Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      ΓΣΕΕ
31/3/16 
ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2016
Στην υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατέληξαν σήμερα ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Συνομοσπονδία, με ομόφωνη εντολή του Συνεδρίου της και υπέγραψε με εξουσιοδότηση του Διοικητικού της Συμβουλίου ο πλειοψηφών σύμβουλος Γιάννης Παναγόπουλος.
Η Σύμβαση με ισχύ από 1/1/2016 έως και τις 31/12/2016 διασφαλίζει τη συνέχιση των θεσμικών όρων που θεσπίστηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, ενώ επαναβεβαιώνει τη συμφωνία της ΓΣΕΕ και των Εθνικών Εργοδοτικών Οργανώσεων, στην περίπτωση που αρθούν οι διατάξεις παρέμβασης στην ΕΓΣΣΕ, να ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της Σύμβασης (κατώτατος μισθός, ξεπάγωμα τριετιών κλπ).
Ταυτόχρονα προβλέπει την ανάληψη δράσεων για το προσφυγικό, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για πρόσβαση στην εργασία χωρίς αποκλεισμούς, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ 5,4 ΔΙΣ. €- ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ

Η συμφωνία μεταξύ Αθήνας - θεσμών για την αξιολόγηση μπορεί να κλείσει έως τις 12 Απριλίου εκτιμά τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ντέκλαν Κοστέλο απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές που ερευνούν τις πολιτικές της τρόικα.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μαζί με την αξιολόγηση θα ανοίξει σύντομα και η συζήτηση για το χρέος.
Όπως δήλωσε, "είμαστε σε πολύ καλό δρόμο σε όλα τα θέματα, η απόσταση που μας χωρίζει είναι λίγων ημερών, η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα".
Από τη μεριά της, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρει ίσως και πριν από το Πάσχα προς ψήφιση στη Βουλή το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εφόσον, όπως λένε πηγές της υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι δανειστές δεν θα μπλοκάρουν τη συμφωνία. .....
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της ημερήσιας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113961927

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

 Στροφή 180 μοιρών στα θέματα των αναδρομικών ελέγχων στις καταθέσεις φορολογουμένων επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δίνει εντολή στους φοροελεγκτές να μη θεωρούν αυτομάτως κάθε κατάθεση ή μεταφορά μετρητών στην τράπεζα αδήλωτο μαύρο χρήμα (π.χ. λεφτά στο στρώμα), όμως χωρίς να λέει τι θα γίνεται στις περιπτώσεις όπου οι έλεγχοι έχουν ήδη γίνει κατ' αυτόν τον τρόπο και οι ελεγχόμενοι έχουν υποστεί ζημιά από την αυθαίρετη ερμηνεία νόμων και διατάξεων των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις το πολύ τελευταίο χρονικό διάστημα και, πάντως, μετά τον Ιανουάριο που ανέλαβε καθήκοντα ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, οι ελεγκτές των ΔΟΥ άρχισαν να ευθυγραμμίζονται με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους που είχε εκδώσει ήδη από τον Νοέμβριο πέρυσι ο προσωρινά εκτελών χρέη γενικού γραμματέα Ιωάννης Μπάκας. ....
Δείτε ολόκληρο το άρθρο του newmoney.gr
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/278253-freno-stous-aithairetous-elegxous-katatheseon

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΣΛΟΤ Α.Π. 328/2016-ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΛΟΓΩ REBATE-CLAWBACK

Με την  Αριθμ. Πρωτ.: 328ΕΞ 29.2.2016 του ΣΛΟΤ με θέμα "ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΛΟΓΩ REBATE-CLAWBACK" η απάντηση σε σχετικό ερώτημα είναι.
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 Ποσά εσόδων που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ λόγω REBATE & CLAWBACK, τα οποία αφορούν την χρήση 2015 και είναι γνωστά μέχρι την ημερομηνία κλεισίματος των οικονομικών καταστάσεων της εν λόγω χρήσης, από λογιστικής άποψης πρέπει να μειώσουν τα έσοδα της χρήσης 2015. Για το παραστατικό που πρέπει να εκδοθεί, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Οικονομικών
 Δείτε ολόκληρη την Α.Π 328/2016.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pN3FFY2R6TklCM1k/view?usp=sharing

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΕΞΙΣΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

Σενάριο εξίσωσης του φόρους πετρελαίου κίνησης με τη βενζίνη προωθεί το υπουργείο οικονομικών σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά».
Το υπουργείο εκτιμά ότι μέσω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα κερδίσει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια.
Ο ειδικός φόρος σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης είναι 330 ευρώ/χιλιόλιτρο, ενώ στη βενζίνη 670 ευρώ/χιλιόλιτρο.
Η αύξηση δεν μεταφράζεται παρά με αύξηση της λιανικής τιμής από το 1 ευρώ που είναι σήμερα στο 1,35 ευρώ που είναι η τιμή της βενζίνης και αν υπολογίσει κανείς και την αύξηση του φόρου γενικά στα καύσιμα τότε μιλάμε για λιανική τιμή στο 1,45 ευρω/λίτρο.
Η αύξηση αναμένεται να πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς αυτοκινήτων που επέλεξαν τα τελευταία πέντε χρόνια να αντικαταστήσουν το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο με ένα πετρελαίου.
Παράλληλα όμως εξετάζεται και επιπλέον φορολόγηση στο υγραέριο κίνησης.
πηγή. news.gr

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΦΟΡΟ-ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΧ

Είτε είναι ακίνητο είτε κινείται… φορολογείται. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σύνθημα της νέας φορολογικής επίθεσης που ετοιμάζεται να εξαπολύσει στην οικονομία και γενικότερα στα εισοδήματα η κυβέρνηση.
Ένας από τους "στρατηγικούς" στόχους αυτής της επίθεσης είναι τα αυτοκίνητα. Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχει πέσει μια σειρά από προτάσεις για επιβαρύνσεις που καλύπτουν και τις τρεις πτυχές του ΙΧ, δηλαδή την απόκτηση, την κατοχή και τη χρήση του.
Πιο συγκεκριμένα: ...
Δείτε ολόκληρο το άρθρο του capital.gr

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 9.100€

Μετά από έξι χρόνια απανωτών φορολογικών επιβαρύνσεων, εκατομμύρια νοικοκυριά θα βρεθούν για άλλη μια φορά αντιμέτωπα με μια νέα φοροκαταιγίδα που θα πλήξει τα εισοδήματά τους και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση.
Η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να καλύψει το δημοσιονομικό κενό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, επεξεργάζεται ένα κοκτέιλ φοροεισπρακτικών μέτρων που περιλαμβάνει:
  • ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος με «ψαλίδισμα» του έμμεσου αφορολογήτου ορίου στις 9.100 ευρώ και νέες φορολογικές κλίμακες,
  • αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ ο οποίος εξισώνεται με τον ΕΦΚ στη βενζίνη,
  • αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα,
  • αύξηση του φόρου ακινήτου για τους έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία,
  • αύξηση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 15%.
  • επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση,
  • αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας. .... Δείτε ολόκληρο το άρθρο της ημερήσιας.
  • http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113954518

ΓΣΕΕ - ΑΜΟΙΒΗ ΑΡΓΙΑΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

ΑΜΟΙΒΗ ΑΡΓΙΑΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της αργίας της 25ης Μαρτίου.
Η εορτή της 25ης Μαρτίου, η οποία φέτος (2016) συμπίπτει με ημέρα Παρασκευή, από το νόμο έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία.
Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν Κυριακές και αργίες.
Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
Ως προς την αμοιβή της Παρασκευής 25 Μαρτίου 2016:
Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.
Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν
Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται
1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στο  site της  Βουλής το ψηφισθέν Νομοσχέδιο με θέμα "Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας: α) στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2013 και β) στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις." το οποίο στο άρθρο 8 περιλαμβάνει τις διατάξεις για την υποβολή των Δηλώσεων Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2015. Ειδικότερα,
Με τις διατάξεις του άρθρου 8 συμπληρώνονται και αντικαθίστανται διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε. , ν. 4172/2013) ως προς τα εξής: 
1. Προβλέπεται διαφορετική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος(μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Φ.Ε.-Ν.Π.) για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. 
2.  Στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης παρέχεται η δυνατότητα υποβολής κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και (στην περίπτωση αυτή) ίδιας φορολογικής αντιμετώπισης με τους έγγαμους (κοινή κάλυψη τεκμηρίων και μεταφορά φορολογικών εκπτώσεων).

3. Παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2015 (ίσχυε για το 2014) η διάταξη της παρ. 35 του   άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε. που προβλέπει ότι, όταν το πραγματικό εισόδημα, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό τοον εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ (και εφόσον οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης εναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα), το εισόδημα αυτό και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων (φορολογικός συντελεστής 22%, αντί 26%, και μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ). Ο ανωτέρω τρόπος φορολόγησης εφαρμόζεται και εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, αλλά το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
 Δείτε το ψηφισθέν Νομοσχέδιο.
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pdFJFSjB1Y19kbmc/view?usp=sharing

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΠΟΛ.1032/2016-ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ Η ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΑΓΑΘΩΝ

Με την Πολ.1032/3.3.2016 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 763/22.3.2016 τεύχος Β')  με θέμα "Προθεσμίες πραγματοποίησης εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης αγαθών τελωνειακών παραστατικών εισαγωγής που εκκρεμούν σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην αρ.πρωτ. Δ.1163/678/Ε 0017/30.08.2001 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 1173/Β) στις τελωνειακές αρχές" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
Στις προθεσμίες της ενότητας Β του άρθρου 2 της αρ. πρωτ. ΠΟΛ.1194/27.8.2015 (ΦΕΚ 1968/Β) απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε., υπάγονται και τα τελωνειακά παραστατικά εισαγωγής που, κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας εκκρεμούν σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην αρ. πρωτ. Δ1163/678/Ε0017/30.8.2001 (ΦΕΚ 1173/Β) Α.Υ.Ο. στις τελωνειακές αρχές.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1032/2016.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΠΟΛ.1037/2016-ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΠΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ Κ.Λ.Π ΠΛΟΙΩΝ ΠΟΡΘΜΕΙΩΝ

Με την Πολ.1037/18.3.2016 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "Συμπληρωματικές οδηγίες για απαλλαγές από ΦΠΑ επιβατηγών- οχηματαγωγών πλοίων που δραστηριοποιούνται σε πορθμεία ή άλλες διαδρομές" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Τα πλοία για τα οποία κατατέθηκε αίτηση στην τελωνειακή αρχή μετά την 18.1.2016 για συγκρότηση της ως άνω επιτροπής, προκειμένου να λάβουν σχετική έγκριση απαλλαγής για τη ναυπήγησή τους, δεν μπορούν να χαίρουν της απαλλαγής από ΦΠΑ του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ. Επισημαίνεται ωστόσο ότι οι υποκείμενοι που προτίθενται να εκμεταλλευτούν τα πλοία αυτά σε φορολογητέες πράξεις έχουν δικαίωμα έκπτωσης και κατά συνέπεια επιστροφής του φόρου των εισροών τους.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1037/2016.
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pUjcyc1l6QjQ0YkE/view?usp=sharing

ΠΟΛ.1036/2016-ΠΑΡΟΧΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ Φ.Π.ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ

Mε την Πολ.1036/18.3.2016  της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Παροχή οδηγιών σχετικά με το χειρισμό υποθέσεων υπαγωγής οφειλετών στις διατάξεις του ν. 3869/2010 «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει " διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται βασικές οδηγίες, κατά λόγο αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας, σχετικά με τις ενέργειες της Φορολογικής Διοίκησης για το χειρισμό υποθέσεων οφειλετών φυσικών προσώπων που υποβάλλουν ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου αιτήσεις για συλλογική διευθέτηση των οφειλών τους κατά τις διατάξεις του ν. 3869/2010, όπως ισχύει, στις οποίες περιλαμβάνονται και οφειλές βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση, με σκοπό την ορθή εφαρμογή του νόμου και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, ως πιστωτή, στο πλαίσιο της εν λόγω συλλογικής διαδικασίας.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1036/2016.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Δραματική έκκληση για μείωση των φορολογικών συντελεστών απευθύνει προς την Κυβέρνηση, την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τους Θεσμούς, με σημερινή του παρέμβαση και εν μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.
 Χαρακτηριστικά αναφέρει:
  Η συζήτηση και μόνο για τις νέες αλλαγές στη φορολογία και τις επιβαρύνσεις, που αυτές θα φέρουν, προκαλεί σημαντική περαιτέρω ζημιά στο επιχειρείν και στο οικονομικό κλίμα της χώρας.
 Πόσο μάλλον, όταν αυτά τα εισπρακτικά μέτρα αρχίσουν να εφαρμόζονται.
 Η οικονομία και οι φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλα φορολογικά βάρη.
 Τέτοια κατεύθυνση πολιτικής θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
 Θυμίζω ότι για κάθε μία μονάδα δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω μέτρων λιτότητας και αύξησης φόρων, το χρέος αυξάνεται κατά 3 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ.
 Το φορολογικό πλαίσιο πρέπει να επανακτήσει τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων, όπως:
 Η μείωση του φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
 Η διατήρηση του αφορολόγητου ποσού τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα.
 Η μείωση της προκαταβολής φόρου ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
 Η μείωση και όχι περαιτέρω αύξηση της ήδη υψηλής εισφοράς αλληλεγγύης.
 Η φορολόγηση των ακινήτων με βάση τις πραγματικές τους αξίες και με βάση το πραγματικό εισόδημα που αποφέρουν στον ιδιοκτήτη.

29 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

 Aναρτήθηκαν σήμερα  από την Ε.Ε.Τ οι συχνές" Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τα capital controls " μετά την νέα χαλάρωση που επήλθε με την Αρ. Γ.Δ.Ο.Π.0000379 ΕΞ 2016/Χ.Π.585 απόφαση του ΥΠΟΙΚ.
Δείτε και τις 29 Ερωτήσεις -Απαντήσεις
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZnZBNHpGVzZlM00/view?usp=sharing

ΠΟΛ.1034/2016-ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Mε την Πολ.1034/31.12.2015 του Ααναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 730/18.3.2016  τεύχος Β')  με θέμα " Τροποποίηση των διατάξεων της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1159/2011 (ΦΕΚ 1657/Β'), σχετικά με το Ετήσιο Πιστοποιητικό που εκδίδεται από Νόμιμους Ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία εγγεγραμμένα στο δημόσιο Μητρώο του N.3693/2008 (ΦΕΚ 174/Α')" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
 1) Μετονομάζεται σε "Ετήσιο  Πιστοποιητικό  και Πρόγραμμα Ελέγχου" (από Πιστοποιητικό φορολογικού ελέγχου και πρόγραμμα ελέγχου)
2) Το Ετήσιο Πιστοποιητικό  αφορά και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών επιχειρήσεων 
3) Ο τίτλος του άρθρου 5 μετονομάζεται σε «Έλεγχος από τη Φορολογική Διοίκηση».( από Δειγματοληπτικός έλεγχος από τη φορολογική αρχή) 
4) Καταργείται  το δείγμα  τουλάχιστον της τάξης του 9% για έλεγχο. 
 Από τις επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί από Νόμιμους Ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία για την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων, με εξαίρεση εκείνες για τις οποίες έχει υποβληθεί Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης με αρνητικό συμπέρασμα ή με αδυναμία έκφρασης συμπεράσματος, για τις οποίες διενεργείται υποχρεωτικά έλεγχος, επιλέγονται για έλεγχο υποθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του N. 4174/2013, όπως ισχύει».
Άρθρο 26 του Ν.4174/2013,
1, Οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα, επιλέγονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ή, εξαιρετικά, με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον Γενικό Γραμματέα και δεν δημοσιοποιούνται.
2. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η οποία εκδίδεται έως το τέλος κάθε έτους, η οποία δύναται να τροποποιηθεί οποτεδήποτε, καθορίζεται ο αριθμός των μερικών ή και πλήρων ελέγχων που θα διενεργούνται εντός του επόμενου έτους...
 5) Καταργείται και τυπικά το 18μηνο μετά την παρέλευση του οποίου δεν ενεργούνταν έλεγχοι, αφού καταργούνται οι §§ 2 και 3 του άρθρου 5 της Πολ.1159/2011.
Σημειώνεται με την §10 της ΔΕΛ Α 1069048 ΕΞ 2.5.2014 της Δ/νσης Ελέγχων είχε ουσιαστικά  καταργηθεί.
6) Όλοι οι έλεγχοι   πραγματοποιούνται εντός του χρόνου που ισχύει το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου.  ........
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1034/2016.
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pdXp4bXh5WklPNVE/view?usp=sharing

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ " ΡΑΝΤΕΒΟΥ " ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ-ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10.30 π.μ. η σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης το απόγευμα θα αναχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών και αναμένεται να επιστρέψουν μετά από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).
Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, η σημερινή συνάντηση επικεντρώθηκε  στο ασφαλιστικό και πιθανόν στο «κλείσιμο» αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων. Ο κυβερνητικός παράγοντας σημείωσε, παράλληλα, ότι υπάρχει συμφωνία/σύγκλιση σε σημεία - κλειδιά του ασφαλιστικού και σχεδόν πλήρης συμφωνία για το φορολογικό.
πηγή.ημερήσια
 

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΔΕΛ Η 1043135 ΕΞ 2016-ΣΤΙΣ ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΥΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ

 Με την  Αρ.Πρωτ: ΔΕΛ Η 1043135 ΕΞ 2016 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "Διακοπή της σχέσης των μελών Δ.Σ Ανωνύμων Εταιρειών και διαχειριστή προσωπικών Εταιρειών, με την ένταξη των εταιρειών αυτών σε καθεστώς εκκαθάρισης" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Με την καταχώρηση των ανωτέρω εταιρειών στο υποσύστημα Μητρώου «υπό εκκαθάριση», θα καταχωρείται ταυτόχρονα και η διακοπή της σχέσης του/των διαχειριστή /τών ή των μελών Δ.Σ., κατά περίπτωση.
Δείτε ολόκληρη την ΔΕΛ Η 1043135 ΕΞ 2016.
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pVTRkS3NKZVRBaDg/view?usp=sharing

ΠΟΛ.1035/2016-ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜ.47/2015 ΤΟΥ Ν.Σ.Κ

Με την Πολ.1035/18.3.2015 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Κοινοποίηση της 47/2015 Γνωμοδότησης της Α' Τακτικής Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ." διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Το εισόδημα από αλιεύματα αλιευτικών σκαφών ολικής χωρητικότητας μέχρι 10 κόρους φορολογείται βάσει των διατάξεων του ν. 27/1975 και ειδικότερα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 12 του νόμου αυτού, (Φορολογία πλοίων δεύτερης κατηγορίας) και όχι με βάσει τις διατάξεις των άρθρων 40 και 42 του ν. 2238/1994 (παλαιού ΚΦΕ) οι οποίες ίσχυαν μέχρι 31.12.2013.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1035/2016

ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2016

Στα πλαίσιο της δευτερολογίας του  στη βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Τρύφων Αλεξιάδης αναφέρθηκε στο άνοιγμα του taxisnet για τις δηλώσεις εισοδήματος.
"Μόλις πάρει ΦΕΚ το νομοσχέδιο στο οποίο βρίσκονται οι τροπολογίες, και αυτό απ' ότι ενημερώθηκα θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα (Την Τρίτη θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στην ολομέλεια), θα ανοίξει η εφαρμογή των δηλώσεων" είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
«Βεβαίως θα υπάρχει φορολογική επιβάρυνση στα εισοδήματα του 2016, αλλά θα είναι δίκαιη και αναλογική και θα είναι από ένα ύψος και πάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά, στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.
Επίσης ο κ. Αλεξιάδης έκανε λόγο για υπερβολές και υποκρισία των ΜΜΕ σε ό,τι αφορά επιβαρύνσεις και περικοπές σε μισθούς 1.500 και 2.000 ευρώ, ενώ λίγο αργότερα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμένου, συντάχθηκε με την άποψη ότι το φορολογικό σύστημα έχει πολλές αδικίες.
«Είναι σαφέστατο ότι το υπάρχον φορολογικό σύστημα δεν είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία και την οικονομία να αναπτυχθεί. Υπάρχει πίεση, λόγω των συμφωνιών που έχουν γίνει, προσπαθούμε να κάνουμε πιο λογικές τις διατάξεις, που είναι σε πολλές περιπτώσεις παράλογες και άδικες» είπε χαρακτηριστικά.
«Αν ήθελα να βάλω έναν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας θα ήταν, "τέλειωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα"», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.
πηγή.enikonomia.gr

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΔΕΑΦ Β 1042299 ΕΞ 2016 -Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ

Με την Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1042299 ΕΞ 17.3.2016 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "Προσδιορισμός αντικειμενικής αξίας για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από την ιδιοχρησιμοποίηση γης και ακινήτων για το φορολογικό έτος 2015." διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
 Για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από την ιδιοχρησιμοποίηση γης και ακινήτων για το φορολογικό έτος 2015 λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες, όπως αυτές ισχύουν, κατά τον χρόνο λήξης του φορολογικού έτους των προσώπων αυτών (για παράδειγμα, 31 Δεκεμβρίου ή 30 Ιουνίου ή οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία λήγει το φορολογικό τους έτος με βάση τα όσα έχουν διευκρινισθεί με την ΠΟΛ.1223/8.10.2015 εγκύκλιο).
Δείτε ολόκληρη την ΔΕΑΦ Β 1042299 ΕΞ 2016
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pamp4Y2lwYXhSb2M/view?usp=sharing

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

Με την  Αρ. Γ.Δ.Ο.Π.0000379 ΕΞ 2016/Χ.Π.585 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 684/15.3.2016 τεύχος Β') με θέμα "Ρυθμίσεις θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
Παρέχεται η δυνατότητα και για σπάσιμο τραπεζικών καταθέσεων, η αποστολή χρημάτων  στο εξωτερικό μέχρι 1000€ τον μήνα (από 500€) και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού με προυποθέσεις.
Δείτε την Απόφαση.
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pamE1MlB3R2ZNdVU/view?usp=sharing

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Κ.Φ.Ε ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ


Κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή η τροπολογία 283/64-15.3.2016 του ΥΠΟΙΚ  με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. για να αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
 Ειδικότερα,
Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας συμπληρώνονται και αντικαθίστανται διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε. , ν. 4172/2013) ως προς τα εξής: 
1. Προβλέπεται διαφορετική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. 
2.  Στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης παρέχεται η δυνατότητα υποβολής κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και (στην περίπτωση αυτή) ίδιας φορολογικής αντιμετώπισης με τους έγγαμους (κοινή κάλυψη τεκμηρίων και μεταφορά φορολογικών εκπτώσεων).

3. Παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2015 (ίσχυε για το 2014) η διάταξη της παρ. 35 του   άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε. που προβλέπει ότι, όταν το πραγματικό εισόδημα, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό τοον εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ (και εφόσον οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης εναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα), το εισόδημα αυτό και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων (φορολογικός συντελεστής 22%, αντί 26%, και μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ). Ο ανωτέρω τρόπος φορολόγησης εφαρμόζεται και εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, αλλά το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Δείτε ολόκληρη την τροπολογία.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pbm1ydnRCa0M1TjQ/view?usp=sharing

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ Ε - ΠΑΡΑΒΟΛΟ

Αναρτήθηκαν σήμερα στο site της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  οι Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις  και Οδηγίες για την εφαρμογή του e-Παραβόλου. 
Ειδικότερα,
Εφαρμογή Ηλεκτρονικού Παραβόλου (e-Παράβολο)
 Η εφαρμογή ηλεκτρονικού Παραβόλου (e-παράβολο) είναι διαθέσιμη
    για Πιστοποιημένους Χρήστες του Taxisnet
    για μη Πιστοποιημένους Χρήστες
    Υπουργικές Αποφάσεις για το e-παράβολο:
 - ΠΟΛ. 1163 03/07/2013 (ΦΕΚ 1675/Β’/2013)
 - ΠΟΛ. 1150 15/05/2014 (ΦΕΚ 1357/Β'/2014 Τροποποίηση της ΠΟΛ 1163)
 - ΠΟΛ. 1131 24/06/2015 (ΦΕΚ 1324/Β'/1-7-2015 Συμπλήρωση - Τροποποίηση της ΠΟΛ 1163)
 H διαδικασία  του ηλεκτρονικού παραβόλου περιλαμβάνει
Δείτε ολόκληρες τις Ερωτήσεις-Απαντήσεις του e-παραβόλου.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZ2tSVHlVVE5jblk/view?usp=sharing
Δείτε τις οδηγίες για το e- Παράβολο.
https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pcWkyZGZKeER1Y00/view?usp=sharing 

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΠΩΣ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ.Σ.Ε.Ε
11/3/16 
Η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρή Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).
Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η Καθαρά Δευτέρα πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.
                                                                                                           
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ,ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

Με την «ποινικοποίηση» της αμειβόμενης εργασίας, η κυβέρνηση θα καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια κρατήσεων, σε επίπεδο τόσο Ευρωζώνης όσο και χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.
Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα φιγουράριζε στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων που προστέθηκαν μετά το 2010. Αυτή τη φορά όμως, με την προωθούμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, του φόρου εισοδήματος, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης για τα υψηλότερα εισοδήματα, η χώρα θα μετατραπεί σε παράδειγμα προς αποφυγήν τόσο για τις επιχειρήσεις, που καλούνται να σηκώσουν μεγάλα εργοδοτικά βάρη, όσο και για τους εργαζομένους.
Με δημόσια δήλωσή του, ο πρωθυπουργός «φωτογράφισε» τους εμφανίζοντες ατομικό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ ως αυτούς που θα σηκώσουν το βάρος των νέων μέτρων που έρχονται. Τα μέτρα, που αφορούν κατά κύριο λόγο το δυναμικό των ιδιωτικών επιχειρήσεων, υπόκεινται βέβαια στην έγκριση των θεσμών. ....
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της καθημερινής.
http://www.kathimerini.gr/852840/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/prwta8lhtria--se-foroys-krathseis-kai-eisfores-h-ellada

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΟΚΤΩ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

Σε "βραχνά" για εκατομμύρια υπερχρεωμένους και οικονομικά εξαθλιωμένους φορολογούμενους έχουν εξελιχθεί τα τεκμήρια της Εφορίας καθώς προσδιορίζουν το ύψος του φορολογητέου εισοδήματός τους σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από το πραγματικό και τους υποχρεώνουν να καταβάλουν υπέρογκους φόρους
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Ελεύθερου Τύπου", τα τεκμήρια τούς εμφανίζουν να έχουν αποκτήσει εισοδήματα μεγαλύτερα από τα εισοδηματικά όρια που έχουν καθοριστεί από διάφορους νόμους για την είσπραξη κοινωνικών επιδομάτων και την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), με αποτέλεσμα αφενός να χάνουν τα επιδόματα αφετέρου να χρεώνονται αδίκως και με τον ΕΝΦΙΑ.
Για να αποφύγουν τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός τους σε εξωπραγματικά επίπεδα με βάση τα τεκμήρια, οι φορολογούμενοι πρέπει να βρουν τρόπους να καλύψουν την πρόσθετη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του πραγματικού εισοδήματός τους και του πιο υψηλού ποσού εισοδήματος που προσδιορίζουν τα τεκμήρια.
Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους, τους οποίους παρουσιάζουμε παρακάτω αναλυτικά. .........
Δείτε ολόκληρο το άρθρο newmoney.gr
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/276199-okto-tropoi-gia-na-apofigete-ta-tekmiria-tis-eforias

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΓΝΩΜ. 28/2015 ΤΟΥ Ν.Σ.Κ.-ΕΚΠΤΩΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΟΤΑΝ Η ΕΙΚΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ

 Αναρτήθηκε στο site του Ν.Σ.Κ  η Γνωμ.28/2015   με θέμα ".Έκπτωση δαπάνης από τα ακαθάριστα έσοδα επιχείρησης, όταν η εικονικότητα εντοπίζεται μόνο στον διαφορετικό χαρακτηρισμό της γενόμενης συναλλαγής στο εκδοθέν τιμολόγιο – Εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 31 του ν. 2238/1994 και 22 του ν. 4172/2013"
Ειδικότερα,
 Η σχετική δαπάνη δεν δύναται να είναι εκπεστέα από τα ακαθάριστα έσοδα του λήπτη, αφενός μεν διότι δεν νοείται καλή πίστη στο πρόσωπο αυτού, όταν λαμβάνει φορολογικό στοιχείο, αφετέρου δε διότι η, αντί άλλης, εμφανιζόμενη στο φορολογικό στοιχείο συναλλαγή δεν είναι πραγματική, άρα είναι εικονική, με αυτονόητη συνέπεια και η σχετική προς αυτή δαπάνη να μην πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις προς την έκπτωση αυτή. (ομοφ.)
 Δείτε την Γνωμ.28/2015.
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pSzdzWUNkQnRhVVE/view?usp=sharing

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΓΝΩΜ. 79/2014-ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΡΗΣΙΔΑΝΕΙΟΥ-ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ-ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΠΑ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

Αναρτήθηκε στο site του Ν.Σ.Κ. η Γνωμ. 79/2014 
 Ειδικότερα,
 Κινητά πράγματα (ψυγεία, δεξαμενές, τερματικός εξοπλισμός κ.λπ.), τα οποία αγοράζονται από τον χρήστη και ανήκουν στην κυριότητά του ως πάγια στοιχεία της επιχείρησής του και στη συνέχεια παραχωρούνται χωρίς αντάλλαγμα στον χρησάμενο, δυνάμει συμβάσεως χρησιδανείου (810 ΑΚ), προκειμένου να τα χρησιμοποιεί για την αποθήκευση, συντήρηση και μεταπώληση των προϊόντων παραγωγής του χρήστη ή για τη χρήση των υπηρεσιών του τελευταίου, κατά περίπτωση, και με την υποχρέωση να τα αποδώσει μετά τη λήξη της συμβάσεως, υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου. Η συγκεκριμένη παραχώρηση της χρήσεως συνιστά μία εκ των περισσοτέρων πράξεων που εντάσσονται στο πλαίσιο της φορολογητέας δραστηριότητας της επιχείρησης, εξ απόψεως δι’ εφαρμογής των περί ΦΠΑ διατάξεων δεν εκλαμβάνεται ως μεμονωμένη πράξη, αλλ’ ως ενιαία, μετά των άλλων πράξεων, ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης και ως εκ τούτου, όπως ήδη έγινε δεκτό με την υπ’ αριθμ. 269/1995 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., ο κατά τις κείμενες περί ΦΠΑ διατάξεις αναλογών, επί των δαπανών αποκτήσεως των εν λόγω αγαθών, ΦΠΑ είναι εκπεστέος ή επιστρεπτέος, κατά περίπτωση. (ομοφ.)
Δείτε την  Γνωμ. 79/2014 του Ν.Σ.Κ
 https://drive.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pcXAyM3M1ZkJVVjA/view?usp=sharing

12o ΑTHENS TAX FORUM 2016

Πραγματοποιείται σήμερα  Πέμπτη 10 Μαρτίου  2016 στο  Ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental το 12ο Athens Tax  Forum  του The American-Hellenic Chamber of Commerce με θέμα " ΧΡΗΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ  ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Εργαλείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης|" Το  πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει  5 ενότητες. 
ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: Επίλυση φορολογικών διαφορών, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ:
Ασύμφορη καθ’όλα η ασφυκτική φορολογική πολιτική, εγκλωβισμένη στη μονόπλευρη αύξηση δημοσίων εσόδων 
ΕΝΟΤΗΤΑ III: 
Φορολογία και Επιχειρήσεις -Ανοικτή συζήτηση με εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας  Πάνελ Επιχειρηματιών 
 ΕΝΟΤΗΤΑ IV:
Το έλλειμμα «δράσης» για διεύρυνση και προστασία της φορολογικής βάσης – Ανάγκη για
εύστοχες επιλογές μέτρων και χρήση προωθημένων μεθόδων/εργαλείων αντιμετώπισης   
 ΕΝΟΤΗΤΑ V:
Ο νέος επενδυτικός νόμος και η απαιτούμενη αρχιτεκτονική του για τη διαμόρφωση
καινοτόμου, ανταγωνιστικού και κοινωνικά δίκαιου μοντέλου ανάπτυξη
Σύμφωνα με το πρόγραμμα την έναρξη  του FORUM θα κάνει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής, ενώ το κλείσιμο  θα γίνει από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. T. Αλεξιάδη.
- Γ. Πιτσιλής. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύνταξη του νομοσχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη φορολογική αρχή εσόδων, η οποία αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και η οποία θα λογοδοτεί μόνο στη Βουλή.
- Τ. Αλεξιάδης. "Τρίτη εισάγεται η σχετική διάταξη για την καταβολή του φόρου σε πολλές δόσεις και αμέσως ανοίγει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών Δηλώσεων. Ακολουθούν τα νομοσχέδια για το λαθρεμπόριο καυσίμων και για την  εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, και η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει την βάση για την υποβολή νέας φορολογίας αλλά θα είναι εργαλείο για την φορολογική Διοίκηση. Το 2016 θα προχωρήσουμε  σε πολλές αλλαγές για να πάμε σε ένα φορολογικό σύστημα  σταθερό και αποτελεσματικό."
Οι εργασίες του συνεδρίου έληξαν με επιτυχία και τα συμπεράσματα του θα υποβληθούν στην Φορολογική Διοίκηση για τα περαιτέρω.
Κατόπιν ακολούθησε δεξίωση!!!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *