδιορισμό του κέρδους τους από επιχειρηματική δραστηριότητα, περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις, κατά το ποσό που αυτές υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.
Δείτε ολόκληρη την ΠΟΛ.1107/2016.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pMU93djJfaUtldnc/view?usp=sharing

ΠΟΛ.1106/2016-ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 89/2015 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν.Σ.Κ

Με την Πολ.1106/14.7.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Κοινοποίηση της με αριθμό 89/2015 γνωμοδότησης Ν.Σ.Κ, αναφορικά με απαλλαγή οφειλών από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για λόγους ανωτέρας βίας, κατ' άρθ. 6 του Κ.Ε.Δ.Ε."
 διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Η γνωμοδότηση αυτή αναφέρεται στη δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε.: 
α. βεβαιωμένων οφειλών που έχουν βεβαιωθεί («ταμειακά») έως την 31η.12.2013, ώστε να απαλλαγούν από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για λόγους ανωτέρας βίας, και
 β. της μη γνώσης οφειλής (ως λόγου ανωτέρας βίας).
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1106/2016.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pS191SGRXOGx2WEE/view?usp=sharing

ΔΕΑΦΒ 1110012 ΕΞ2016 -ΧΡΟΝΟΣ ΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΙΣΘΩΤΡΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΒΑΣΕΙ Δ.Α

Με την  Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦΒ 1110012 ΕΞ18.7.2016 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Χρόνος κτήσης του εισοδήματος μισθώτριας εταιρείας που καταβάλλεται βάσει δικαστικής απόφασης και αφορά αναδρομική μείωση μισθωμάτων."διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Χρόνος απόκτησης των ποσών που δικαιούται η μισθώτρια εταιρεία να εισπράξει λόγω της αναδρομικής μείωσης των μισθωμάτων προηγούμενων φορολογικών ετών, με βάση την εκτελεστή δικαστική απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, θεωρείται στοιχείο μειωτικό της δαπάνης του φορολογικού έτους στο οποίο ανάγονται τα μισθώματα (σχετ. ΠΟΛ.1113/2.6.2015).
Δείτε ολόκληρη την ΔΕΑΦΒ 1110012 ΕΞ2016 
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pdTZBYWhfWEpGQUE/view?usp=sharing

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Γ.Γ.Δ.Ε:ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2015

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/Γ.Γ.Δ.Ε.
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων φορολογίας για τα εισοδήματα του 2015. Τη φετινή χρονιά καταγράφηκε υψηλότερος αριθμός δηλώσεων από κάθε άλλη φορά και μάλιστα σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν συνολικά εμπρόθεσμα 6.071.205 δηλώσεις σε 105 ημέρες (57.821 δηλώσεις/ημέρα). Το 2015 είχαν υποβληθεί 6.001.433 σε 116 ημέρες (51.736 δηλώσεις/ημέρα, συνυπολογίζοντας και τις 6 ημέρες του Σεπτεμβρίου) και το 2014 5.811.93 3 δηλώσεις σε 117 ημέρες (49.674 δηλώσεις/ ημέρα).
Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.
Το σύστημα παραμένει ανοιχτό για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων, η οποία όμως συνοδεύεται από προσαύξηση 0,73%/μήνα και πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ευχαριστεί όλους τους φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τους λογιστές - φοροτεχνικούς για τη συνεργασία και την ανταπόκριση στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

ΣΛΟΤ:Α.Π 1328/2016-ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΑΞΕΩΣ , Ε.Λ.Π

Με την  Αριθμ. Πρωτ. 1328 ΕΞ 23.6.2016 του ΣΛΟΤ με θέμα "Λογαριασμοί Τάξεως, ΕΛΠ" η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.    
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Από το Ν. 4308/2014 δεν προβλέπεται η τήρηση λογαριασμών τάξεως και η εμφάνισή τους στη δημοσιευόμενες χρηματοοικονομικές καταστάσεις.
Ωστόσο, το άρθρο 3 παρ. 8 που προβλέπει ότι, «η ανάπτυξη του σχεδίου λογαριασμών για την κάλυψη των πληροφοριακών αναγκών της οντότητας και την ευχερή εφαρμογή του παρόντος νόμου είναι ευθύνη της διοίκησης της οντότητας, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την ανάγκη κάλυψης των απαιτήσεων της παρ. 10 του άρθρου 5».
Συνεπώς, οι οντότητες έχουν τη δυνατότητα να τηρούν στο λογιστικό τους σύστημα τους προβλεπόμενους λογαριασμούς τάξεως για την κάλυψη ενδεχόμενων απαιτήσεων του Ν. 1297/72, αναφορικά με την παρακολούθηση της υπεραξίας. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι λογαριασμοί αυτοί, εάν τηρούνται, δεν εμφανίζονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης.

Δείτε ολόκληρη την 1328/2016 Γνωμ. του ΣΛΟΤ.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pdE9COU1zUEFjd28/view?usp=sharing

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΠΟΛ 1094/2016(ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)-ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΔΑΠΑΝΕΣ

Mε την Πολ.1094/30.6.2016 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ   με θέμα " Συμπλήρωση της ΠΟΛ.1113/2015 εγκυκλίου μας, σχετικά με τις εκπιπτόμενες και μη δαπάνες" διευκρίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 
(Ως προς την παρ. 3 της ενότητας Α)
3. Με τις διατάξεις του άρθρου 361 σε συνδυασμό με τα άρθρα 455 επ. ΑΚ ορίζεται ότι για τη σύσταση ή αλλοίωση ενοχής με δικαιοπραξία απαιτείται σύμβαση, εφόσον ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, ενώ ο δανειστής μπορεί με σύμβαση να μεταβιβάσει σε άλλον την απαίτησή του χωρίς τη συναίνεση του οφειλέτη (εκχώρηση).
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1094/2016.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

MONO ME E-ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ "ΧΤΙΖΕΤΑΙ" ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Αφορολόγητο από φέτος μόνο με e-συναλλαγές και πλαστικό χρήμα, bonus επιστροφής φόρου σε όσους συγκεντρώνουν διπλάσιες e-αποδείξεις από τα παλιά όρια, υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις σταδιακά έως το τέλος του έτους, διασύνδεση του συστήματος Taxis με ταμειακές μηχανές είναι τα βασικά μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, το νομοσχέδιο, ουσιαστικά, καθιερώνει το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ως το υπερόπλο του υπουργείου Οικονομικών για την περιστολή της φοροδιαφυγής.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της  ημερήσιας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27686&subid=2&pubid=114068015

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ:ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΟΣΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΕΝΦΙΑ- Η 1Η ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον... Αύγουστο και μέχρι το Δεκέμβριο, θα πρέπει να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. 
Ο κ. Αλεξιάδης υπενθύμισε  ότι αν και το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών δηλώσεων έχει εκκαθαρισθεί, δόθηκε μια παράταση στις φορολογικές δηλώσεις για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι την Δευτέρα 18 Ιουλίου και για τα νομικά πρόσωπα μέχρι την Δευτέρα 25 Ιουλίου, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» στο «Ε».
Αναφορικά με τις 100 δόσεις ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι όποιος από τις 01/07/2016 δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, βγαίνει από την ρύθμιση των 100 δόσεων, τις οποίες δεν πρόκειται να τις επαναφέρουμε,καθώς ο θεσμός των 100 δόσεων «πέθανε».
Για το θέμα των αποδείξεων τέλος, τόνισε ότι και αυτός μαζεύει αποδείξεις,πρέπει να ζητάμε αποδείξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
πηγή. ημερήσια

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

ΠΟΛ.1105/2016-Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Με την Πολ.1105/15.7.2016  του ΥΠΟΙΚ (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  2205/15.7.2016 τεύχος Β')  με θέμα " Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 φυσικών προσώπων του άρθρου 3 και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013." ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
                               αποφασίζουμε:
1. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του Ν. 4172/2013 παρατείνεται μέχρι την 18η Ιουλίου 2016.
 2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει παρατείνεται μέχρι την 25η Ιουλίου 2016. 
 Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
                                                    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2016
                                                    Ο Αναπληρωτής Υπουργός
                                                   ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

Πολ.1104/2016-ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ Α.Λ.Π. ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΚΕΣ ΠΡΟΞΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 Με την Πολ.1104/12.7.2016  της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "Θεώρηση αποδείξεων λιανικής πώλησης ταξιδιωτών επιβατών κατοίκων μη εγκατεστημένων στην Κοινότητα κατά την έξοδο τους από την χώρα μας με απευθείας μετάβαση τους σε τρίτη χώρα κατά τις ημερομηνίες 20, 21 και 22 Μαΐου 2016. ' διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Κατόπιν προφορικών και γραπτών αιτημάτων φορέων και ταξιδιωτών - επιβατών οι οποίοι ταξίδεψαν αποκλειστικά από την χώρα μας με απευθείας προορισμό τρίτη χώρα κατά τις ημερομηνίες 20, 21 και 22 Μαΐου 2016 και δεν κατέστη δυνατόν να θεωρήσουν τις αποδείξεις λιανικής πώλησης λόγω της απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων προκειμένου να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ, εγκρίνουμε την κατ' εξαίρεση θεώρηση αυτών των αποδείξεων λιανικής πώλησης αποκλειστικά από τις Ελληνικές προξενικές αρχές.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1104/2016.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΙΚ
Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων.
Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν. Η διαδικασία υποβολής, από την αρχή της μέχρι και σήμερα, κύλησε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί σχεδόν κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxis, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δηλώσει από την αρχή το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, την Πέμπτη 14.7.2016 υποβλήθηκαν 164.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.
Για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί.
Οι νέες και οριστικά καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων είναι:
1) Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, η Δευτέρα 18.7.2016 ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν και οι φορολογικές δηλώσεις που απομένουν.
2) Για τις φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων, η Δευτέρα 25.7.2016.

ΔΟΘΗΚΕ ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Από πληροφορίες που έχουμε αναμένεται να  Ανακοινωθεί  ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές Δηλώσεις Φυσικών και Νομικών Προσώπων.
* Για τις Δηλώσεις Φυσικών Προσώπων  μέχρι την Δευτέρα 18/7/2016
* Για τις Δηλώσεις  Νομικών Προσώπων μέχρι την Δευτέρα 25/7/2016

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΠΟΛ.1085/2016-ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΕΛΟΥΣ 10% ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Mε την  Πολ.1085/23.6.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2167/13.7.2016  τεύχος Β')  με θέμα " Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση επί της αξίας κάθε λογαριασμού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του Ν.4389/2016 (ΦΕΚ Α΄ 94), καθώς και της διαδικασίας επιβολής και απόδοσης αυτού." ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
 Καθορίζουμε τη διαδικασία επιβολής και απόδοσης καθώς και τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του Ν. 4389/2016 (9 Α΄), όπως το σχετικό υπόδειγμα που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1085/2016 και το υπόδειγμα της Δήλωσης.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pbnJ0b1pvazh2UTg/view?usp=sharing

ΜΕΧΡΙ 1/10/2016 ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ Μ.Μ.Ε

Mε Τροπολογία 9540/37  13.7.2016  που κατατέθηκε χθές στην Βουλή στο σχέδιο Νόμου με θέμα " Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις." μετατίθεται για τρείς ακόμα μήνες δηλαδή από 1-10-2016 αντί από 2-7-2016 που ισχύει σήμερα, η εφαρμογή της διαδικασίας για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).
Δείτε την τροπολογία.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pNXhCcEtnM3VVUDQ/view?usp=sharing

ΠΟΛ.1103/2016-ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ Ι.Μ.Ε.-Ε.Π.Ε ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ


Mε την Πολ.1103/12.7.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα " Πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των Ιδιότυπων Μεταφορικών Εταιρειών (Ι.Μ.Ε. - Ε.Π.Ε.) του ν. 383/1976 και των μελών αυτών, μετά την έναρξη ισχύος του ν.4172/2013" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Επισημαίνεται ότι τόσο οι Ι.Μ.Ε. Ε.Π.Ε όσο και οι αυτοκινητιστές μέλη των Ι.Μ.Ε. Ε.Π.Ε είναι υποκείμενοι στον φόρο με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι εισροές τους . Ως εκ τούτου, οι ανωτέρω έχουν την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Φ.Π.Α κατά το μέρος που οι εκροές και οι εισροές αφορούν καθέναν από αυτούς στον χρόνο που ορίζεται στο άρθρο 38, ανάλογα αν τηρούν βιβλία και εκδίδουν στοιχεία με βάσει τα πλήρη ή τα απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1103/2016
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pd3JaR2JVQzVwZ3c/view?usp=sharing

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *