Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ

Από 29/10/2014, σύμφωνα με το Π.Δ. 111/29-08-2014 (ΦΕΚ 178 Τεύχος Α΄) με θέμα «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών», έχουν πάψει να υφίστανται οι οργανικές θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών (Διευθυντές, υπάλληλοι κ.λπ.) με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να βρίσκονται στον αέρα και να μην κινείται τίποτα, επιτείνοντας το χάος που εδώ και καιρό επικρατεί στο κορυφαίο Υπουργείο της χώρας.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/10/2014: ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΕΙΣΡΟΩΝ


                                                        Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2014
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΕΙΣΡΟΩΝ
Με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την απλούστευση των διαδικασιών, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, υπέγραψε απόφαση, με την οποία εισάγει αλλαγές στη διαδικασία έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών των εγκεκριμένων αποθηκευτών αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών, που διαθέτουν περισσότερες από μία φορολογικές αποθήκες. Πλέον, θα είναι δυνατή η μεταφορά του πιστωτικού υπολοίπου προς έκπτωση με τη δήλωση του εγκεκριμένου αποθηκευτή σε διαφορετική τελωνειακή αρχή, όπου η επιχείρηση παρουσιάζει χρεωστικό υπόλοιπο.
Συγκεκριμένα:
Για να τύχει η επιχείρηση της έκπτωσης, πρέπει να υποβάλει αίτηση στην τελωνειακή αρχή της έδρας της επιχείρησης (Τελωνειακή αρχή ελέγχου), δύο εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της προβλεπόμενης ΔΕΦΚ, στην οποία καταγράφεται:
α) το ποσό ΦΠΑ προς έκπτωση που αφορά τις εισροές της τρέχουσας φορολογικής περιόδου ανά φορολογική αποθήκη,
β) το ποσό ΦΠΑ προς έκπτωση που προέρχεται από προηγούμενες φορολογικές περιόδους και δεν έχει καταστεί δυνατή η έκπτωσή του.
Ξεχωριστά αναφέρονται τα ποσά που πρόκειται να υποβληθούν προς έκπτωση ανά τελωνειακή αρχή που εποπτεύει την εκάστοτε φορολογική αποθήκη οπού παρουσιάζουν χρεωστικό υπόλοιπο.
Οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές, με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν, μπορούν να αναπροσαρμόζουν τα δηλωθέντα προς έκπτωση ποσά και να ενημερώνουν σχετικά την Τελωνειακή αρχή της έδρας της επιχείρησης, η οποία, μετά την επιβεβαίωση του πιστωτικού υπολοίπου, ενημερώνει, την επόμενη εργάσιμη ημέρα, τις εμπλεκόμενες τελωνειακές αρχές, προκειμένου αυτές να προβούν σε έλεγχο κατά την υποβολή των ΔΕΦΚ.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και το αργότερο εντός τριών εργάσιμων ημερών μετά το πέρας της προθεσμίας για την κατάθεση της ΔΕΦΚ, οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές, ενημερώνουν την τελωνειακή αρχή της έδρας της επιχείρησης, για την έκπτωση που διενεργήθηκε.
Στις τελωνειακές αρχές εποπτείας, τηρούνται ετήσιες συγκεντρωτικές καταστάσεις ανά εγκεκριμένο αποθηκευτή, οπού καταχωρούνται τα ποσά ΦΠΑ για τα οποία έχει γίνει έκπτωση, η δε τελωνειακή αρχή ελέγχου, τηρεί ξεχωριστό αρχείο, ανά εγκεκριμένο προμηθευτή, με τα στοιχεία που αφορούν τη διαδικασία αυτή και πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους για την επιβεβαίωση της ορθής εφαρμογής της διαδικασίας.

ΜΕΧΡΙ 7/11/2014 ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ Υ.Δ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

Πέμπτη, 30.10.2014 
Παράταση Προθεσμίας Υποβολής της ΥΔ των Λογιστών Φοροτεχνικών
Λόγω του μεγάλου αριθμού των λογιστών φοροτεχνικών οι οποίοι προσέρχονται στην Κεντρική Υπηρεσία και στα Περιφερειακά Τμήματα  για να υποβάλουν την προβλεπόμενη ΥΔ (Ν 4093/2012 & Ν 4111/2013) και πριν την αποστολή του σχετικού αρχείου στο TAXISNET, ανακοινώνουμε ότι προς διευκόλυνσή τους παρατείνεται η προθεσμία  υποβολής της ΥΔ  μέχρι και την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014.

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ" ΔΑΝΕΙΑ

Πιο ισχυρό ρόλο στις τράπεζες αναφορικά με τον τρόπο διαγραφής και ρύθμισης των υπερήμερων επιχειρηματικών δανείων αλλά και πιο δελεαστικά κίνητρα για το «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, δίνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.
Το κείμενο που εστάλη από τον Ν. Δένδια στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ΤτΕ, τις τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών, την τρόικα για τις τελευταίες παρατηρήσεις, φέρνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το πρώτο νομοσχέδιο που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η ταχεία και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση «κόκκινων» δανείων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το συνολικό ποσό είναι της τάξης των 73 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 δισ. ευρώ είναι δάνεια με καθυστέρηση στην πληρωμή τους για πάνω από 90 μέρες και τα 33 δισ. ευρώ είναι χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί προς την εφορία (21 δισ. ευρώ) και τα ασφαλιστικά ταμεία (12 δισ. ευρώ). Οι επιχειρήσεις που τα οφείλουν υπολογίζονται σε 176.000.......
Δείτε ολόκληρο το άρθρο της ημερησίας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113377397 

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Δ.Τ ΤΗΣ Γ.Γ.Δ.Ε- ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΝ.Φ.Ι.Α

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΝ.Φ.Ι.Α. ΜΕΙΩΣΗ 98.284.820,05 € ΣΕ
1.456.955 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
 Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκκαθαρίσεων για τη χορήγηση εκπτώσεων επί του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) σε φυσικά πρόσωπα, έτους 2014.
Ειδικότερα με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προέκυψε ότι:Α) 1.296.801 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 1.097.309 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 50% επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 82.986.698,03 €.
Β) 80.805 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 50.623 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 100% επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 10.362.703,67 €.
Γ) Μείωση 20% χορηγήθηκε σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (εμπράγματα δικαιώματα) κατηγορίας 1, 2, ή 3 (διαμέρισμα, μονοκατοικία, επαγγελματική στέγη). Το συνολικό ποσό της μείωσης ανέρχεται σε 4.685.611,80 € και αφορά σε 78.399 ιδιοκτήτες. 
Συνολικά, η νέα εκκαθάριση αφορά 1.456.955 ιδιοκτήτες και το αντίστοιχο ποσό μείωσης είναι 98.284.820,05 €.
Διευκρινίζεται ότι:
Δείτε ολόκληρη την Ανακοίνωση της Γ.Γ.Δ.Ε.

Δ12Α 1142295 ΕΞ 2014-ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

Mε την Δ.Λ. Δ12Α 1142295 ΕΞ/22.10. 2014 της Γ.Γ.Δ.Ε του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
  Η απόφαση Πολ.1013/2014  ορίζει την υποχρέωση παροχής αυτομάτως πληροφοριών σχετικά με οικονομικές συναλλαγές φορολογούμενων και σε καμιά περίπτωση δεν καταργεί την υποχρεωτική έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων.
Δείτε ολοκληρη την Δ12Α 1142295 ΕΞ 2014
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pSDJfc1BocGlNZUk/edit

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ TAXIS TA ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝ.Φ.Ι.Α ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ -ΜΕΙΩΣΕΙΣ

         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  Γ.Γ.Π.Σ
Ολοκλήρωση εκκαθάρισης για εκπτώσεις - μειώσεις επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε φυσικά πρόσωπα (Δ.ΗΛΕ.Δ.-Γ.Γ.Δ.Ε.)
...................................................................................
Αφορούν όσους δικαιούνται μείωση του φόρου κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων αυτών φθάνει το 1,4 εκατομμύρια. Πρόκειται για οικονομικά αδύναμους και για φορολογούμενους με αναπηρία άνω του 80%. Για τους φορολογούμενους αυτούς, οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, στις επόμενες δόσεις θα γίνει ο συμψηφισμός με βάση την έκπτωση που δικαιούνται.

ΥΠΑΑΝ- ΝΕΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΓΕΜΗ

Τις νέες ηλεκτρονικές διαδικασίες εγγραφής στο ΓΕΜΗ, απονομής εμπορικού σήματος και κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας,  και τη δημιουργία νέας πλατφόρμας δημοσίων συμβάσεων θα παρουσιάσουν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας και οι αρμόδιοι Υφυπουργοί-Γενικοί Γραμματείς
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας, οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός και ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή κ. Γιώργος Στεργίου, θα παρουσιάσουν αύριο Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, στις 11 πμ:
-           Τις νέες ηλεκτρονικές διαδικασίες εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ),
-           τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών απονομής εμπορικού σήματος, όπως και κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και
-           τη δημιουργία σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοσίων συμβάσεων.           
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και θα παραστεί επίσης σε αυτήν ο κ. Γιάννης  Ζάραγκας, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
πηγή.capital.gr



Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Π.ΟΦ.Ε.Ε.-ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Γενικά  
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, εκσυγχρονίζοντας το λογιστικό πλαίσιο της Ελλάδος, 35 χρόνια μετά την εισαγωγή του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου το 1980 και συνεχίζοντας την παράδοση της Λογιστικής Τυποποίησης στις σημερινές συνθήκες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα θεωρούμε ότι είναι η κωδικοποίηση των διάσπαρτων λογιστικών κανόνων. Η ΠΟΦΕΕ ανέκαθεν ήταν υπέρ της απλότητας των φορολογικών διατάξεων γεγονός που οδηγεί στην μείωση του λειτουργικού κόστους για τον κλάδο και τις επιχειρήσεις, καθώς δίνεται λύση στα προβλήματα ασάφειας και αντιφάσεων στους υπάρχοντες κανόνες και μειώνεται η ανασφάλεια που όλοι μας βιώνουμε αναφορικά με το τι ισχύει. Πιστεύουμε ότι θα μπει ένα τέλος στη λογιστική πολυνομία, εάν συνοδευτεί άμεσα από ένα ερμηνευτικό κείμενο οδηγιών εφαρμογής, απλό και ξεκάθαρο.
Το όραμα της τελικής κατάργησης του αναχρονιστικού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και του μετέπειτα Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών είναι παλιό και επιτέλους πάει να γίνει πραγματικότητα.
Επί ορισμένων άρθρων του σχεδίου νόμου η άποψη μας είναι η παρακάτω : .............
Δείτε ολόκληρη την Ανακοίνωση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
http://pofee.gr/images/misc/pofee_protaseis_logistikaprotypa_27102014.pdf

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Το Παγκόσμιο Πρότυπο του ΟΟΣΑ για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών, με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης και την ενίσχυση της διαφάνειας σε παγκόσμιο επίπεδο, θα υπογραφεί από τουλάχιστον 52 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στο περιθώριο της 7ης συνεδρίασης του Παγκόσμιου Φόρουμ του Οργανισμού, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 28-29 Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ δεσμεύονται για πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών το 2017.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου.
πηγή.καθημερινή.

ΑΠΟΨΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ Η' ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ξεκινά από το βράδυ της Δευτέρας 27-10-2014 η ανάρτηση στο ΤΑΧΙSnet των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)για όσους δικαιούνται μείωση του φόρου κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων αυτών φθάνει το 1 εκατομμύριο. Πρόκειται για οικονομικά αδύναμους και για φορολογούμενους με αναπηρία άνω του 80%. Για τους φορολογούμενους αυτούς, οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, στις επόμενες δόσεις θα γίνει ο συμψηφισμός με βάση την έκπτωση που δικαιούνται.
Ειδικότερα σύμφωνα με τη νομοθεσία οι απαλλαγές ισχύουν ως εξής:
- Έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/την σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
- Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο ακινήτων.
- Υπενθυμίζεται ότι για τις εκπτώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.
πηγή.express.gr

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ TAXIS

Απευθείας πρόσβαση στο σύστημα Taxis και το φορολογικό μητρώο των πολιτών φαίνεται πως θα αποκτήσουν σύντομα οι τράπεζες, μέσω του συστήματος "Τειρεσίας". Με βάση τις πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής", η αλλαγή αυτή έχει άμεση σχέση με τις διαδικασίες ρύθμισης των λεγόμενων "κόκκινων δανείων", προκειμένου να συνεκτιμάται και να συνυπολογίζεται η συνολική κατάσταση του φορολογουμένου -εισοδήματα, χρέη προς ταμεία και εφορίες κ.λπ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συζήτηση διεξάγεται ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η οποία και έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα εδώ και καιρό. Το μεγαλύτερο "αγκάθι" που πρέπει να ξεπεραστεί έχει να κάνει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς η πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία απαγορεύεται δια νόμου. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το πιθανότερο σενάριο είναι ο ενδιαφερόμενος που θα καταθέτει αίτηση ρύθμισης του δανείου του να υποχρεούται να υπογράψει εξουσιοδότηση προς την τράπεζα για πρόσβαση στο φορολογικό του μητρώο.
Ούτως ή άλλως, βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει. Υπενθυμίζεται ότι, πλέον, το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι απαραίτητο ακόμη και για το άνοιγμα ενός απλού τραπεζικού λογαριασμού.
πηγή.ημερήσια

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΔΤ: ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ

Αναφορικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζεται ότι:
α) Προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.
β) Επιπλέον, χορηγείται έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Οι απαλλαγές αυτές θεσμοθετήθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και στοχεύουν στην ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της πλειονότητας των πολυτέκνων και αναπήρων και γενικότερα όλων των πολιτών οι οποίοι διαπιστωμένα έχουν οικονομική αδυναμία πληρωμής φόρου.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛ Α 1141178 ΕΞ 2014-ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ Ο.Ε-Ε.Ε ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ

Με την  Αρ. Πρωτ. ΔΕΛ 1141178/15-10-2014  της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "Διευκρινίσεις σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση μηχανικών μελών προσωπικών εταιριών σε υποθέσεις προσαύξησης περιουσίας " διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Από τα ανωτέρω προαναφερόμενα και με βάση την εγκύκλιο ΠΟΛ.1033/21.2.2013 προκύπτει ότι, σε περιπτώσεις υποθέσεων μηχανικών - μελών προσωπικών εταιριών (Ο.Ε. ή Ε.Ε.) με αποκλειστικό αντικείμενο εργασιών την παροχή υπηρεσιών μηχανικού, ανεξαρτήτως κατηγορίας τηρουμένων βιβλίων και με εταίρους μόνο μηχανικούς από τους οποίους ασκείται αποκλειστικά η συνολική εταιρική δραστηριότητα - στους οποίους διενεργείται φορολογικός έλεγχος, για την κάλυψη της προσαύξησης της περιουσίας τους δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνονται υπόψη τα λογιστικά κέρδη που τους ανήκουν μετά τη φορολόγηση των προσωπικών εταιρειών τους με τους Σ.Κ.Κ. της παρ. 5 του άρθ. 49 του Ν. 2238/1994, εφόσον είναι μεγαλύτερα των αντίστοιχων τεκμαρτών.
Δείτε ολόκληρη την ΔΕΛ  Α 1141178 ΕΞ 2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pNzZuNHBXWkt6Nmc/edit

ΠΟΛ.1227/2014-ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ Κ.Δ.Γ-Π. & Φ.Μ.Α

Με την Πολ.1227/15.10.2014 της  Γ.Γ.Δ..Ε του ΥΠΟΙΚ(που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2853/22.10.2014 τεύχος Β') με θέμα"Τύπος της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, προίκας και μεταβίβασης ακινήτων" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
1. Ο τύπος της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής και μεταβίβασης ακινήτων έχει ως το σχετικό υπόδειγμα, που επισυνάπτεται ως παράρτημα της απόφασης αυτής.
Δείτε ολόκληρη την Πολ. 1227/2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pSk9raTYwNW5NOUk/edit

ΠΟΛ. 1224/20104-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε9 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΙΔΗΡΟΤΡΟΧΙΕΣ

Με την Πολ.1224/13.10.2014 της  Γ.Γ.Δ..Ε του ΥΠΟΙΚ(που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2853/22.10.2014 τεύχος Β') με θέμα "Τροποποίηση της ΠΟΛ 1052/17−02−2014 (ΦΕΚ 389 B΄) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων"ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
 Η περίπτωση 10 του άρθρου 4 της ΠΟΛ.1052/17.2.2014 (ΦΕΚ 389 B΄) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αντικαθίσταται ως εξής:
10. «Η επιφάνεια των λωρίδων γης, στις οποίες βρίσκονται σιδηροτροχιές ή στις οποίες εδράζονται πύργοι και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αναγράφεται συνολικά ως οικόπεδο ή γήπεδο, κατά περίπτωση, ανά Δήμο»
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1224/2014.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pSk9raTYwNW5NOUk/edit

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΕΥΚΡΙΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Δελτίο Τύπου ΥΠΟΙΚ 
Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα σχετικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το  Υπουργείο Οικονομικών απαντά τα εξής:
1. Η νέα ρύθμιση απευθύνεται ακριβώς στη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Λαμβάνεται μάλιστα ιδιαίτερα μέριμνα για την κατάσταση των οικονομικά ασθενέστερων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους μέχρι και σε 100 δόσεις.
2. Σε αντίθεση με παλαιότερες ρυθμίσεις, δεν υπάρχουν περιοριστικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ούτε εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
3. Προβλέπεται δυνατότητα επιλογής, προκειμένου ο κάθε φορολογούμενος να μπορεί να επιλέγει τον αριθμό δόσεων που ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες. Οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται αναλόγως του αριθμού των δόσεων από 20% έως και 100% και προβλέπεται μειωμένο επιτόκιο.
4. Προβλέπονται πρόσθετα ευεργετήματα για την περίπτωση των οφειλετών που είχαν υπαχθεί και τηρούν με συνέπεια τους όρους της ρύθμισης της «νέας αρχής» στο πλαίσιο του ν. 4152/2013.
5. Οι οφειλέτες που εντάσσονται στη ρύθμιση πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από την 1η Οκτωβρίου και εξής, έχοντας τη δυνατότητα υπαγωγής ως προς αυτές στα προγράμματα πάγιας ρύθμισης που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
6. Η φιλοσοφία της διάταξης είναι να παράσχει στους πολίτες την αναγκαία υποστήριξη, προκειμένου να καταστήσουν το χρέος τους βιώσιμο, έτσι ώστε να επιλέξουν εκείνο το πρόγραμμα ρύθμισης που τους επιτρέπει να μη δημιουργούν νέα χρέη, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο τόσο γι’ αυτούς όσο και για το Δημόσιο.
7. Η διάταξη αναγνωρίζει το ενδεχόμενο συγκυριακής αδυναμίας τήρησης των όρων της ρύθμισης και προβλέπει ρητά ότι δεν επέρχεται η οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια στους οφειλέτες που δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος του προγράμματος ρύθμισης.
8. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση σε περίπτωση απώλειάς της λόγω ανωτέρας βίας.
9. Η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου περιορίζεται σε ποσό που αντιστοιχεί στο 1/7 των δόσεων που υπολείπονται.
10. Διευκολύνεται, τέλος, σημαντικά σε σχέση με το προϊσχύσαν καθεστώς η άρση κατασχέσεων στα χέρια τρίτων για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.


ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ Κ.Λ.Π.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή νέα τροπολογία του ΥΠΟΙΚ στο  Σχέδιο Νόμου  του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα" Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων , πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α' 57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, Περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, Ρυθμίσεις Θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ και άλλες διατάξεις"
Ειδικότερα,
1 .α. Παρέχεται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών που είναι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως την 1.10.2014 στη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (εφεξής Κ.Φ.Δ.) και τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (εφεξής (Κ.Ε.Δ.Ε.), για την τμηματική καταβολή τους σε μέχρι εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό από 20% έως 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί
 β. Στη ρύθμιση δύναται να υπαχθούν κύριες ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, κατόπιν αίτησης, η οποία υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015. Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο φορολογικές δηλώσεις, καθώς και να είναι φορολογικά ενήμεροι καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. 
γ. Για την υπαγωγή στις εκατό (100) δόσεις με 20% απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) Ευρώ. 
δ. Με την υπαγωγή και την τήρηση του προγράμματος τμηματικής καταβολής δεν υπολογίζονται τα προβλεπόμενα στον ΚΦΔ και ΚΕΔΕ πρόστιμα.
ε. Οι υπαγόμενες οφειλές, αντί των κατά ΚΕΔΕ και ΚΦΔ τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, επιβαρύνονται από την υπαγωγή στη ρύθμιση με τόκο που ανέρχεται σε τέσσερις και πενήντα έξι εκατοστιαίες μονάδες (4,56%) ετησίως. 
στ. Ως ελάχιστο ποσό δόσης ορίζεται αυτό των πενήντα (50) Ευρώ. 
ζ. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1.10.2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής.
2. Με παρεμφερή τρόπο αντιμετωπίζεται και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), πλην NAT, ως προς τον αριθμό των δόσεων, τη διαγραφή προσαυξήσεων, τις προϋποθέσεις υπαγωγής κ.λπ.
3. Παρατείνεται, εκ νέου, μέχρι 31-12-2015 (λήγει 31-12-2014) ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση (13% αντί 23%). 
4 . Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης (άρθρο 29 ν.3986/2011) επιβάλλεται για τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, με μειωμένο συντελεστή κατά 30% στα μνημονευόμενα φυσικά πρόσωπα. (Η εν λόγω εισφορά επιβλήθηκε αρχικά για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως 2014).
Δείτε ολόκληρη την Τροπολογία.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pT0YxbDZ5d1ozWDQ/edit

Δ12Α 1142299 ΕΞ 2014 - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΦΙΣΤΑ

Με την Αρ. Πρωτ.:Δ12Α 1142299 ΕΞ /22.10.2014 της  Γ.Γ.Δ.Ε τουΥΠΟΙΚ με θέμα "Φορολογική μεταχείριση εισοδήματος γραφίστα" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
1. Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας, σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις της παρ. 2β’ του άρθρου 7 του ν.4172/2013 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το εισόδημα του γραφίστα από 1.1.2014 και μετά σε κάθε περίπτωση είναι «εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα».
2. Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1120/25.4.2014 εγκύκλιο μας, στις αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται οι αμοιβές που καταβάλλονται εξαιτίας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή επαγγέλματα που με τις διατάξεις του ν.2238/1994, χαρακτηρίζονταν ως ελευθέρια επαγγέλματα.
3. Με το με αρ. πρωτ. 1002343/38/Α0012/5.2.2007 έγγραφό μας, έχει γίνει δεκτό ότι, αν το αντικείμενο των εργασιών του γραφίστα, περιορίζεται στο σχεδιασμό κατόπιν παραγγελίας, εντύπων (βιβλίων, περιοδικών κλπ.), την οπτικοποίηση εμπορικών μηνυμάτων (σχεδιασμός αφισών, διαφημιστικών φυλλαδίων κλπ.) καθώς και τη φιλοτέχνηση σημάτων λογοτύπων και άλλων σχεδίων στα οποία προέχουν τα στοιχεία της καλλιτεχνικής έμπνευσης και των εικαστικών δυνατοτήτων του δημιουργού σε συνάρτηση με τις απαραίτητες συναφείς επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις αυτού, οι αμοιβές που αποκτώνται αποτελούν εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα της παρ.1 του άρθρου 48 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/1994), με την προϋπόθεση ότι οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο το δημιουργό, δηλαδή χωρίς την απασχόληση προσωπικού της ειδικότητας του γραφίστα.
4. Επομένως οι υπηρεσίες γραφίστα όταν παρέχονται με τον παραπάνω τρόπο υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20%.
                                                   Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης.
                                                                Π. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

ΠΟΛ.1232/2014-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝ.Φ.Ι.Α ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔ. ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Με την Πολ.1232/21.10.2014 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2832/22.10.2014 τεύχος Β') με θέμα " Διαδικασία χορήγησης μείωσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2014 σε φυσικά πρόσωπα για κύριους χώρους κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
Η χορήγηση μείωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του Ν. 4223/2013, πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) του Υπουργείου Οικονομικών, σε δύο εκκαθαρίσεις, τους μήνες Οκτώβριο και Δεκέμβριο του έτους 2014. Στην περίπτωση στην οποία, κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου 2014, διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν δικαιούται τη χορηγηθείσα μείωση, λόγω της υποβολής ή της εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη μέχρι τη νέα εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις, αυτή αίρεται με αιτιολογημένη απόφαση της Φορολογικής Διοίκησης, σύμφωνα με το συνημμένο στο παράρτημα υπόδειγμα, και εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ο οποίος καταβάλλεται σε ισόποσες δόσεις μέχρι και την 27/2/2015.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1232/2014.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZWVlZDBXQ3QySUE/edit

ΠΟΛ.1231/2014- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΕΝ.Φ.Ι.Α ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΤΟΥΣ 2014

Με την Πολ.1231/20.10.2014 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2832/22.10.2014 τεύχος Β') με θέμα " Διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων επί του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) σε φυσικά πρόσωπα, έτους 2014" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
1. Η χορήγηση έκπτωσης επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του Ν. 4223/2013, πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) του Υπουργείου Οικονομικών, με αιτιολογημένη απόφαση της Φορολογικής Διοίκησης, σύμφωνα με το συνημμένο στο παράρτημα υπόδειγμα 1.
2. Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η χορήγηση της έκπτωσης σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, η έκπτωση χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με το συνημμένο στο παράρτημα υπόδειγμα 2.
 Δείτε ολοκληρη την Πολ.1231/2014. 
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZWVlZDBXQ3QySUE/edit

ΠΟΛ.1221/2014-Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΕΤΑ

Με την  Πολ. 1221/13.10.2014 της  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2832/22.10.2014 τεύχος Β') με θέμα " Τροποποίηση των αποφάσεων ΠΟΛ 1103/2013 και ΠΟΛ 1080/2014 – Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση μειώσεων στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ)" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
* Αρμόδιος για τον έλεγχο και την έκδοση απόφασης περί της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων της περίπτωσης 11 της υποπαραγράφου Α7 του πρώτου άρθρου του Ν. 4152/2013 είναι ο αρμόδιος Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. της φορολογίας εισοδήματος του υποκειμένου σε ΕΕΤΑ».
* Για την εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων της περ.11 της υποπαραγράφου Α7 του πρώτου άρθρου του Ν. 4152/2013, ο υποκείμενος σε ΕΕΤΑ υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του Δ.Ο.Υ., συνυποβάλλοντας και τα δικαιολογητικά που ορίζονται στο άρθρο 4 της παρούσας.
 Δείτε ολοκληρη την Πολ.1221/2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZkx6STlxTzNveGM/edit

ΣΤE: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης στον χώρο της εστίασης.
Υπέρ της συνταγματικότητας της επιβολής προστίμου όσο με το 400% του κυρίου φόρου σε περιπτώσεις μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, τάχθηκε με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπει πρόστιμο 400% του κυρίου φόρου δεν προσκρούει στο άρθρο 20 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ που προστατεύουν το δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια. Επιπλέον, η διάταξη δεν είναι αντίθετη στο δικαίωμα της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης στον χώρο της εστίασης η οποία ζητούσε να ακυρωθεί κύριος φόρος ύψους 45.373,4 ευρώ και πρόστιμο (πρόσθετος φόρος) ύψους 181.493 ευρώ που τις επιβλήθηκε από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών για μή υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την μεταβίβαση μετοχών.
Η εταιρεία επικαλέστηκε ότι δεν υπέβαλε δήλωση, καθώς θεώρησε οτι λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας, δεν είχε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης και οτι σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, όπως επίσης προσκρούει στα άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασία της περιουσίας (άρθρο 17), στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρο 5) και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας (άρθρο 20). Ακόμη, υποστήριζε ότι προσκρούει και στην ΕΣΔΑ.
Η προσφυγή απορριφθεί από την Ολομέλεια του Σ.τ.Ε

πηγή.euro2day

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Δ12A 1126595 ΕΞ 2014-ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ Φ.Μ.Υ.

Με την Δ.Λ. Αρ. Πρωτ.: Δ12A 1126595 ΕΞ 2014 της  Γ.Γ.Δ.Ε του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "Διαβίβαση επιστολής" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
* Χρόνος απόκτησης του εισοδήματος είναι ο χρόνος που προσφέρονται οι υπηρεσίες, γιατί ο χρόνος φορολογίας συνδέεται με την απόκτηση του δικαιώματος προς είσπραξη και δεν εξαρτάται από τον πραγματικό χρόνο της είσπραξης ή μη του αντιτίμου της υπηρεσίας. Το εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία, προκύπτει και καθίσταται απαιτητό με την ολοκλήρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε ανά μήνα για τους παρέχοντες έμμισθη υπηρεσία είτε ανά ημέρα για το ημερομίσθιο προσωπικό, δηλαδή όταν ο δικαιούχος απέκτησε δικαίωμα είσπραξης και για αυτό φορολογείται στο έτος αυτό.
* Συνεπώς για μισθοδοσία Ιανουαρίου 2014 ανεξάρτητα εάν αυτή έχει καταβληθεί μεταγενέστερα (Ιούνιο 2014), η υποβολή και η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου για τη μισθοδοσία αυτή πρέπει να γίνει μέχρι τέλη Μαρτίου διαφορετικά έως 30 Απριλίου (λόγω παράτασης) σύμφωνα με την ΠΟΛ.1046/7.2.2014.
Δείτε ολόκληρη την  : Δ12A 1126595 ΕΞ 2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pTXVRQXl2SzNQLVE/edit 

ΠΟΛ. 1230/2014- ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Με την Πολ.1230/20.10.2014 της  Γ.Γ.Δ.Ε του ΥΠΟΙΚ (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2820/21.10.2014 τεύχος Β')  με θέμα  "Τροποποίηση της απόφασης Δ33 5037619 ΕΞ 2013/18.10.2013 (ΦΕΚ 2656 Β΄) «Χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού " ορίζεται  ότι. 
Ειδικότερα,
1. Η περίπτωση β του άρθρου 2 της απόφασης Δ33 5037619 ΕΞ 2013/18.10.2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β. Ακίνητης Περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014, υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων, κατά τον ΚΦΕ, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους, που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1230/2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pQlBwWkpEQm9nLXM/edit

ΚΑΤΕΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 2 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Κατατέθηκαν στη Βουλή  2 τροπολογίες του ΥΠΟΙΚ  με Φορολογικές ρυθμίσεις στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου  Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  με θέμα "Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων , πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τροποποίηση του ν. 3448/2006 (Α' 57), προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, Περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, Ρυθμίσεις Θεμάτων Εισαγωγικού Διαγωνισμού ΕΣΔΑΑ και άλλες διατάξεις"
Ειδικότερα,
 * Τροπολογία 1934
1. Η υφιστάμενη απαλλαγή, από το τέλος επιτηδεύματος, για τα πρόσωπα  που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα επεκτείνεται και στα: επόμενα, πέραν του 2013, οικονομικά έτη, πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία ίση με 80% (σήμερα απαλλάσσονται τα πρόσωπα που έχουν αναπηρία άνω των 80%).
 2. Φορολογείται με συντελεστή 13% η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση.(Σήμερα η εν λόγω διαφορά φορολογείται με συντελεστή 26%).
3. Ορίζεται ότι, ως τίμημα αγοράς ακινήτων λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη το ποσό αυτό. (Σήμερα λαμβάνεται η αξία που προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν. 1249/1982), κ.λπ. 
4. Αποσυναρτάται η υποχρέωση ιδιοχρησιμοποίησης των ακινήτων που ανήκουν σε μετατρεπόμενες επιχειρήσεις με κύριο αντικείμενο εργασιών την κατασκευή ή εκμετάλλευση ακινήτων, προκειμένου να απαλλαγούν αυτές από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ν.δ. 1279/1972.
5. Τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις του άρθρου 14 του ν.3986/2011, σχετικά με τη διαδικασία παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας στις περιπτώσεις αξιοποίησης δημοσίων κτημάτων
*  Με την  τροπολογία - προσθήκη  1933 προβλέπεται ότι: 
1. Οι πράξεις ανάληψης υποχρέωσης και οι σχετικές ανακλητικές αποφάσεις των διατακτών, που εκδόθηκαν μέχρι 30-9-2014, ισχύουν από την έκδοση τους, ανεξάρτητα από το χρόνο ανάρτησης τους στο διαδίκτυο (ΔΙΑΥΓΕΙΑ).
2.  Επεκτείνεται η δυνατότητα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.) να καταγγέλλει μισθώσεις ή παραχωρήσεις χρήσεις και ως προς τα ακίνητα επί των οποίων έχει δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ισχύει για ακίνητα κυριότητας του). Παράλληλα, περιγράφεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών διατάσσει την απόδοση του ακινήτου, καθώς και χρηματική ποινή για κάθε ημέρα καθυστέρησης εκτέλεσης της απόφασης ή μελλοντικής αμφισβήτησης της κατοχής.
3 Παρέχεται η δυνατότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. να ανανεώνει ή να παρατείνει, με απόφαση του, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών μέχρι την ολοκλήρωση της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που αφορούν.
4. Θεσπίζεται νέος τρόπος επίδοσης από το Ελληνικό Δημόσιο ή οποιοδήποτε ν.π.δ.δ. ενδίκων βοηθημάτων και μέσων, κλήσης προς συζήτηση υπόθεσης, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής, για οποιαδήποτε υπόθεση σε οποιοδήποτε βαθμό ή στο πλαίσιο της αναιρετικής δίκης, ενώπιον οποιουδήποτε πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου. Επιδόσεις που έχουν διενεργηθεί σύμφωνα με τα προτεινόμενα θεωρούνται νόμιμες και για εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο υποθέσεις.
* Στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ν.π.δ.δ.) επέρχονται μεταβολές στα εξής σημεία:
Λειτουργεί Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ).
Οι δαπάνες της υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 
Στα δύο (2) μόνιμα συλλογικά όργανα (Συμβούλιο Λογιστικής Τυποποίησης - ΣΛΟΤ και Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου - ΣΠΕ) μπορούν να συμμετέχουν και καθηγητές Α.Ε.Ι., κατ' εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 24 του ν.4009/2011 περί ασυμβιβάστου. 
Όταν το Δ.Σ. της ΕΛΤΕ συνεδριάζει ως Πειθαρχικό Συμβούλιο, προστίθενται στη σύνθεση αυτού και δύο (2) μέλη του Ν.Σ.Κ.
Δείτε τις 2 τροπολογίες
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZ1FfaGFMVzhnc3M/edit

https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pQzlySmhrMWR2OGM/edit

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΜΕΧΡΙ 31/10/2014 ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.Γιάννη Βρούτση, παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014, η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του ετήσιου πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4).

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ Σ/Ν " ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ "

 Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις». Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου
- Καταπολεμάται η λογιστική πολυνομία. Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων συγκεντρώνεται σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος.
- Οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται ευχερώς κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές λόγω της ευθυγράμμισης που επιτυγχάνεται με τις διεθνείς λογιστικές πρακτικές.
- Ολοκληρώνεται η κατάργηση κοστοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που είχε ξεκινήσει με τη θέσπιση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.
- Εισάγονται κανόνες τήρησης λογιστικών βιβλίων, ευθυγραμμισμένοι με τις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές. Οι κανόνες αυτοί συνεπάγονται μειωμένο κόστος λειτουργίας ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη δυνατότητα διενέργειας ουσιαστικών φορολογικών ή άλλων ελέγχων.
- Διευκολύνεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση στη χονδρική και τη λιανική και η συνακόλουθη περαιτέρω μείωση του κόστους συναλλαγών.
Προσκαλούμε τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς να υποβάλουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 29.10.2014 και ώρα 12.00.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Δείτε το σχέδιο νόμου " Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα."
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pU2RPRi1seUVka0k/edit 

Δείτε το παράρτημα Α'.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pNXJuZUF6aU5sc3c/edit 

Ε.Δ.Δ.- ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΜΠΟΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Δ.Δ.                                                     
Οι διοικητικοί δικαστές, κατόπιν επεξεργασίας των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων αναφορικά με τις φορολογικές διαφορές, ιδίως δε αναφορικά με την αύξηση του παραβόλου και θέσπιση της ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 63 του ν. 4174/2013, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία σημαντικής μερίδας των πολιτών να αμφισβητήσουν δικαστικά τη νομιμότητα πράξεων ή παραλείψεων φορολογικών αρχών που θίγουν έννομα συμφέροντά τους.
Ειδικά όταν το αντικείμενο της φορολογικής διαφοράς είναι σχετικά μικρό, οι πολίτες συχνά απεμπολούν το δικαίωμά τους σε δικαστική προστασία διότι οι δυσχέρειες από την άσκησή του είναι προφανώς δυσανάλογες από το όφελος τυχόν ευδοκίμησης της προσφυγής τους στο διοικητικό δικαστήριο. Προς άμβλυνση του φαινομένου αυτού και δίνοντας προτεραιότητα στις υποθέσεις με μικρότερο αντικείμενο, που κατά τεκμήριο αφορούν τους οικονομικά ασθενέστερους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία ειδικά ως προς τις φορολογικές εν γένει υποθέσεις με χρηματικό αντικείμενο μέχρι του ποσού  των 3.000 ευρώ,  έτσι ώστε  για τις  υποθέσεις  αυτές i) να  αρθεί  ο υποχρεωτικός χαρακτήρας  της ενδικοφανούς  προσφυγής του άρθρου  63 του ν. 4174/2013
. Η μέχρι τώρα εμπειρία άλλωστε από τη λειτουργία της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που επιλαμβάνεται των εν λόγω ενδικοφανών προσφυγών καταδεικνύει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει καταντήσει ένα γραφειοκρατικό ανάχωμα στην άμεση πρόσβαση  στη δικαιοσύνη, χωρίς να επιτυγχάνεται ο διακηρυγμένος στόχος του Υπουργείου Οικονομικών να διευθετούνται οι υποθέσεις σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης προς το σκοπό της αποσυμφόρησης των διοικητικών δικαστηρίων. ii)Να νομοθετηθεί η δυνατότητα  των φορολογουμένων που θα προσβάλλουν τις σχετικές πράξεις ή παραλείψεις, να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις και να παρίστανται στη συζήτηση της υπόθεσης χωρίς δικαστικούς πληρεξουσίους.  

Γ.Γ.Π.Σ- ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜ. ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Γ.Γ.Π.Σ
Η εφαρμογή “Υπηρεσία Χορήγησης Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης” για νέες αιτήσεις, είναι διαθέσιμη από σήμερα 21/10/2014.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΛ.1220/201-ΓΝΩΜ.171/2014 ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΒΕΒ. ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΠΑΡΑΝ. ΚΡΑΤ. ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Με την Πολ.1220/6.10.2014 της  Γ.Γ.Δ.Ε του ΥΠΟΙΚ  με θέμα " Κοινοποίηση της υπ. αριθμ. 171/2014 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφορικά με το χρόνο παραγραφής βεβαιωμένης απαιτήσεως του Δημοσίου από ανάκτηση παράνομης κρατικής ενίσχυσης" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
 Με τη Γνωμοδότηση αυτή έγινε ομόφωνα δεκτό ότι βεβαιωμένο χρέος από ανάκτηση παράνομης κρατικής ενίσχυσης κατ' άρθρο 22 ν. 4002/2011, το οποίο κρίθηκε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 107 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) είναι ασυμβίβαστο με την εσωτερική αγορά σύμφωνα με την C16/2010 αριθμ. Ε (2011) 3504/24-5-2011 Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Ενίσχυση σε ορισμένα Καζίνο», είναι χρέος που γεννήθηκε από καταλογισμό και υπόκειται στην εικοσαετή παραγραφή της παρ. 3 του άρθρου 86 του ν. 2362/1995 (Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του Κράτους και άλλες διατάξεις), ήτοι η ανωτέρω χρηματική απαίτηση του Δημοσίου παραγράφεται μετά εικοσαετία από τη λήξη του οικονομικού έτους, εντός του οποίου έγινε η εν στενή εννοία βεβαίωση αυτής, γεγονός το οποίο δεν απαλλάσσει τη Διοίκηση από την υποχρέωσή της να επιδιώξει την ανάκτηση αυτής «αμελλητί», κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 14 του αριθμ. 659/1999 κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 Δείτε ολόκληρη την Πολ.1220/2014.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pMWFvWDNyYXJOdjA/edit

Σ.Τ.Ε: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ & Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ

Σ.τ.Ε. 3316 και 3174/2014
Παραβιάζουν το Σύνταγμα - Αντισυνταγματική και η αναδρομική παράταση του χρόνου της παραγραφής οφειλών προς το Δημόσιο που ήταν ήδη παραγεγραμμένες - Το Ανώτατο Δικαστήριο προστάτης του ελληνικού λαού από τις κυβερνητικές αυθαιρεσίες
Ανάχωμα στις συνεχιζόμενες κυβερνητικές αυθαιρεσίες ορθώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο ακόμη ιστορικές αποφάσεις του, με τις οποίες επαναφέρει στην... τάξη αδιάβαστους υπουργούς, που λειτουργούν με την αλαζονεία της εξουσίας.
Αποφάσεις οι οποίες αποτελούν αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας του λαού και έρχονται έπειτα από εκείνες που δικαίωσαν τους ενστόλους, επιβάλλοντας την αποκατάσταση των μισθών τους στο επίπεδο του 2012, όπως και τους δικαστικούς, προκαλώντας ταραχή στην κυβέρνηση. Και το μήνυμα που εκπέμπεται από την έδρα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο Αρσάκειο -όπου ήταν παλιά τα Δικαστήρια, πριν μετακομίσουν στη Σχολή Ευελπίδων-, είναι ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα μάτια σε νόμους και Προεδρικά Διατάγματα που παραβιάζουν συνταγματικές διατάξεις.
Οι δύο νέες αποφάσεις-χαστούκι, τις οποίες αποκαλύπτει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ», αφορούν τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και την αναδρομική παράταση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου κατά οφειλετών.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο από το Παρόν της Κυριακής.
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=89118&colid=37&catid=27&dt=2014-10-19%200:0:0&mode=3 

"ΜΙΝΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ" ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ερχονται μείωση επιβαρύνσεων για αγρότες και «εκπτώσεις  στο πόθεν έσχες για ακίνητα. Τα σχέδια για τα κίνητρα απόσυρσης Ι.Χ. και τις διορθωτικές δηλώσεις Ε9. Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για άτομα με αναπηρία. Πίστωση χρόνου για φορολογικές διαφορές.
Δίχτυ προστασίας για τους αγρότες έναντι του ενδεχόμενου να φορολογηθούν με συντελεστή 26%, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, πρακτική απενεργοποίηση του πόθεν έσχες στις μεταβιβάσεις ακινήτων, παράταση των κινήτρων απόσυρσης για ένα ακόμα έτος.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μπορεί να μην φέρνει τα πάνω κάτω στο χάρτη των φορολογικών επιβαρύνσεων, περιλαμβάνει όμως ψήγματα ελαφρύνσεων σε στοχευμένο πολιτικό ακροατήριο και έρχεται να δώσει ανάσα κυρίως στις αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων.
Η νομοθετική προεργασία έχει ολοκληρωθεί στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τις οδηγίες του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη και οι διατάξεις δεν αποκλείεται να προσαρτηθούν στο νομοσχέδιο για τα νέα λογιστικά πρότυπα των επιχειρήσεων το οποίο αναμένεται να δοθεί για δημόσια διαβούλευση εντός των ημερών.
Βασική μέριμνα του υπουργείου Οικονομικών στην παρούσα φάση είναι να κλείσει τα παράθυρα που έχουν δημιουργηθεί με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με βάση τα οποία αγρότες θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με φόρο 26% το 2015, με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2014.
Τα φετινά εισοδήματα των αγροτών θα φορολογηθούν το 2015 για πρώτη φορά με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, με βάση τα τηρούμενα βιβλία.
Οι αγρότες
Φέτος φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα.
Οι ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όμως κρύβουν μια παγίδα για τους αγρότες. Εάν το δηλωθέν εισόδημα τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης), η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον θα υπολογιστεί προκαταβολή φόρου 55% .
Ακόμα χειρότερα, αν δηλώσουν ζημιά ή μηδενικά εισοδήματα, στο σύνολο του τεκμαρτού εισοδήματος θα επιβληθεί συντελεστής 26% ενώ θα υπολογιστεί και προκαταβολή φόρου 55%.
Τους κινδύνους αυτούς έρχεται να εξουδετερώσει τώρα το υπουργείο Οικονομικών. Με τη διάταξη που προωθείται σε κάθε περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει το δηλωθέν, για τους αγρότες, ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 13%, μέχρι να καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση ενδεχομένως από το 2015.
Με τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου:
• Πόθεν έσχες στα ακίνητα. Κατά τη μεταβίβαση ο αγοραστής δεν θα καλείται πλέον να καλύψει με το πόθεν έσχες του την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Σήμερα, εξαιτίας της απόκλισης αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, η αδυναμία κάλυψης του πόθεν έσχες στο ύψος των αντικειμενικών οδηγεί στη ματαίωση αγοραπωλησιών υπό την απειλή έξτρα φόρου εισοδήματος στο τεκμήριο δαπάνης που δεν καλύπτεται από το πόθεν έσχες.
• Μένει ένα χρόνο ακόμα η «απόσυρση». Οι φορείς της αγοράς αυτοκινήτου ζήτησαν από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, να παραταθούν για ένα ακόμα έτος τα κίνητρα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων. Το αίτημα έγινε σύμφωνα με πληροφορίες δεκτό, ως προς την ισχύουσα διάταξη που αφορά την αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων από καινούργια. Ζητήθηκε το μέτρο της απόσυρσης να αφορά και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Το τελευταίο αίτημα εξετάζεται. Η σχετική διάταξη ενδεχομένως να μην περιληφθεί σε αυτό το νομοσχέδιο αλλά να περάσει αργότερα.
• Τέλος... το τέλος επιτηδεύματος. Το πρώτο βήμα κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος αφορά άτομα με αναπηρία άνω του 80%. Από το 2015 απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, γλιτώνοντας έτσι 650 ευρώ. Εξετάζεται και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν ανενεργά μπλοκάκια.
• Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Προβλέπεται αύξηση του χρονικού περιθωρίου εντός του οποίου θα πρέπει να διευθετηθεί μια φορολογική διαφορά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών από τις 60 στις 90 ημέρες. Σήμερα, ένας στους δύο φορολογούμενους που προσφεύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών για να τα βρει εκτός δικαστικών αιθουσών με τη φορολογική διοίκηση, φεύγει με άδεια χέρια καθώς η προσφυγή του απορρίπτεται λόγω παρέλευσης του 60ήμερου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 4.962 υποθέσεις που πέρασαν από τα «χέρια» της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών από τις αρχές του έτους 2.394 υποθέσεις απορρίφθηκαν, χωρίς να εξεταστούν, επειδή πέρασαν οι 60 ημέρες της προθεσμίας. Το πρόβλημα αυτό, ελπίζει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών με την αύξηση των 60 ημερών σε 90.
• Παράταση για το Ε9. Το χρονικό περιθώριο που έχουν οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν σε υποβολή διορθωτικής δήλωσης Ε9 εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου. Η σχετική εφαρμογή για τις διορθώσεις όμως δεν έχει ακόμα ανοίξει και δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί πριν τις αρχές Νοεμβρίου. Θα δοθεί παράταση της προθεσμίας τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.
πηγή.euro2day.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *