Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ Ή ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/Γ.Γ.Δ.Ε
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ Ή ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν την φορολόγηση των αποζημιώσεων εκτός έδρας ή εξόδων δημοσίων υπαλλήλων και μισθωτών, διευκρινίζεται ότι όσοι δικαιούχοι λαμβάνουν τις εν λόγω αποζημιώσεις, φορολογούνται ως μισθωτοί με βάση τις κείμενες διατάξεις.
Με το αναφερόμενο στα δημοσιεύματα έγγραφο της Υπηρεσίας, που εκδόθηκε προκειμένου να δοθεί απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, διευκρινίστηκε ότι οι αμοιβές ή οι αποζημιώσεις εξόδων που καταβάλλονται σε υπαλλήλους που μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες κατ΄ εντολή του Δημοσίου εμπίπτουν στις διατάξεις περί μισθωτών υπηρεσιών (αρ.12 του ν.4172/2013) και όχι στις διατάξεις περί επιχειρηματικής δραστηριότητας (αρ.21 του ν.4172/2013), χωρίς να εξετάζεται εάν καταβάλλονται από την υπηρεσία τους ή από άλλη υπηρεσία.
Η απάντηση της Υπηρεσίας δεν αφορούσε την τυχόν εφαρμογή του άρθρου 14 του ν.4172/2013 για απαλλαγή εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Η εφαρμογή του άρθρου αυτού δεν θίγεται εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες σε αυτό προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *