Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ESM ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ SPIEGEL

Τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) «αποκαλύπτει» την Κυριακή το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Στην ιστοσελίδα του Spiegel προδημοσιεύεται ρεπορτάζ του αυριανού τεύχους το οποίο αναφέρεται στο EuroWorkingGroup της προηγούμενης Πέμπτης και στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτό για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Spiegel ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ συμφωνήσαν σε μεγάλο βαθμό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε συνάντηση στις Βρυξέλλες ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα.

Βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν θα τεθούν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας περίπου 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ο ESM δεν θα χρειασθεί να κινητοποιήσει επιπλέον χρήματα για τον σκοπό αυτό, καθώς θα ανακατανεμηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, τα οποία προβλεπόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά τελικώς δεν χρειάστηκαν.

Το Spiegel αναφέρει πως ο ESM διαθέτει δύο εργαλεία προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας και η Ελλάδα θα κάνει χρήση εκείνου που προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).

Τι είναι η προληπτική γραμμή στήριξης ECCL
Σημειώνεται πως στο EuroWorkingGroup της προηγουμενης Πέμπτη μετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου.

Μετά την ολοκλήρωση του EuroWorkingGroup κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως σε αυτό έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέλη του EuroWorkingGroup ζήτησαν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο.

πηγή.τα νέα

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ( Ε9 )

Αναρτήθηκαν σήμερα στο site της  Γ.Γ.Π.Σ   ο ι  " Συχνές  ερωτήσεις για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9)"
1. Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα Φυσικά πρόσωπα (ΦΠ) μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου;
Από την υπηρεσία αυτή τα Φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:
-Τροποποιητική δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α). έτους 2014
-Αρχική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, εάν δεν έχει εκδοθεί πράξη Διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α.
-Αρχική και τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2010 έως 2013
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημείωματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2014 εφόσον αυτά έχουν εκδοθεί
Στο έτος 2014, μπορείτε να εκτυπώσετε Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του . 4174/2013).
  2. Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα Νομικά πρόσωπα (ΝΠ) μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου;
...........
Δείτε και τις 30 Ερωτήσεις-Απαντήσεις για το (Ε9) 
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pX0VqZXRLZFJxZWc/edit

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ψηφίστηκε σήμερα  η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας  που  κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα " Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις"
Ειδικότερα,
Με την εν λόγω τροπολογία καθιερώνεται υποχρέωση του εργοδότη για καταχώρηση  στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη Συμπληρωματικών πινάκων εντός της ίδιας μέρας της μεταβολής  όταν μεταβάλλονται  στοιχεία του ωραρίου η  της οργάνωση του  χρόνου εργασίας του προσωπικού
και  μάλιστα   πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους.
Δείτε την τροπολογία όπως ψηφίστηκε στην Βουλή.
Άρθρο 55.
1. Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχώρισα στο Πληροφοριακό Σύστημα«ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι.Α. του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Από τη δημοσίευση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται.
.................
Επίσης προστέθηκε στην Βουλή το εδάφιο 2β στην § 2.
2Β. Το ειδικό βιβλίο υπερωριών του άρθρο 80 του ν.4144/2013 (Α'88) διατηρείται. 

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ "ΜΙΚΡΟΥ Φ.Π.Α ΤΟΥ 6.5% ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% εξετάζει η κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις «κλείδωσαν» στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη, όταν ρωτήθηκε αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε: «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση από το 6,5% στο 8% (ή ακόμα και στο 10% σύμφωνα με άλλες πηγές).

Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% στο ΦΠΑ, μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και στη διαμονή σε ξενοδοχεία. 
Αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου.
πηγή. τα νέα

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΛ.1246/2014-ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΜΙΣΘΩΜΕΝΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Με την Πολ. 1246/24.11.2014 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα " ΦΠΑ στην παράδοση αεροσκάφους μισθωμένου σε ελληνική αεροπορική εταιρία, όταν πωλητής και αγοραστής δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Εάν η μισθώτρια εταιρία δεν είναι δικαιούχος της απαλλαγής από το ΦΠΑ κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27, παρ. 1, περ. β΄ του Κώδικα ΦΠΑ, τότε ο πωλητής θα πρέπει να λάβει ΑΦΜ/ΦΠΑ στην Ελλάδα και η πώληση να επιβαρυνθεί με τον αναλογούντα ΦΠΑ. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μεταγράφει τη μεταβίβαση στο νηολόγιο υπό την προϋπόθεση ότι στην πράξη μεταβίβασης αναγράφεται μεταξύ άλλων ο ΑΦΜ/ΦΠΑ που έλαβε ο πωλητής στην Ελλάδα, η αρμόδια Δ.Ο.Υ., ο φορολογικός αντιπρόσωπος (εφόσον έχει ορισθεί) και ο αναλογών ΦΠΑ. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημερώνει άμεσα την Δ.Ο.Υ. που έχει αποδώσει ΑΦΜ/ΦΠΑ στον αλλοδαπό πωλητή για την πραγματοποίηση της εν λόγω μεταβίβασης.
 Δείτε ολόκληρη την Πολ.1246/2014.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pcExxNlFoU21SYlU/edit

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Πραγματοποιείται σήμερα  Πανελλαδική 24ωρη Απεργία  ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης  Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 11.00 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην απεργία επίσης συμμετέχουν ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, δικηγόροι,εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε  ΗΣΑΠ- Μετρό-Τράμ κ.λ.π.
Κυρίαρχο σύνθημα "τέρμα στην λιτότητα."

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ 1/1/2015 ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Ο Ν. 4308/24-11-2014 που ψηφίσθηκε πρόσφατα στην Βουλή, ενσωματώνει στο εσωτερικό δίκαιο τις λογιστικές διατάξεις της Οδηγίας 34/2013/ΕΕ και υλοποιεί την περαιτέρω απλοποίηση του Κ.Φ.Α.Σ. (Ν. 4093/2012).
Ειδικότερα:

1. Θεσπίζονται Ενιαία Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, σχετικά με τις ακολουθούμενες τεχνικές και αρχές, στην τήρηση και αποτύπωση των λογιστικών στοιχείων και αρχείων.

2. Για τη θέσπιση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων λήφθηκαν υπόψη οι κανόνες και οι αρχές της Κοινοτικής Οδηγίας αρ. 34/2013/ΕΕ, σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, τις συναφείς εκθέσεις των επιχειρήσεων και ιδίως τα κριτήρια στη διάκριση των πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, ότι παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε εταιρεία που υπόκειται σε αυτό τον νόμο να εφαρμόζει εναλλακτικά του σχεδίου λογαριασμών της § 8 του άρθρου 3, το σχέδιο λογαριασμών, όπως ισχύει κατά την 31 Δεκεμβρίου 2014 (άρθρο 3 § 9).

3. Καταργούνται, μεταξύ άλλων, το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο, τα Κλαδικά Λογιστικά Σχέδια Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Τραπεζών, ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Ν. 4093/2012).

4. Προβλέπεται στο Παράρτημα Γ΄ Νέο Σχέδιο Λογαριασμών.

5. Οι διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. (δεν καταργούνται) αλλά ενσωματώνονται με μερικές τροποποιήσεις στο παρόντα νόμο  στο Κεφάλαιο 2: ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ (Βιβλία – άρθρα 3, 4, 5, 6, 7) και στο Κεφάλαιο 3: ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ (Στοιχεία – άρθρα 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, και 15).

Οι τροποποιήσεις που επέρχονται στον νέο Κώδικα, επισημαίνονται παρακάτω.

5.1. Εισάγεται ο όρος οντότητα αντί του «υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών» του Κ.Φ.Α.Σ. (Ν. 4093/2012) ή του «επιτηδευματία» του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/92).

5.2. Τα λογιστικά βιβλία και στοιχεία μετονομάζονται σε λογιστικά αρχεία και τα στοιχεία σε παραστατικά πωλήσεων, που αποτελούν υποσύνολο των λογιστικών αρχείων.

5.3. Δεν υφίσταται υποχρέωση τήρησης του Λογ. 94 (βιβλίο αποθήκης) ανεξαρτήτως ακαθαρίστων εσόδων της οντότητας.

5.4. Καταργείται η Αναλυτική Λογιστική.

5.5. Επαναφέρεται ουσιαστικά το Δελτίο Αποστολής για τα εμπορεύσιμα μόνο είδη (όχι πάγια) και για όλες τις περιπτώσεις.

Με τις §§ 8 και 9 του άρθρου 5 (διασφάλιση αξιοπιστίας λογιστικού συστήματος) προβλέπεται ότι «η οντότητα παρακολουθεί με κατάλληλες δικλίδες τα παραλαμβανόμενα και αποστελλόμενα αποθέματα, είτε έχουν τιμολογηθεί είτε όχι.

Ομοίως, παρακολουθεί τα αποθέματά της σε χώρους τρίτων ή τα αποθέματα τρίτων σε δικούς της χώρους. ....

5.6. Θεσπίζεται επίσης με την § 8 του άρθρου 5 η υποχρέωση της οντότητας να διασφαλίζει ότι το τηρούμενο λογιστικό σύστημα παρέχει ευχερώς αναλυτικά και σε σύνοψη, όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες που απαιτούνται για να καθίσταται ευχερής η διενέργεια συμφωνιών και επαληθεύσεων κατά την διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου.

5.7. Επαναφέρεται η υποχρέωση αρίθμησης των παραστατικών πωλήσεων (στοιχεία) η οποία είχε καταργηθεί με τον Κ.Φ.Α.Σ. (Ν. 4093/2012) (άρθρο 9 § 1 περ. β΄).

5.8. Επαναφέρεται η υποχρέωση έκδοσης των παραστατικών πωλήσεων (στοιχείων) σε περισσότερες σειρές (άρθρο 9 § 1 περ. β΄) που δεν αναφέρονται στον Κ.Φ.Α.Σ., χωρίς να απαιτείται σχετική γνωστοποίηση στην Δ.Ο.Υ.

5.9. Εισάγεται η δυνατότητα έκδοσης απλοποιημένου τιμολογίου σε δύο περιπτώσεις: (όταν το ποσό τιμολογίου δεν υπερβαίνει το ποσό των 100 ευρώ και όταν το εκδιδόμενο τιμολόγιο είναι έγγραφο της § 3 του άρθρου 8).

Στο απλοποιημένο τιμολόγιο δεν αναγράφονται τα στοιχεία του αντισυμβαλλόμενου.

Για τους λαμβάνοντας παραστατικά δαπανών ποσού μέχρι 100 ευρώ, μπορεί (σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση) νομίμως να τεκμηριώνονται (εκδίδονται) και τα παραστατικά του άρθρου 12 (απόδειξη λιανικής πώλησης ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών).

5.10. Εισάγεται επίσης η δυνατότητα έκδοσης του Συγκεντρωτικού Τιμολογίου το οποίο αναφέρεται σε διαφορετικές παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών.

5.11. Αλλάζει ο χρόνος έκδοσης του Τιμολογίου σε περίπτωση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών και ορίζεται το αργότερο μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα της παράδοσης ή αποστολής αγαθών [από το αργότερο σε έναν (1) μήνα που προέβλεπε ο Κ.Φ.Α.Σ.] ή την ολοκλήρωση της υπηρεσίας κατά περίπτωση.

5.12. Προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης λιανικής πώλησης με τη χρήση υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης (παρ. 10 άρθρου 12).

6. Τέλος, καταργείται η χρήση της μεθόδου «Τελευταίο Εισαχθέν – Πρώτο Εξαχθέν» (LIFO) για τον προσδιορισμό του κόστους κτήσης των αποθεμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 20 (επιμέτρηση αποθεμάτων και υπηρεσιών)

Οι διατάξεις αυτές, σύμφωνα με το άρθρο 44, ισχύουν από 01/01/2015.

                                                                           ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Λ. ΒΟΥΘΟΥΝΗΣ
                                                                                              26/11/2014

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Γ.Γ.Π.Σ- ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

Αναρτήθηκαν σήμερα στο  site  της  Γ.Γ.Π.Σ  "Οι Συχνές  ερωτήσεις- απαντήσεις για ρύθμιση οφειλών.
Ειδικότερα,
 1. Με ποια σειρά να κάνω τις αιτήσεις ρύθμισης διαφορετικού τύπου;
Πρώτα επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ3(στη ρύθμιση Ρ3 εμφανίζονται μόνο οι οφειλές βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως 01/10/2014).
Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της ρύθμισης Ρ3 γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ2.
Στη Ρ2 υπάρχει η λίστα «Επιλογή Ρύθμισης» α) Έως 24 δόσεις και β) Έως 12 δόσεις. Επιλέγοντας πρόγραμμα ρύθμισης Έως 24 δόσεις μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές που προέρχονται μόνο από έκτακτη αιτία. Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την ΤΡΟ στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της «Ρ2 – 24 δόσεις» γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές που δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση, επιλέγετε τη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» και υποβάλλετε την αίτηση για αυτές. (στη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» εμφανίζονται όλες οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί με τις προηγούμενες ρυθμίσεις).    ................
Δείτε όλες τις ερωτήσεις-απαντήσεις
https://docs.google.com/document/d/1T0vJvsfhYtu_C3s7gVE8aKaNow8V8yolwEkHALAtues/edit

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2016

Πλειστηριασμοί: Διευκρινιστική ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης μετά τις αντιδράσεις
Από τον Ιανουάριο του 2016 και μετά -εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν- τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς θα είναι πλέον η εμπορική αξία των ακινήτων.  

Αυτό προκύπτει από χθεσινή διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία τονίζεται ότι «λόγω των επικρατουσών συνθηκών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015 ως βάση υπολογισμού της αξίας των ακινήτων κατά τον πλειστηριασμό παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες». 
Αφορμή για την ανακοίνωση αποτέλεσε η διάταξη που μπήκε στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας -και οι ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν-, η οποία προβλέπει ότι οι τιμές εκκίνησης των πλειστηριασμών θα είναι σύμφωνα με τις πολύ χαμηλές εμπορικές αξίες των ακινήτων. Η ρύθμιση αυτή απέχει κατά πολύ από τη συμφωνία που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, πως το ποσό εκκίνησης θα ανέρχεται στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας. 

πηγή.ναυτεμπορική

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ν. 4308/2014- Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ Νο 251  τεύχος Α', ο Νόμος 4308/24.11.2014 με θέμα " Eλληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις"
Κατεβάστε τον Ν.4308/2014
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pa05fdGczVjlBSWM/edit

ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ

Τέθηκε σήμερα  το βράδυ σε λειτουργία  η εφαρμογή της  Γ.Γ.Π.Σ  για την ρύθμιση των οφειλών στο δημόσιο των 100 δόσεων. Οι φορολογούμενοι  για να υποβάλλουν την αίτηση για την υπαγωγή στην εν λόγω  ρύθμιση επιλέγουν :

Υπηρεσίες προς τους πολίτες
Ο λογαριασμός μου (βάζοντας τους προσωπικούς κωδικούς σας)
επιλέγουμε την  εφαρμογή
Ρύθμιση οφειλών
Αίτηση ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014.
Αίτηση για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4152/2013.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Αναρτήθηκε σήμερα στο site  της Βουλής το Ψηφισθέν Νομοσχέδιο την 20.11.2014 (Πρακτικά ΛΑ') με θέμα "Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις "
Δείτε το Ψηφισθέν Νομοσχέδιο.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pRHBZMDVHTS14ekk/edit

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

24.11.2014
Δελτίο Τύπου ΥΠΟΙΚ
Το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι, αργά χθες βράδυ συμφωνήθηκε να υπάρξει την Τρίτη 25/11/2014 στο Παρίσι συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας.

Δ.Τ - ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Γ.Γ.Δ.Ε.

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, στην ομιλία της στο Athens Law Forum On Taxation, αναφέρθηκε στους τέσσερις στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η Γραμματεία. Συγκεκριμένα:
α) την αύξηση των δημοσίων εσόδων
β)τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής
γ) την ενίσχυση της οικειοθελούς συμμόρφωσης των φορολογουμένων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες
δ) τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.
Η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε ότι για την επίτευξη της αύξησης των δημοσίων εσόδων .......
Δείτε ολόκληρο το Δ.Τ. της Γ.Γ.Δ.Ε.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pVUtGTlZtSHV6R0E/edit

O.E.E-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΤΗΣ 24/11/2014

Ανακοίνωση
Σε συνέχεια των διευκρινίσεων που έχουν δοθεί, ανακοινώνεται ότι η απευθείας παρακολούθηση του σεμιναρίου της Δευτέρας 24/11/2014 θα είναι δυνατή μέσω των Ψηφιακών Υπηρεσιών στους Λογιστές Φοροτεχνικούς που έχουν εξοφλήσει τις προβλεπόμενες οφειλές μέχρι 19/11/2014.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ

Σημαντική ώθηση στην κτηματαγορά δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μειώνοντας από το 2015 τη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών, μέσω της μείωση της φορολογίας των ακινήτων κατά την υπογραφή των συμβολαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αποσύνδεση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) από τις αντικειμενικές αξίες. Από το νέο έτος ο ΦΜΑ θα επιβάλλεται επί της πραγματικής τιμής πώλησης του ακινήτου, όπως αυτός θα αναγράφεται στο συμβόλαιο. Μετά τις πρόσφατες αλλαγές που σχετίζονται με την αποσύνδεση του τεκμηρίου απόκτησης του ακινήτου από την αντικειμενική αξία, έτσι ώστε να μην προκύπτουν –όχι μόνο– επιπλέον επιβαρύνσεις για τους αγοραστές, αλλά και να μην υπάρχει πρόβλημα με το «πόθεν έσχες» τους, έρχεται μία ακόμη διάταξη που θα τονώσει την κτηματαγορά. .
πηγή.καθημερινή

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ " ΛΕΥΚΟ ΜΗΤΡΩΟ "

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία του «λευκού μητρώου» των επιχειρήσεων, έναν κατάλογο στον οποίο θα εγγράφονται όσες επιχειρήσεις τηρούν απαρέγκλιτα την εργατική νομοθεσία.
Η εγγραφή στον συγκεκριμένο κατάλογο θα απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από τον βραχνά των συχνών ελέγχων.
Με την ίδια τροπολογία εξασφαλίστηκε και το δικαίωμα των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ να πληρώνουν λιγότερες εισφορές. Το δικαίωμα αυτό θα διατηρηθεί για δύο χρόνια.
πηγή.ναυτεμπορική

ΥΠΟΙΚ: ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

22.11.2014
Δελτίο Τύπου ΥΠΟΙΚ
Σχετικά με  δημοσιεύματα το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι το επίδομα θέρμανσης προφανώς είναι ακατάσχετο. 

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Α. 2/85252/0026-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Με την Αριθμ. 2/85252/0026/31.10.2014 Απόφαση του Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ(που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3115/20.11.2014 τεύχος Β')) με θέμα "Καθορισμός δικαιολογητικών για την πληρωμή ειδικής επιδότησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καταναλωτών μέσω των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας (άρθρο 1 της αριθ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/οικ.238/3.1.2014 κ.υ.α. (Β΄ 5)"ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
* Δικαιούχοι της ανωτέρω επιδότησης είναι οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας, νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν αποκτήσει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Λ.ΑΓ.Η.Ε.) (άρθρο 2 του ν. 4001/2011, Α΄ 179).
* Καθορίζουμε τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων και την καταβολή της ανωτέρω επιδότησης, ως ακολούθως:
*1. Αίτηση του δικαιούχου για την καταβολή της επιδότησης.
2. Αντίγραφο απόφασης του αρμόδιου, για την ανάληψη της σχετικής υποχρέωσης, οργάνου
3.α. Κατάσταση πληρωμής της δαπάνης [ως συνημμένο υπόδειγμα του παραρτήματος της παρούσας], σε δύο (2) αντίτυπα, που περιλαμβάνει: ............
Δείτε ολόκληρη την Αριθμ. 2/85252/0026.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZjI2bVRkX21jNG8/edit 

ΠΟΛ.1245/2014-ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ (3128/21.11.2014 τεύχος Β') η εγκύκλιος Πολ.1245/20.11.2014  της Γ.Γ.Δ.Ε με θέμα "Τροποποίηση της απόφασης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1236/2014 (ΦΕΚ 3033 Β΄) «Ειδικά θέματα εφαρμογής της ρύθμισης οφειλών στη φορολογική διοίκηση του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014 (ΦΕΚ 237 Α΄/31.10.2014)" η οποία τροποποιεί την Πολ.1236/2014(άρθρα 4 και 8 ).
* Την Δευτέρα-Τρίτη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η  εφαρμογή της  Γ.Γ.Π.Σ. για την υποβολή της  ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής στην ρύθμιση.
Δείτε την Πολ.1245/2014
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pLXRRV1VGZnotRVk/editα

 * Δείτε Κωδικοποιημένη την Πολ.1236/2014 όπως τροποποιήθηκε με την Πολ.1245/2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pNDRSd3BrTWlCenc/edit 

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

20.11.2014
Ολοκληρώθηκε σήμερα μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ανέμενε επί δεκαετίες η επιχειρηματική κοινότητα, οι θεσμικοί φορείς, οι οικονομολόγοι και οι φοροτεχνικοί, με την ψήφιση και μάλιστα με διευρυμένη πλειοψηφία, του Σχεδίου Νόμου που αφορά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.
Ο νέος νόμος εξασφαλίζει τα εξής:
  • Καταπολεμάται η λογιστική πολυνομία.
Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων είναι συγκεντρωμένο σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος.
  • Οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται ευχερώς κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές λόγω της συμβατότητας που επιτυγχάνεται, με βάση το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να απαιτείται επιπλέον κόστος λογιστικής μετάφρασης.
  • Ολοκληρώνεται η κατάργηση κοστοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με την περαιτέρω απλοποίηση του ΚΦΑΣ
  • Εισάγονται κανόνες τήρησης λογιστικών βιβλίων ενσωματωμένες στις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές που συνεπάγονται μειωμένο κόστος λειτουργίας ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν την δυνατότητα διενέργειας ουσιαστικών φορολογικών ή άλλων ελέγχων.
  • Διευκολύνεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση στη χονδρική και τη λιανική και η συνακόλουθη περαιτέρω μείωση του κόστους συναλλαγών.
Το τελικό κείμενο του νόμου αποτυπώνει σε 41 άρθρα και λίγες σελίδες, την προηγούμενη νομοθεσία 1200 και πλέον σελίδων.
Σημειώνεται ότι ύστερα από δεκαετίες απλοποιείται ο τρόπος καταγραφής των συναλλαγών για φορολογικούς σκοπούς ενώ για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια το Λογιστικό Δίκαιο αλλάζει, εκσυγχρονίζεται και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης.

ΔΙΕΥΚΡΙΝIΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΑΠΟ TO O.E.E. ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ  ΑΠΟ  ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ Η5  ΤΟΥ  ΑΡΘΡΟΥ 1 ΤΟΥ Ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α/12-11-2012)
Οι Λογιστές  Φοροτεχνικοί που θα υποβάλουν την προβλεπόμενη από τον Ν 4093/2012 ΥΔ για το έτος 2015, έχουν ενημερωθεί για την διαδικασία της παρακολούθησης της αναγκαίας εκπαίδευσης από  τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας. Όμως, λόγω των ερωτημάτων που μας έχουν τεθεί διευκρινίζονται τα παρακάτω:
  1. Το ποσό των 30€ αφορά στην παρακολούθηση όλων των θεματικών ενοτήτων (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, Φορολογία Κατοχής Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, Ε9, ΦΑΠ, ΕΦΑ ), Υποχρεώσεις Επιχειρήσεων για Τήρηση Βιβλίων και Έκδοση Στοιχείων, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας)
  2. Το  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ θα περιλαμβάνει τα βιντεοσκοπημένα σεμινάρια όλων των θεματικών ενοτήτων καθώς και σημειώσεις. Η παρακολούθηση  μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, ανάλογα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις των λογιστών φοροτεχνικών, οπωσδήποτε όμως πριν την υποβολή της ΥΔ 2015,η υποβολή της οποίας θα ξεκινήσει από 1/1/2015..
  3. Η παρακολούθηση των σεμιναρίων  των θεματικών  ενοτήτων  : α)Φορολογία Κατοχής Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, Ε9, ΦΑΠ, ΕΦΑ ), β)Υποχρεώσεις Επιχειρήσεων για Τήρηση Βιβλίων και Έκδοση Στοιχείων, γ)Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, που θα μεταδοθούν  σε πραγματικό χρόνο θα επιτραπεί με την είσοδο των λογιστών φοροτεχνικών στις ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
  4. Το βίντεο του σεμιναρίου της θεματικής ενότητας «Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων» όπως και τα βίντεο των υπόλοιπων θεματικών ενοτήτων, μετά από επεξεργασία θα αποτελέσουν μέρος του εκπαιδευτικού υλικού και θα αναρτηθούν στην ενότητα Εκπάιδευση Λογιστών Φοροτεχνικών του μενού Αιτήσεις/Εκπαιδεύσεις των ψηφιακών υπηρεσιών (δες ενδεικτικό παράδειγμα που ακολουθεί)
    EkpLogForEisEkpLogFor
  5. Η παρακολούθηση της αναγκαίας εκπαίδευσης των λογιστών φοροτεχνικών θα πιστοποιηθεί από την αυτόματη καταγραφή του ίχνους τους κατά την είσοδο στην ενότητα του Εκπαιδευτικού Υλικού.
  6. Προϋπόθεση  για την είσοδο στην ενότητα του Εκπαιδευτικού Υλικού αποτελεί η εξόφληση των προβλεπομένων οφειλών.
  7. Η  πρόσβαση στο  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ της ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα.
  8. Τέλος, θεωρούμε ότι είναι κατανοητό ότι σύμφωνα με το νόμο, οι ενεργοί λογιστές φοροτεχνικοί δηλαδή οι ασκούντες το επάγγελμα  του λογιστή φοροτεχνικού υποχρεούνται να παρακολουθήσουν την αναγκαία εκπαίδευση, προκειμένου το έτος 2015 να  έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.Α.Ε.Ε - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ - 20/11/2014


                                                Αθήνα,  19-11-2014
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 19/11/2014 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
 Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ότι από Πέμπτη 20/11/2014 θα υπάρχει σε λειτουργία πλήρης μηχανογραφική εφαρμογή της νέας
ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Επισημαίνεται ότι υπάγονται στην ρύθμιση, ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/08/2014, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση παραμονής στη ρύθμιση αποτελεί η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
Ο ΟΑΕΕ καλεί τους ασφαλισμένους να συμμετέχουν στη νέα ρύθμιση, η οποία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή, με εξόφληση έως και 100 δόσεις, υψηλά ποσοστά εκπτώσεων στα τέλη καθυστέρησης, αυξημένες δυνατότητες επανένταξης και μειωμένο επιτόκιο στη διάρκεια της ρύθμισης.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΧΡΙ 19/12/2014 ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε9

Με τροπολογία  (Νο 2000/301 19.11.2014 ) που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις " παρατείνονται οι διορθώσεις του εντύπου Ε9 μέχρι 19.12.2014.
Ειδικότερα,  
Παρατείνεται μέχρι19 -12-2014 (λήγει 30-11-2014) η παρεχόμενη δυνατότητα στον φορολογούμενο για τροποποίηση της δήλωσης των στοιχείων των ακινήτων του έτους 2014. Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατείνεται η προθεσμία για τη διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης φορολογούμενων των ετών 2011, 2012 και 2013 χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
 Δείτε ολόκληρη την τροπολογία
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3paXVybHk4WDZ0d1k/edit

Δ.Τ. ΥΠΟΙΚ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ε-ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Υπουργείου Οικονομικών
Η υπηρεσία του ηλεκτρονικού παραβόλου άμεσα διαθέσιμη (e-Παράβολο on-line) μετά την πληρωμή του. 
Η υπηρεσία του ηλεκτρονικού παραβόλου «e-παράβολο» του Υπουργείου Οικονομικών ξεπέρασε τα 1.200.000 e-παράβολα σε 
δέκα μήνες παραγωγικής λειτουργίας.
 Τα ηλεκτρονικά παράβολα είναι πλέον διαθέσιμα για άμεση χρήση την ίδια στιγμή αμέσως μετά την πληρωμή του από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Οι τράπεζες ΑΙ-ΡΗΑ BANK, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ υποστηρίζουν την άμεση (on­line) πληρωμή του παραβόλου οπότε ο συναλλασσόμενος μπορεί άμεσα να αξιοποιήσει το e-παράβολο στον φορέα για τον οποίο έχει εκδοθεί. Σύντομα θα υποστηρίξουν την on-line πληρωμή και άλλες Ελληνικές τράπεζες.
Η άμεση (on-line) πληρωμή έχει ξεκινήσει από τις 5 Νοεμβρίου 2014 και έχουν ήδη πληρωθεί πάνω από 30.000 ηλεκτρονικά παράβολα.
Επιπλέον οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληρώσουν τα e-παράβολα με την χρήση πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 67.000 ηλεκτρονικές πληρωμές παραβόλων.
Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται το πλήθος των e-παραβόλων και τα ποσά πληρωμών ανά μήνα όπου φαίνεται ότι κατά μέσο όρο πλέον εκδίδονται περί τα 150.000 ηλεκτρονικά παράβολα ανά μήνα και ότι το μέσο ύψος των πληρωμών μέσω της υπηρεσίας ξεπερνά τα 10.000.000 €.

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Με την  Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 44337/13.11.2014 των Υπουργείων Οικονομικών και  Εσωτερικών(που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3095/18.11.2014 τεύχος Β') με θέμα " Συμψηφισμός οφειλών δήμων προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τροποποίηση της υπ' αριθμ. 31143/11.08.2014 (Β'2263) όμοιας απόφασης" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
Συμψηφίζεται ποσό κύριας οφειλής 4.589.349,35 € προς το Ελληνικό Δημόσιο του Δήμου Θεσσαλονίκης Ν. Θεσσαλονίκης με τα συνολικά προβλεπόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 3756/2009 (Α' 53) έσοδά του. Ως εκ τούτου δεν αποδίδονται σε αυτόν το υπόλοιπο της ΣΤ' δόσης έτους 2014 ποσού 942.770,64 € και ποσό 3.646.578,71 € από την Ζ' δόση έτους 2015. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί άλλος συμψηφισμός, θα λάβει το ποσό των 2.010.045,17 € ως Ζ' δόση έτους 2015, ενώ η επόμενη δόση θα αποδοθεί κανονικά. ..........
Δείτε ολόκληρη την  Κ.Υ.Α.  44337/13.11.2014
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pNVRVRDRYRjZDWlE/edit

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Αναρτήθηκε στο site της Βουλής η Έκθεση της  Επιστημονικής  Υπηρεσίας της Βουλής επί του Νομοσχεδίου " Ελληνικά Λογιστικά  Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις "
 Ι. Γενικές Παρατηρήσεις
Το φερόμενο προς συζήτηση και ψήφιση Νσχ, όπως διαμορφώθηκε από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή, αποτελείται από οκτώ κεφάλαια, σαράντα άρθρα και τέσσερα παραρτήματα.
Σκοπός του υπό εξέταση Νσχ είναι η συγκέντρωση σε ένα νομοθέτημα των λογιστικών κανόνων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία των επιχειρήσεων και των λοιπών υποκείμενων οντοτήτων, καθώς και την παρεχόμενη από αυτές χρηματοοικονομική πληροφόρηση, όπως, επίσης, η πλήρης ενσωμάτωση των ρυθμίσεων της «Λογιστικής Οδηγίας» 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013.  ...............

Δείτε ολόκληρη την Έκθεση της Βουλής.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pUlZZT2FFX3dBS28/edit

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

“Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων”
Εισηγητής: Χρήστος Γιαννόπουλος (τ. Γενικός Διευθυντής Φορολογίας του Υπ. Οικονομικών).
Ανακοινώνονται οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια με θέμα “Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων”, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της συνολικής αναγκαίας εκπαίδευσης των Λογιστών Φοροτεχνικών, προκειμένου να έχουν δικαίωμα υποβολής Υπεύθυνης Δήλωσης για το 2015. Στους καταλόγους που επισυνάπτονται περιλαμβάνονται μόνο όσοι, εκ των δικαιούχων της εν λόγω εκπαίδευσης, δήλωσαν ότι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια στην δια ζώσης μορφή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Παρακαλούμε για την προσέλευσή των συμμετεχόντων μέχρι τις 9.45 το αργότερο, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη του σεμιναρίου.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους την επαγγελματική τους ταυτότητα προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση.
Όσοι  δεν θα συμμετάσχουν στο δια ζώσης σεμινάριο και είναι δικαιούχοι (με τα κριτήρια που αναφέρονται στην ανακοίνωση), μπορούν να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις είτε με τη μέθοδο του livestreaming (ζωντανή μετάδοση) από το site του Ο.Ε.Ε, την ημέρα και ώρα, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί το σεμινάριο, είτε από το βιντεοσκοπημένο υλικό που θα αναρτηθεί στο site του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.
Κάντε κλικ εδώ για: Συμμετέχοντες - Δικαιούχοι, τόπος και χρόνος διεξαγωγής:

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Δ15Β 1072378 ΕΞ 2014-ΑΜΟΙΒΗ ΣΕ ΕΙΔΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ

Με την Αρ. Πρωτ.: Δ15Β 1072378 ΕΞ 2014 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "Τρόπος απεικόνισης αμοιβής που εισπράττεται σε είδος επί των τιμολογίων που εκδίδουν οι εκμεταλλευτές ελαιοτριβείων" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
 Απαντώντας στην από 1/4/2014 αίτησή σας, αναφορικά με τον τρόπο απεικόνισης των αμοιβών που αφορούν εκθλιπτικά δικαιώματα και εισπράττονται σε είδος (ποσοστό επί του παραχθέντος ελαιολάδου) επί των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών που εκδίδουν οι εκμεταλλευτές ελαιοτριβείων στους παραγωγούς ελαιοκάρπου, σας γνωρίζουμε τα εξής:
 Για την περίπτωση που οι αντισυμβαλλόμενοι, παραγωγοί ελαιοκάρπου, είναι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., σας αποστέλλουμε συνημμένα, αντίγραφο του αρ. πρωτ. 1018623/128/0015/02.05.2007 σχετικού εγγράφου μας, για ενημέρωση σας και ανάλογη εφαρμογή των διαλαμβανομένων σε αυτό ως προς τον τρόπο έκδοσης των στοιχείων και με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ.(ν.4093/2012).
Τέλος, στην περίπτωση που οι παραγωγοί ελαιοκάρπου έχουν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., για την ποσότητα του ελαιολάδου και του ελαιοπυρήνα που πωλούν πρέπει αυτοί να εκδίδουν τιμολόγιο. Αντίστοιχα, οι εκμεταλλευτές ελαιοτριβείων, πρέπει να εκδίδουν τιμολόγιο, για το δικαίωμα επί της ποσότητας του ελαιοκάρπου και του ελαιοπυρήνα που εισπράττουν (άρθρο 6 του Κ.Φ.Α.Σ.- ν.4093/2012).

ΠΟΛ.1240/2014-ΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ Φ.Α.Π ΤΩΝ Φ.Π

Με την Πολ. 1240/14.11.2014 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3087/17.11.2014 τεύχος Β') με θέμα"Τύπος και περιεχόμενο δήλωσης − πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου ακίνητης περιουσίας ετών 2010 έως και 2013" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης − πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου ακίνητης περιουσίας ετών 2010, 2011, 2012 και 2013, έχει ως το συνημμένο υπόδειγμα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας..
Εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών προσώπων έτους 2010 υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, με εξαίρεση τις δηλώσεις αποβιωσάντων, οι οποίες υποβάλλονται χειρόγραφα.
 Δείτε ολόκληρη την Πολ.1240/2014
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pTHU3b2MxamttamM/edit

ΠΟΛ.1239/2014-ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ Φ.Δ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΤΡΟΠΟΠ. ΔΗΛ. ΦΑΠ

Με την Πολ. 1239/14.11.2014 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3087/17.11.2014 τεύχος Β') με θέμα "Συμπλήρωση και τροποποίηση της ΠΟΛ.1047/2014 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «Καθορισμός οργάνου της Φορολογικής Διοίκησης για την αποδοχή και εκκαθάριση εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικών προσώπων, και ορισμός διαδικασίας" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
Α. Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ.1047/12.2.2014 (ΦΕΚ 368 Β΄) «Καθορισμός οργάνου της Φορολογικής Διοίκησης για την αποδοχή και εκκαθάριση εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικών προσώπων, και ορισμός διαδικασίας.» τροποποιείται και συμπληρώνεται ως ακολούθως:
1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 διαγράφεται η φράση «καθώς και σε όλες τις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΑΠ έτους 2010». .....
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1239/2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pTHU3b2MxamttamM/edit

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΛ.1235/2014-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΦΠΑ ΕΙΣΡΟΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΩΝ ΑΛΚΟΟΛΗΣ & Α. ΠΟΤΩΝ

Με την Πολ.1235/30.10.2014 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3075/14.11.2014 τεύχος  Β' ) με θέμα "Διαδικασία έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών των υποκείμενων στο φόρο προσώπων που δραστηριοποιούνται ως εγκεκριμένοι αποθηκευτές αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και διαθέτουν περισσότερες από μια φορολογικές αποθήκες" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
         αποφασίζουμε.
Καθορίζουμε διαδικασία έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών των υποκείμενων στο φόρο προσώπων που δραστηριοποιούνται ως εγκεκριμένοι αποθηκευτές αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και διαθέτουν περισσότερες από μια φορολογικές αποθήκες. .....
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1235/2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pekN6T0ZuQlowekk/edit

ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Ε9

30.000 δηλώσεις για αλλαγές κατέθεσαν οι φορολογούμενοι τις πρώτες 24 ώρες.
Φωτιά στο taxisnet έβαλε η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών εφαρμογών για διορθώσεις στο Ε9 με περισσότερους από 30.000 φορολογουμένους να διορθώνουν- χωρίς-πρόστιμα- την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης μέσα στις πρώτες 24 ώρες. .....
πηγή.τα νέα

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 "Εκτός ρύθμισης" των οφειλών προς το ΙΚΑ τίθεται, με ειδική διευκρινιστική εγκύκλιο που εκδίδεται τη Δευτέρα, το πρόστιμο για την αδήλωτη - ανασφάλιστη εργασία (10.550 €).
Τη ρητή εξαίρεση του προστίμου από τις ρυθμίσεις των οφειλών ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες της "Ημερησίας" από το ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης σε εφαρμογή του νόμου για τις ρυθμίσεις που προβλέπει για όσους μπαίνουν σε ρύθμιση μειώσεις από 20% - 100% στις προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις δηλαδή πρόστιμα ληξιπρόθεσμα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου τα οποία είχαν επιβληθεί μέχρι τις 31/12/12 (από 1/1/2013 επιβάλλεται τόκος). Και όχι γενικά σε κάθε επιβληθέν πρόστιμο, όπως για την αδήλωτη εργασία.
Το ερμηνευτικό κενό και τον κίνδυνο "κουρέματος" (έκπτωση 20% - 90% για αποπληρωμή οφειλής σε δόσεις) ή ακόμη και πλήρους απαλλαγής (έκπτωση 100%) προστίμων για όποιον εργοδότη ρύθμιζε ταυτόχρονα την οφειλή, εντόπισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Γ. Κυριακόπουλος.
Για παράδειγμα εργοδότης με οφειλή στο ΙΚΑ 5.000 ευρώ θα μπορούσε να γλυτώσει το πρόστιμο των 10.550€ για 1 αδήλωτο εργαζόμενο του αν...εξοφλούσε εφάπαξ την οφειλή!
πηγή.ημερήσια.




Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν κοντά στα 3 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες 95 ημέρες.  Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι μπορούσαν να ελπίζουν ότι έως τα Χριστούγεννα δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι όσο πιο βαθιά  φτάνει στην τσέπη για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία   
Όλος ο ΕΝ.Φ.Ι.Α και η τρίτη δόση φόρου εισοδήματος μαζί με την έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος ή τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που ενσωματώνεται κατά περίπτωση στο εκκαθαριστικό θα μπορούσαν να μπουν στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, αφήνοντας ως μόνη μεγάλη εκκρεμότητα έως το τέλος του έτους την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. ..

πηγή. τα νέα

YΠΟΙΚ: ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΕΝ.Φ.Ι.Α ΑΠΟ ΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ

 Αποστάσεις από τους «εισηγητές» των αποφάσεων για τη ρύθμιση που έδινε το δικαίωμα σε οφειλέτες του Δημοσίου να αποπληρώνουν ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές σε 100 δόσεις λαμβάνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που δείχνει πως οι σχέσεις του Γκίκα Χαρδούβελη με το φορολογικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έχουν διαρραγεί. 
«Είναι γνωστό ότι η ευθύνη των αποφάσεων, ανεξαρτήτως των εισηγητών τους, προσωποποιούνται στον υπουργό Οικονομικών» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζοντας τη ρύθμιση που τροποποιήθηκε χθες μετά από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. 
Οι εν λόγω πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως η μη υπαγωγή αγέννητων οφειλών σε ένα σχήμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων, θα έπρεπε να είναι «αυτονόητη» και ότι απαιτείται οι αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης να είναι «ισορροπημένες», ώστε αφενός να δίνουν ανάσα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες και αφετέρου να μη διακυβεύουν τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας. 
Πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ το 96% των οφειλών δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων. Με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, περίπου το 92% των υπόχρεων έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% έχει ΕΝΦΙΑ από 1.000 ως 1.500 ευρώ. 
Με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής ύψους 50 ευρώ, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τις 10-20 δόσεις. Για αυτό και δόθηκε η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. 
Στη βάση αυτή οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως με την τροπολογία που πέρασε χθες Παρασκευή από τη Βουλή διατηρείται ανέπαφο το ρυθμιστικό πλαίσιο αποπληρωμής οφειλών των 100 δόσεων για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014. 
«Δε θα ήταν κοινωνικά δίκαιο να ευνοηθούν από την βέλτιστη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως 100 δόσεων, κατηγορία φορολογουμένων, πέραν εκείνων που πραγματικά θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η τελευταία αναπροσαρμογή έχει στόχο να μη δημιουργήσει μία νέα γενιά οφειλετών», σημειώνουν χαρακτηριστικά. 
Η μοιραία σύσκεψη  
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα «ΝΕΑ» η αρχική ρύθμιση για τις 100 δόσεις, που πλέον χαρακτηρίζεται ως κυβερνητικό «αυτογκόλ», συντάχθηκε, από το οικονομικό επιτελείο, διά χειρός της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η αρχική εκδοχή της ρύθμισης ήταν ακόμη πιο γενναιόδωρη από αυτήν που τελικά κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή. Κατά το ίδιο δημοσίευμα το επιτελείο του Χαρδούβελη «έκοψε» τις επιπλέον γαλαντομίες του σχεδίου νόμου, επιχειρώντας να κλείσει τις τρύπες που άνοιγαν στον προϋπολογισμό και να προλάβει τις αντιρρήσεις των τροϊκανών. Δεν αφαίρεσε, όμως, την επίμαχη διατύπωση για τις «βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές», που εντάχθηκε τελικά στη ρύθμιση από «αβλεψία» του επιτελείου του κ. Χαρδούβελη αυτή τη φορά.
Από την επομένη κιόλας της ψήφισης της διάταξης ο Χαρδούβελης προσπάθησε να περιορίσει την έκταση της «ζημιάς», υποδεικνύοντας στη κ. Σαββαΐδου την έκδοση μιας πιο περιοριστικής ερμηνευτικής εγκυκλίου. Η επικεφαλής της ΓΓΔΕ  όμως υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να βγάλει εγκύκλιο που να αφίσταται του πνεύματος του νόμου.
Πάντως, αποκαλύπτεται πως η κ. Σαββαΐδου δεν λειτούργησε αυτοβούλως, καθώς το πνεύμα της «πλειοδοσίας» για τη ρύθμιση οφειλών είχε μεταδοθεί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από την κατάθεση της τροπολογίας, με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να πρωτοστατεί. 
Σε αυτή τη ρύθμιση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο δεν εισακούσθηκε και η ρύθμιση συντάχθηκε με την γνωστή μορφή που οδήγησε και στο κυβερνητικό «αυτογκόλ».
πηγή.in.gr



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *