Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ

Καίριο πλήγμα στη βαρέως "λαβωμένη" από την πολυετή κρίση, την κακή εφαρμογή των μνημονίων και τις κυβερνητικές παλινωδίες οικονομία δίνει το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει την Κυριακή η Βουλή.
Ο λόγος για το εξαιρετικά υφεσιακό πακέτο μέτρων που προέρχεται κατά 95% περίπου από φόρους και  προκαλεί αυτομάτως απώλεια ΑΕΠ κατά 1%. 
Δίδει τα "κλειδιά" της χώρας σε έσοδα, δαπάνες και περιουσία -δημόσια και ιδιωτική- χωρίς να έχει εκ των προτέρων συμφωνία για τις δόσεις, αλλά και για το θέμα του χρέους. Το νομοσχέδιο αποτελεί την "εγγύηση" που παρέχει η κυβέρνηση στους δανειστές.  Μια "εγγύηση" που ψηφίζεται εκ των προτέρων, εν αντιθέσει με την διαδικασία που ακολουθείτο στα προηγούμενα μνημόνια (της Ελλάδας και των άλλων κρατών), όταν ο εφαρμοστικός νόμος ακολουθούσε  την πολιτική απόφαση των θεσμών.
Στη συμφωνία που επιχειρείται παραμένει άγνωστο τι θα γίνει όχι μόνο για τις δόσεις και το χρέος, αλλά και αναφορικά με το κόστος του προσφυγικού, η τελική μορφή που θα λάβει ο "κόφτης" δαπανών, ενώ δεν τίθεται θέμα πρόσθετων αναπτυξιακών αντισταθμισμάτων.
Πάντως, πολλά θα καθοριστούν από  τα μεγάλα ραντεβού κορυφής των επόμενων ημερών σε επίπεδο G7 και Eurogroup, με το ΔΝΤ να επιμένει σε σημαντική μείωση του χρέους.
πηγή.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *