Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ & ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

31.3.2013.
 Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι με διάταξη που ψηφίστηκε χθες, 30/03/2014,  στη Βουλή, δόθηκε παράταση στην υποβολή των δηλώσεων και καταβολή των παρακρατηθέντων φόρων του Ιανουαρίου 2014, μέχρι την 30η Απριλίου 2014.

ΜΕ 152 ΝΑΙ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Με   152  ΝΑΙ  και  135 ΟΧΙ  και 1 παρών υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα  κατ' πλειοψηφία το άρθρο 1( και 151 ΝΑΙ και 136 ΟΧΙ  και 1 παρών το άρθρο  2 ) και το άρθρο 3 από την ολομέλεια της Βουλής  μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε για τα άρθρα 1 και 2  η αξιωματική αντιπολίτευση, το πολυνομοσχέδιο με θέμα " "Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις"
Προηγήθηκε  μία συνεδρίαση  με έντονους διαξιφισμούς και αντεγκλήσεις που είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αίθουσα της Βουλής καθότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού των Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Πρόταση δυσπιστίας έγινε στην συνέχεια από τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο της Βουλής κ Μειμαράκη η οποία  συζητείται σήμερα. Από τον Αρχηγό  της Ν.Δ. διεγράφη ο Βουλευτής κ. Ν. Κακλαμάνης για το παρών  που  είπε στο άρθρο 1. Καταψήφισε το άρθρο 2  και υπερψήφισε το άρθρο 1 ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.«Παρών» στο άρθρο 2 δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ....Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου προκειμένου να ψηφισθεί σήμερα το βράδυ με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Προηγουμένως υπήρξε θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή  μετά  από αιφνιαστική πρόταση  δυσπιστίας  που κατέθεσε ο πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης  κ.  Τσίπρας κατά του Υπουργού Οικονομικών κ .Στουρνάρα .Τελικώς  απορρίφθηκε η πρόταση μομφής  από το Προεδρείο της Βουλής ενώ προηγουμένως την είχε αποδεχθεί ο υπουργός Επικρατείας κ. Σταμάτης. Εν συνεχεία  ο Πρόεδρος της Αξιωματικής  αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του Προέδρου της Βουλής  κ. Μειμαράκη η οποία θα συζητηθεί αύριο, και αποχώρησε από την συνεδρίαση της Βουλής μαζί με την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Σημειώνεται ότι σήμερα στην εφημερίδα  Πρώτο Θέμα ο Υπουργός Οικονομικών  κ. Στουρνάρας  δηλώνει  " Έχω κλείσει τον κύκλο μου στο Υπ. Οικονομικών"
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Δόθηκε αργά το βράδυ στη δημοσιότητα  ολόκληρο το τελικό  κείμενο του Πολυνομοσχεδίου με θέμα "Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις"
  Το πολυνομοσχέδιο των 225  σελίδων αποτελείται από τέσσερα άρθρα .Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε  στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος  ώστε να ψηφιστεί ως το βράδυ της Κυριακής.
Οι κυριότερες φορολογικές αλλαγές που επέρχονται με το πολυνομοσχέδιο επισημαίνονται παρακάτω.
 Ειδικότερα,
1) Μειώνονται τα πρόστιμα στα 250€ (από 1.000€) για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία και στα 500€ (από 2.500€) για τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Παραμένει το πρόστιμο των 2.500€ στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν συνεργάζεται στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου, δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές, δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με την τήρηση βιβλίων, για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Θεσπίζεται ανώτατο όριο προστίμου το ποσό των 30.000€  (ανά φορολογικό έλεγχο) που μπορεί να επιβληθεί όταν πρόκειται για μη έκδοση ή για έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων. 
 2) Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα  σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφ’ όσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
3) Εκτείνεται ο συμψηφισμός Φ.Π.Α  σε όλο το δημόσιο φορέα επί εμπορικών συναλλαγών
 "Ο αναλογών Φόρος Προστιθέμενης Αξίας σε βέβαιη και προσδιορισμένη, από αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο, απαίτηση επί εμπορικών συναλλαγών, κατά του Δημοσίου και των λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης, συμψηφίζεται με τον ΦΠΑ που αναλογεί στο ίδιο φορολογικό στοιχείο με βάση την υποβαλλόμενη από τον υπόχρεο αρχική εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση." 
4) Νομοθετούνται οι αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί  για τους αγρότες, οι οποίοι υποβάλλουν μόνο
εκκαθαριστική δήλωση όταν δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα.
5) Επαναφέρονται οι διατάξεις της απόδοσης του χαρτοσήμου επί ειδικών περιπτώσεων που  προέβλεπαν οι μεταβατικές διατάξεις  του ΚΒΣ(Π.Δ.186/92) ο οποίος καταργηθήκε.( Υποβάλλονται σε 50 ημέρες από την λήξη του τριμήνου) 
6) Για τις μεταβολές που πραγματοποιούνται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται από το συμβολαιογράφο. Στην περίπτωση μη υποβολής ή ανακριβούς ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, τα αναλογούντα πρόστιμα και τόκοι βαρύνουν το συμβολαιογράφο.
7) Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και 2015, ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Κεφαλονιά και τους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του Ιανουαρίου 2014 και Αυγούστου 2013 αντίστοιχα.
8) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας τα οχήματα στα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες και πρόκειται να διαγραφούν από το μητρώο του υπουργείου Μεταφορών ή να εξαχθούν.
9) Δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20% ,  για αμοιβές που λαμβάνουν για δικαιώματα (royalties) τα νομικά πρόσωπα που είναι φορολογικοι κάτοικοι  Ελλάδος ή έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
10) Δεν θα διενεργείται παρακράτηση φόρου 20% σε περιπτώσεις που οι αμοιβές ανέρχονται μέχρι το ποσού  των 300 ευρώ.
11) Εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας ακίνητα τα οποία έχουν αποκτηθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 1994. 
12)  Παρατείνεται μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2014 ο χρόνος υποβολής και απόδοσης παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία και συντάξεις για τα εισοδήματα Ιανουαρίου του 2014 που υπόκεινται σε παρακράτηση. 
13) Απαλλάσσονται τα αποθεματικά των εταιρειών που προέρχονται μόνο από sale and Lease Back από την αυτοτελή φορολόγηση 19% για το 2014, ενώ η υπεραξία που αποκτάται από 1.1.2015   για τα αποθεματικά αυτά φορολογείται ώς έσοδο σύμφωνα με τα Δ.Λ.Π. 
14) Αποσυνδέεται η υποβολή των εμμπρόθεσμων δηλώσεων Φ.Π.Α(περιοδικών και εκκαθαριστικών) από την καταβολή του οφειλόμενου φόρου.
Η υποχρέωση καταβολής του οφειλόμενου φόρου λήγει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα εμπρόθεσμης υποβολής της Δήλωσης. Παραμένει η δυνατότητα πληρωμής σε δύο  ισόποσες δόσεις όταν το πσό υπερβαίνει τα 100 € . Στην περίπτωση αυτή η δεύτερη δόση καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή χωρίς προσαύξηση. Επίσης αυξάνεται σε 30€(από 3€) το ποσό του χρεωστικού υπολοίπου που μεταφέρεται για καταβολή στην επόμενη φορολογική περίοδο. 
15) Επαναφέρεται για τη χρήση 2013 η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν εισπράξει ενοίκια να τα εκχωρήσουν στο δημόσιο για να μην φορολογηθούν για αυτά. 
16) Καταργείται από 1.1.2014 ο αυτοέλεγχος των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών  των άρθρων 13 έως και 17 του ν.3296/2004.
 Δείτε το πολυνομοσχέδιο.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pSmdla1VsTmRjSGs/edit

ΠΟΛ.1086/2014-ΓΝΩΜ. 32/2014 ΤΟΥ Ν.Σ.Κ.ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ

Mε την Πολ.1086/26.3.2014 του Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Κοινοποίηση της με αριθμό 32/2014 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφορικά με την δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής μετά την υπαγωγή στις διατάξεις των άρθρων 55 και 66 παρ.4 του Ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170Α /26-7-2013)" ορίζεται ότι,
Ειδικότερα,
Σας κοινοποιούμε την αναφερόμενη στο θέμα 32/2014 Γνωμοδότηση του Β΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους - η οποία και έγινε δεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων - σχετικά με την δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς ή δικαστικής προσφυγής κατά της πράξης που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων α΄,β΄,και γ΄ της παρ.4 του αρθ. 66 ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) μετά την αίτηση – ανέκκλητη δήλωση για υπαγωγή του υποχρέου στο νεότερο και ευνοϊκότερο νομοθετικό καθεστώς που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 55 του ίδιου νόμου.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1086/2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pS3pFb3pUdnBqLVE/edit

ΠΟΛ.1085/2014-ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ Ν.4110/2014

Mε την Πολ.1085/20.3.2014 του Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Κοινοποίηση διατάξεων των άρθρων 1, 3, 6, 7 και 8 του ν.4110/2013 " διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
* Θεσπίζεται νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους αποτελούμενη από τρία (3) κλιμάκια (αντί των 8 που ίσχυαν) με ανώτερο συντελεστή 42% ο οποίος εφαρμόζεται για εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ (αντί του 45% που εφαρμοζόταν για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ),
 * Θεσπίζεται νέα κλίμακα για εισοδήματα από ατομική εμπορική επιχείρηση και από άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Στην κλίμακα αυτή δεν περιλαμβάνονται εισοδήματα από ατομική γεωργική επιχείρηση:
 * Οι αποδείξεις που προσκομίζονται γίνονται αποδεκτές μόνο εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζονται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζονται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα.
  *Καταργούνται για όλα τα φυσικά πρόσωπα οι εκπτώσεις από το φόρο για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, εισφορές σε ταμεία ασφάλισης κ.λπ..
 * Διατηρείται η έκπτωση 10% από τον φόρο που προκύπτει για τα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων για τις εξής δαπάνες:
α) ιατρικής και νοσοκομειακής, φαρμακευτικής περίθαλψης εφόσον τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το 5% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και μέχρι 3.000 ευρώ ανώτερο ποσό μείωσης φόρου.
   β) των ποσών που καταβάλλονται ως διατροφή από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Το ποσό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ,
  γ) των δωρεών προς το Δημόσιο κ.λπ., δωρεών προς κοινωφελή ιδρύματα και χορηγιών (λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου που πρέπει να ανοιχθεί για το σκοπό αυτόν σε πιστωτικό ίδρυμα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα). Το ποσό των δωρεών και χορηγιών δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 5%του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. Η μείωση διενεργείται εφόσον το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν τα 100 ευρώ.δ) της αξίας των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λπ. .....
 Δείτε ολόκληρη την Πολ.1085/2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pRGU5Y0lYS190ZkU/edit

ΠΟΛ.1073/2014-ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ Φ.Μ.Υ ΓΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΛΟΙΟΥ Κ.Λ.Π

Με την Πολ.1073/17.2.2014 του Γ.Γ.Δ.Ε  του ΥΠΟΙΚ (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 746/26.3.2014 τεύχος Β') με θέμα " Τύπος και περιεχόμενο της Οριστικής Δήλωσης Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ. − Έντυπο Ε12−Φ−01.015Α) από αμοιβές που καταβλήθηκαν σε αξιωματικούς και μέλη κατώτερου πληρώματος πλοίου" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
Ορίζουμε ότι, ο τύπος και το περιεχόμενο της οριστικής δήλωσης Φ.Μ.Υ. (Έντυπο Ε12−Φ−01.015Α) με τα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011 (Α΄152), που παρακρατήθηκαν από τις τακτικές και έκτακτες αμοιβές που καταβλήθηκαν σε αξιωματικούς και μέλη κατώτερου πληρώματος πλοίου, έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα.
 Δείτε ολόκληρη την Πολ.1073/2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3paFVDaTZRbTkyVHM/edit

ΔΕΛ Α1044111 ΕΞ 2014-ΤΥΠΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

Με την  Αριθμ. ΔΕΛ Α1044111 ΕΞ .2014/7.3..2014 ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 759/27.3.2014 τεύχος Β') του Γ.Γ.Δ.Ε. τουΥΠΟΙΚ με θέμα " Τύπος οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
                      αποφασίζουμε
 Ο τύπος της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού θα έχει τη μορφή του συνημμένου υποδείγματος.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
                     Αθήνα, 7 Μαρτίου 2014
                                       Ο Γενικός Γραμματέας Δημ. Εσόδων
                                              ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Δείτε ολόκληρη την  ΔΕΛ Α1044111 ΕΞ 2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3paXJNblUxcmhYTEE/edit 

Δ12Α 1052367 ΕΞ 2014-ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ 20% ΟΙ ΧΕΡΣΑΙΟΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ

Mε την  Αρ. Πρωτ.: Δ12Α 1052367 ΕΞ2014  του  Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θάμα "Δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου είκοσι τοις εκατό (20%) οι μεταφορείς – φυσικά πρόσωπα, για τις υπηρεσίες χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών που παρέχουν σε επιχειρήσεις´
διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 (ΚΦΕ) υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), στις αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, ενώ για τις αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων, ο συντελεστής είναι τρία τοις εκατό (3%) επί της αξίας του υπό κατασκευή έργου ή του μισθώματος.
2. Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ως χερσαίοι εμπορευματικοί μεταφορείς, δεν εμπίπτουν στις πιο πάνω διατάξεις, διότι δεν συνιστούν ούτε τεχνική, ούτε συμβουλευτική υπηρεσία, ούτε υπηρεσία διοίκησης, ούτε παρόμοια υπηρεσία. Συνεπώς, οι αμοιβές που λαμβάνουν τα πρόσωπα αυτά δεν υπόκεινται στην παρακράτηση φόρου της παραγράφου 1 του παρόντος.
                                                         Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 
                                                         Π. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Δείτε την  Δ12Α 1052367 ΕΞ2014.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pME45X0J2cWY3d1U/edit

10 ΑΤΗΕΝS TAX FORUM

Διεξάγεται σήμερα στο ξενοδοχείο Intercontinental το 10 ΕΤΗΣΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού  Επιμελητηρίου με θέμα  ¨ Η φορολογία σε κρίσιμη καμπή επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας.¨  Την 12.30 μίλησε ο Γ.Γ.Δ.Ε. κ. Χάρης Θεοχάρης για το έργο  και την προσπαθεια  που καταβάλλει  η  Γενική Γραμματεία Εσόδων για την είσπραξη των φόρων, κ.λ.π. Το πρόγραμμα προβλέπει  την συζήτηση φορολογικών θεμάτων σε 4 ενότητες.
Στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και μετά θα παρουσιασθούν τα συμπεράσματα του FORUM.
Κεντρικός ομιλητής ο κ. Γεώργιος Μαυραγάνης  υφυπουργός  Οικονομικών ο οποίος θα κλείσει το Συνέδριο.
Κατόπιν θα ακολουθήσει δεξίωση.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Δόθηκε στην Δημοσιότητα μέρος  του Πολυνομοσχεδίου με θέμα " Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής τουΝ.4046/2012 και άλλες διατάξεις"
 Το πολυνομοσχέδιο των 191 σελίδων αποτελείται από τρία άρθρα .Το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος  ώστε να ψηφιστεί ως το βράδυ της Κυριακής..
Οι φορολογικές διατάξεις αναφέρονται στο άρθρο πρώτο Παράγραγος Δ'
Ειδικότερα,
1) Μειώνονται τα πρόστιμα στα 250€ (από 1.000€) για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία και στα 500€ (από 2.500€) για τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Παραμένει το πρόστιμο των 2.500€ στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν συνεργάζεται στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου, δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές, δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με την τήρηση βιβλίων, για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Θεσπίζεται ανώτατο όριο προστίμου το ποσό των 30.000€  (ανά φορολογικό έλεγχο) που μπορεί να επιβληθεί όταν πρόκειται για μη έκδοση ή για έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων. 
 2) Δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα  σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, εφ’ όσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
3) Εκτείνεται ο συμψηφισμός Φ.Π.Α  σε όλο το δημόσιο φορέα επί εμπορικών συναλλαγών( Παράγραφος Β')
 "Ο αναλογών Φόρος Προστιθέμενης Αξίας σε βέβαιη και προσδιορισμένη, από αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο, απαίτηση επί εμπορικών συναλλαγών, κατά του Δημοσίου και των λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης, συμψηφίζεται με τον ΦΠΑ που αναλογεί στο ίδιο φορολογικό στοιχείο με βάση την υποβαλλόμενη από τον υπόχρεο αρχική εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση." 
4) Νομοθετούνται οι αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί  για τους αγρότες, οι οποίοι υποβάλλουν μόνο
εκκαθαριστική δήλωση όταν δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα.(Παράγραφος Γ')
5) Επαναφέρονται οι διατάξεις της απόδοσης του χαρτοσήμου επί ειδικών περιπτώσεων που  προέβλεπαν οι μεταβατικές διατάξεις  του ΚΒΣ(Π.Δ.186/92) ο οποίος καταργηθήκε.( Υποβάλλονται σε 50 ημέρες από την λήξη του τριμήνου) 
6) Για τις μεταβολές που πραγματοποιούνται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται από το συμβολαιογράφο. Στην περίπτωση μη υποβολής ή ανακριβούς ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, τα αναλογούντα πρόστιμα και τόκοι βαρύνουν το συμβολαιογράφο.
7) Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και 2015, ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Κεφαλονιά και τους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του Ιανουαρίου 2014 και Αυγούστου 2013 αντίστοιχα.
8) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας τα οχήματα στα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες και πρόκειται να διαγραφούν από το μητρώο του υπουργείου Μεταφορών ή να εξαχθούν.
 Δείτε το πολυνομοσχέδιο
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pdU9mY05kMkMwQVU/edit

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΤΗΣΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 2014 (ΧΡΗΣΕΩΣ 2013)

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

1. Μέχρι 28 Μαρτίου 2014

·         Υποβολή στην Γ.Γ.Π.Σ. μέσω διαδικτύου των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, βεβαιώσεων των αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και βεβαιώσεων των εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις.

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 83 §§ 2 και 3 του Ν. 2238/94.

Υποχρέωση για όσους παρακρατούν φόρο, ακόμα και στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση. Το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει την Πολ. 1039/07-02-2014 με την οποία δίδονται λεπτομερείς πληροφορίες για τις βεβαιώσεις, κωδικοποιήσεις αμοιβών και  χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών αρχείων κ.λπ.

Επισημαίνουμε ότι τα παραπάνω αρχεία θα συνυποβάλλονται εκ νέου και με τις αντίστοιχες οριστικές δηλώσεις στις προθεσμίες που ορίζονται για αυτές (άρθρο 10 § 2 της Πολ. 1039/2014).

2. Μέχρι 31 Μαρτίου 2014

·         Υποχρέωση διαβίβασης στην Γ.Γ.Δ.Ε. μέσω διαδικτύου πληροφοριών από ιδιωτικά θεραπευτήρια (άρθρο 3 της Πολ. 1033/2014), ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (άρθρο 4 της Πολ. 1033/2014), εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας (άρθρο 5 της Πολ. 1033/2014), εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (άρθρο 6 της Πολ. 1033/2014), εταιρείες ύδρευσης (άρθρο 7 της Πολ. 1033/2001).

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 15 του Ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.). Το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει την Πολ. 1033/10-02-2014.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

3. Μέχρι 15 Απριλίου 2014

·         Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Φ-01012) για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία.

Υποβολή δήλωσης από τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλοδαπά ή ημεδαπά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα που τηρούν βιβλία με την απλογραφική ή διπλογραφική μέθοδο, ανεξάρτητα αν τα εισοδήματά τους υπόκεινται ή όχι σε φορολογία, καθώς και τα νομικά πρόσωπα που δηλώνουν εισόδημα από την εκμίσθωση ή τη δωρεάν παραχώρηση γης για τα εισοδήματα που απέκτησαν μέσα στην χρήση 2013.

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 107 § 2 του Ν. 2238/94. Το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει την Πολ. 1040/11-02-2014 με την οποία δίδονται οδηγίες για την συμπλήρωση των εντύπων.

4. Μέχρι 30 Απριλίου 2014

4.1. Υποβολή οριστικής δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Έντυπο Ε7 – Φ 01.015)

Εκείνοι που έχουν υποχρέωση να παρακρατούν φόρο με τις διατάξεις της § 1 του άρθρου 57 οφείλουν να επιδίδουν μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Μαρτίου (παρατάθηκε μέχρι 30/04/2014 με το άρθρο 11 της Πολ. 1046/2014) κάθε έτους, στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της έδρας τους οριστική δήλωση.

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 59 § 3 του Ν. 2238/94. Το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει την Πολ. 1046/17-02-2014 με αναλυτικές οδηγίες.

4.2. Υποβολή οριστικής δήλωσης αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα (Έντυπο Ε20 – TAXIS).

Εκείνοι που έχουν υποχρέωση να παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις της § 1 του άρθρου 58 οφείλουν να αποδίδουν μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του Απριλίου κάθε έτους, οριστική δήλωση.

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 59 § 3 του Ν. 2238/94. Το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει την Πολ. 1046/17-02-2014 με αναλυτικές οδηγίες.

4.3. Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε.), αστικών, αφανών ή συμμετοχικών εταιρειών, κοινωνιών αστικού δικαίου και κοινοπραξιών, που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν απλογραφικά (Έντυπο Ε5 – TAXIS).

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 64 § 1 του Ν. 2238/94. Το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει την Πολ. 1043/12-02-2014 με την οποία δίδεται μέχρι 30/04/2014 παράταση και την Πολ. 1054/17-02-2014 με την οποία δίδονται οδηγίες συμπλήρωσης των εντύπων Ε5 και Ε3.

4.4. Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε.), αστικών, αφανών ή συμμετοχικών εταιρειών, κοινωνιών αστικού δικαίου και κοινοπραξιών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και έκλεισαν ισολογισμό 31/12/2013 (Έντυπο Ε5 – TAXIS).

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 64 § 1 του Ν. 2238/94. Το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει την Πολ. 1043/12-02-2014 και την Πολ. 1054/17-02-2014 με την οποία δίδονται οδηγίες συμπλήρωσης των εντύπων Ε5 και Ε3.

* Το ΥΠΟΙΚ μας πληροφόρησε ότι για τους υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία, η καταληκτική ημερομηνία (όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Γ.Γ.Π.Σ.), είναι η 30ή Απριλίου 2014. Από τη γραμματική όμως ερμηνεία της Πολ. 1043/2014, άρθρο 4 § 2, προκύπτει ότι καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Απριλίου 2014, καθότι η ανωτέρω παράγραφος 2 εξαιρεί τις περιπτώσεις δ΄, ε΄ και στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του Ν. 2238/94.

4.5. Υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. για υπόχρεους που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 38 του Ν. 2859/2000. Το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει την Πολ. 1074/14-03-2012 με την οποία τροποποίησε την Πολ. 1045/2012, σχετικά με τις ημερομηνίες υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων.

4.6. Κατάρτιση του φακέλου τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών και υποβολή συνοπτικού πίνακα πληροφοριών στην Γ.Γ.Π.Σ.

Ο φάκελος τεκμηρίωσης καταρτίζεται μέχρι το τέλος του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία λήξης της διαχειριστικής περιόδου και συνοδεύεται από συνοπτικό πίνακα πληροφοριών, ο οποίος υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην Γ.Γ.Π.Σ. του ΥΠΟΙΚ μέσα στην ίδια προθεσμία, για χρήσεις που έκλεισαν με 31/12/2013.

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 39 § 4 του Ν. 2238/94 και Πολ. 1179/2013.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ 2014

5. Μέχρι 20 Μαΐου 2014

·         Υποβολή δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων.

Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες της § 3 του άρθρου 51Α του Κ.Φ.Ε. που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα καταβάλλουν ειδικό ετήσιο φόρο όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 17 του Ν. 3091/2002.

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 17 § 6 του Ν. 3091/2002.

6. Μέχρι 30 Μαΐου 2014

6.1. Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Α.Ε., Ε.Π.Ε., ΙΚΕ κ.λπ. - Έντυπο Φ-01010) και νομικών προσώπων που εφαρμόζουν τα Δ.Λ.Π. (Έντυπο Φ-01013).

Υποβολή δήλωσης από τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παρ. 1 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε. (Α.Ε., Ε.Π.Ε. δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεταιρισμοί που έχουν συσταθεί νόμιμα και οι ενώσεις τους, αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιονδήποτε τύπο εταιρείας, καθώς και οι κάθε είδους αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών οφελημάτων, ΙΚΕ.

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 107 § 2 του Ν. 2238/94. Το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει την Πολ. 1040/11-02-2014 με την οποία δίδονται αναλυτικές οδηγίες.

6.2. Υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9) για δικαιώματα φυσικών και νομικών προσώπων επί ακινήτων που υπάρχουν την 1η Ιανουαρίου 2014.

Το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει την Πολ. 1052/19-02-2014.

6.3. Υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. για υπόχρεους που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 38 του Ν. 2859/2000. Το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει την Πολ. 1074/14-03-2014 (η οποία τροποποίησε ως προς τις ημερομηνίες υποβολής την Πολ. 1045/2012).

6.4. Υποβολή οριστικής δήλωσης εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις (Έντυπο Ε21 – TAXIS).

Εκείνοι που έχουν υποχρέωση να παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν. 2238/94 οφείλουν να επιδίδουν μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του Μαΐου κάθε έτους, στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της έδρας τους, οριστική δήλωση.

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 59 § 3 του Ν. 2238/94. Το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει την Πολ. 1046/17-02-2014 με την οποία δίδονται αναλυτικές οδηγίες.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

7. Μέχρι 25 Ιουνίου 2014
* Mε την Πολ. 1148/16.5.2014 του ΥΠΟΙΚ  παρατάθηκε  η ημερομηνία υποβολής μέχρι 10/10/2014.

·         Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών για το ημερολογιακό έτος 2013.

Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών κ.λπ., υποβάλλει καταστάσεις για μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση πληροφοριών με τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν για την επαγγελματική τους εξυπηρέτηση ή την εκπλήρωση του σκοπού τους, από αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών από χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών και από καταβολή ή είσπραξη αμοιβών, αποζημιώσεων οικονομικών ενισχύσεων και άλλων δικαιωμάτων.

Εξαιρετικά, δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές συναλλαγές εφόσον η συνολική αξία προ Φ.Π.Α., ενός εκάστου στοιχείου που έχει εκδοθεί για αυτές δεν υπερβαίνει τα 300€.

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 10 του Ν. 4093/2012.

8. Μέχρι 30 Ιουνίου 2014

·         Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ. και πηγής εισοδήματος.

Υποβάλλονται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου από τις 20/03/2014 έως 30/06/2014.

Όταν υποβάλλεται εμπρόθεσμα ως ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης (ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης ηλεκτρονικής δήλωσης), ορίζεται η τελευταία εργάσιμη για τις Δ.Ο.Υ. ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία λήξης της υποβολής των δηλώσεων, δηλαδή στις 31/07/2014 (άρθρο 4 της Πολ. 1051/13-03-2014).

Σχετικές διατάξεις: Άρθρο 62 § 1 του Ν. 2238/1994. Το ΥΠΟΙΚ έχει εκδώσει την Πολ. 1051/13-03-2014 με την οποία δίδονται αναλυτικές οδηγίες για τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και Ε16.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Λ. ΒΟΥΘΟΥΝΗΣ
26/03/2014


ΓΝΩΜ.43/2014 ΤΟΥ Ν.Σ.Κ

Γνωμ. 43/17.2.2014 του Ν.Σ.Κ.
 Είναι σύννομη ή μη, η σύναψη σύμβασης «ανάστροφης χρηματοδοτικής μίσθωσης» (sale and lease back) οινοποιείου- εμφιαλωτηρίου οίνου φορέα, που έχει ενταχθεί στο Μέτρο 2.1 του Ε.Π.Α.Α-Α.Υ 2000-2006 και υλοποίησε επενδυτικό σχέδιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο φορέας από συνεργαζόμενη Τράπεζα. β) Απαραίτητα παραστατικά για τη διασφάλιση της εν λόγω μορφής πώλησης και επαναμίσθωσης του οινοποιείου-εμφιαλωτηρίου οίνου του φορέα.
 Δείτε την Γνωμ. 43/2014 του Ν.Σ.Κ
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pM3ZMeUM2QmJncGs/edit

ΠΟΛ.1080/2014-ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ε.Ε.Τ.Α.

Mε την Πολ.1080/19.3.2014 του Γ.Γ.Δ.Ε. τουΥΠΟΙΚ(που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 750/26.3.2014 τεύχος Β') με θέμα " Ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ)." διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα
 Στις περιπτώσεις, στις οποίες, από υπαιτιότητα των δήμων, ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ εσφαλμένα στοιχεία ακινήτων, που αφορούν την επιφάνεια του ακινήτου, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης, οι διορθώσεις των στοιχείων αυτών πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για υπόχρεους, που υπέβαλαν αίτηση διόρθωσης λαθών στα στοιχεία του ακινήτου τους στον αρμόδιο δήμο μέχρι και τη 15η Μαΐου 2013. Στις περιπτώσεις που, από υπαιτιότητα των δήμων, τα εσφαλμένα στοιχεία υπολογισμού του ΕΕΤΑ αφορούν την τιμή ζώνης, η διόρθωση αυτής πραγματοποιείται αποκλειστικά, εφόσον η τιμή ζώνης ήταν συμπληρωμένη εσφαλμένα στη βάση του ΔΕΔΔΗΕ και όχι περιπτώσεις που αυτή ήταν κενή.
Δείτε ολόκληρη την Πολ. 1080/2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pb2t0WlJxaXFhOW8/edit

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ -ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

 Aναρτήθηκαν στο site της Γ.Γ.Π.Σ  οι " Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για την Οριστική Δήλωση αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα (Ε20) 2014."
Ειδικότερα,
1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος  χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω Οριστική Δήλωση Αμοιβών από Ελευθέρια Επαγγέλματα (Ε20);
Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται. Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή της δήλωσης από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet. Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, εάν επιθυμούν η δήλωση τους να υποβάλλεται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν το λογιστή ή το λογιστικό γραφείο από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.
2. Ποιοι υποβάλλουν Οριστική Δήλωση Αμοιβών από Ελευθέρια Επαγγέλματα;
Οριστική Δήλωση υποβάλουν όσοι καταβάλουν αμοιβές ελευθέριων επαγγελμάτων, ανεξαρτήτως αν για αυτές τις αμοιβές έπρεπε να γίνει παρακράτηση φόρου, πχ αμοιβές μικρότερες των 300 ευρώ (άρθρο 83 Ν. 2238/1994).
Δείτε ολόκληρες τις ερωτήσεις απαντήσεις για την Οριστική αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα (Ε20) 2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pVEJLTjBvdUxWcHc/edit

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aναρτήθηκαν στο site της Γ.Γ.Π.Σ  οι " Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για την Οριστική Δήλωση Εισοδημάτων απο Εμπορικές Επιχειρήσεις (Ε21)-2014.
 Ειδικότερα,
1.Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω Οριστική Δήλωση Εισοδημάτων από Εμπορικές Επιχειρήσεις (Ε21);
Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται.
Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή της δήλωσης από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.
Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, εάν επιθυμούν η δήλωση τους να υποβάλλεται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν το λογιστή ή το λογιστικό γραφείο από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.
2.Ποιοι υποβάλουν Οριστική Δήλωση Εισοδημάτων από Εμπορικές Επιχειρήσεις;
Οριστική Δήλωση υποβάλουν όσοι καταβάλουν αμοιβές που εντάσσονται στην κατηγορία των εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις (δείτε την κωδικοποίηση του είδους των αμοιβών για εισοδήματα εξ εμπορικών επιχειρήσεων της ερώτησης 17). .......
 Δείτε ολόκληρες τις ερωτήσεις-απαντήσεις για την Οριστική   Ε21.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pMWFYUnZhdkxnRVk/edit

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Δ12Α 1048002 ΕΞ 2014-ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν.4174/2013

Με την  Αρ.Πρωτ: Δ12Α 1048002 ΕΞ 2014/18-3-2014 του Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Φόροι που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 4174/2013" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
ΣΧΕΤ.: Το αρ. ΔΠΕΙΣ Α 1013885 ΕΞ 2014 / 22.01.2014 έγγραφο της Δ/νσης Πολιτικής Εισπράξεων
 Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι οι φόροι εισοδήματος, σύμφωνα με την προϊσχύουσα και την κείμενη νομοθεσία, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), είναι οι ακόλουθοι:
 1. Φόρος εισοδήματος με βάση τις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:
 Α. Φυσικών Προσώπων:
 - φόρος εισοδήματος, προκαταβολή επόμενου έτους, τέλος επιτηδεύματος του άρ.31 του ν. 3986/2011, ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρ. 29 του ν. 3986/2011, φόρος πολυτελούς διαβίωσης του άρ. 44 του ν. 4111/2013 - Το συνολικό ποσό καταβάλλεται σε 3 δόσεις
 Β. Νομικών Προσώπων:
 - φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος του άρθρου 31 του ν.3986/2011 - Το συνολικό ποσό καταβάλλεται σε 8 δόσεις
 2. Παρακρατούμενοι φόροι εισοδήματος, με βάση τις δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενοι φόρων, όπως παρακράτηση σε:
 - μισθούς και συντάξεις
- μερίσματα
- τόκους
- δικαιώματα
- αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, ανεξαρτήτως αν έχουν παρασχεθεί στην Ελλάδα
- ασφάλισμα που καταβάλλεται εφάπαξ ή με τη μορφή περιοδικά καταβαλλόμενης παροχής στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων
- υπεραξία που αποκτά φυσικό πρόσωπο από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας
- λοιπές περιπτώσεις (πχ άρθρα 60-64 του ν. 4172/2013)
 3. Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων διαφόρων περιπτώσεων
 4. Λοιποί προκαταβλητέοι φόροι εισοδήματος
 5. Έκτακτη Εισφορά στα Ιδιωτικά Πλοία Αναψυχής (άρθρο 3 του ν. 3790/2009)
 6. Έκτακτες Εφάπαξ Εισφορές Κοινωνικής Ευθύνης των Νομικών Προσώπων (άρθρα 2 του ν. 3808/2009 και 5 του ν. 3845/2010)
 7. Αυτοτελής Φορολογία Αφορολόγητων Αποθεματικών (άρθρο 8 του ν. 2579/1998)
 8. Φορολογία Προβλέψεων Επισφαλών Απαιτήσεων (άρθρο 9, παρ. 4 του ν. 3296/2004)
 9. Αυτοτελής Φορολογία Αφορολόγητων Αποθεματικών Τεχνικών Επιχειρήσεων (άρθρο 3 του ν. 2954/2001)
 10. Αυτοτελής Φορολογία των Αποθεματικών των Τραπεζών (άρθρο 10 του ν. 3513/2006)
 11. Αυτοτελής φορολόγηση αποθεματικών (παρ. 12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει)
 12. Φόρος πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία (Α' και Β' κατηγορίας) του ν. 27/1975 - Καταβάλλεται σε 4 δόσεις
 13. Εισφορά εισαγόμενου συναλλάγματος (άρ. 45 του ν. 4141/2013) - Καταβάλλεται σε 4 δόσεις
 14. Φόρος 10% των μερισμάτων εταίρων του άρ. 25 του ν. 27/1975 (άρ. 45 του ν. 4141/2013) - Καταβάλλεται εφάπαξ
 15. Παροχή Ναυτιλιακών Κοινοτήτων (άρ. 14 του ν. 4223/2013) - Καταβάλλεται σε 2 δόσεις
 16. Φόρος υπεραξίας ακινήτων (ν. 2065/1992)
 17. Περιπτώσεις άρθρου 13 του ν.2238/1994
                                              Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
                                                                Π. Μπαλάσκας

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 43 ΦΟΡΩΝ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΡΟΙΚΑ

Την κατάργηση 43ων φορών υπέρ τρίτων αλλά και απλοποίηση στο καθεστώς επιστροφής του ΦΠΑ σε συνεπείς επιχειρήσεις, θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας με τη τρόικα.
Η επίπτωση από την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων αναμένεται να είναι μεγάλη για τα ασφαλιστικά Ταμεία. 
Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η δυνατότητα να επιστρέφεται ο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που δεν οφείλουν στο Δημόσιο ή δεν έχουν προηγούμενο φοροδιαφυγής τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς έλεγχο.Το πολυνομοσχέδιο παράλληλα περιλαμβάνει αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των ταξί και της είσπραξης εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
πηγή.skai.gr

ΠΟΛ.1082/2014-ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΜ. 387/2013 ΤΟΥ Ν.Σ.Κ

Mε την Πολ.1082/20.3.2013 του Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Κοινοποίηση της με αρ. 387/2013 Γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σχετικά με την εφαρμογή διατάξεων ΦΠΑ στην παραχώρηση της χρήσης, διοίκησης και διαχείρισης οικοπέδου επί του οποίου η εταιρεία «Γήπεδο Αθλητικές Εγκαταστάσεις Λάρισας Α.Ε.» κατασκευάζει αθλητικές και λοιπές εγκαταστάσεις" ορίζεται ότι
Ειδικότερα,
Με την ανωτέρω γνωμοδότηση γίνεται δεκτό ότι «η εταιρεία «Γήπεδο Λάρισας Α.Ε.» μετά την εκχώρηση προς αυτή των συμβατικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του σωματείου «Αθλητική Ένωση Λάρισας» και την εκ μέρους της ανέγερση των αναφερθεισών αθλητικών εγκαταστάσεων επί ακινήτου εκτάσεως που παραχώρησε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο πιο πάνω αθλητικό σωματείο, δικαιούται να τύχει, από την αρμόδια φορολογική αρχή, εκπτώσεως ή επιστροφής του φόρου προστιθέμενης αξίας επί των εισροών της, ήτοι επί των δαπανών που κατέβαλε για την κατασκευή των ως άνω αθλητικών εγκαταστάσεων, ως επενδυτικών αγαθών, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 33§§2,4 του Κώδικα Φ.Π.Α., χωρίς υποχρέωση τιμολόγησης, προς τη ΓΓΑ, της αξίας των εν λόγω δαπανών.»  ............
Δείτε ολόκληρη την Πολ. 1082/2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3paXVWTlhzSVFyZWs/edit

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Η 25η Μαρτίου ανήκει στίς υποχρεωτικές έξαιρετέες εορτές. Συνεπώς, κατά τήν ημέρα αυτή, απαγορεύεται ή απασχόληση των μισθωτών καί ή λειτουργία τών επιχειρή­σεων, έκτος εκείνων πού λειτουργούν νο­μίμως κατά τίς Κυριακές. 
"Ετσι:
α) Οι μισθωτοί πού αμείβονται μέ ημε­ρομίσθιο καί δεν θά απασχοληθούν κατά τήν 25η Μαρτίου, γιά λόγους πού δέν όφεί λονται στους ίδιους, θά λάβουν τό συνή­θως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους, χω­ρίς καμία προσαύξηση.
β) Οι μισθωτοί πού θά απασχοληθούν κατά τήν ήμερα αυτή, δικαιούνται νά λά­βουν, άν μέν άμείβωνται μέ ημερομίσθιο, τό συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους (ακριβέστερα, τόσα ωρομίσθια όσες οί ώρες απασχολήσεως τους) καί προσαύξη­ση 75%, πού θά ύπολογισθή στό νόμιμο ωρομίσθιο τους, ένώ άν άμείβωνται μέ μηνιαΐο μισθό, 
αα) άν μέν πρόκειται γιά μι­σθωτούς επιχειρήσεων πού λειτουργούν νομίμως κατά τίς Κυριακές, μόνον προ­σαύξηση 75%, πού θά ύπολογισθή έπί τοΰ νομίμου ωρομισθίου τους, γιά όσες ώρες απασχοληθούν, καί όχι άλλη αμοιβή, διό­τι ή αμοιβή τους γιά τήν απασχόληση κα­τά τήν αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνε­ται στόν μηνιαίο μισθό τους, ένώ 
ββ) άν πρόκειται γιά επιχειρήσεις πού αργούν κατά τίς Κυριακές καί ήμερες αργίας, οί αμειβόμενοι μέ μηνιαίο μισθό θά λάβουν εκτός άπό τήν προσαύξηση 75% έπί τοΰ νο­μίμου ωρομισθίου τους γιά όσες ώρες απα­σχοληθούν, καί τό 1/25 τοΰ καταβαλλομέ­νου μισθού τους (ακριβέστερα, τόσα ωρο­μίσθια όσες ώρες εργασθούν, άφοΰ τό 1/25 τοΰ μισθού αντιστοιχεί στίς 6,66 ώρες).

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ

Έως και τα τέσσερα χρόνια ανέρχεται ο χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ από κάποιες εφορίες της χώρας, παρά τις εντολές του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρη οι επιστροφές φόρων να γίνονται εντός 90 ημερών.
 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 5.316 αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ, συνολικού ύψους 811 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι 3.511 αιτήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερες από 120 ημέρες.Το υπουργείο αναμένεται να συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή διάταξη σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα μπορούν να συμψηφίζουν τον ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που τους οφείλουν φορείς και οργανισμοί της γενικής κυβερνήσεως.Η ρύθμιση η οποία θα ευνοήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα ισχύσει για οφειλές ΦΠΑ που θα δημιουργηθούν μετά την ψήφιση του νόμου.

πηγή.in.gr

ΔΠΕΙΣΑ 1041811 ΕΞ 2014 -ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΣΟΔΩΝ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ Δ.Ο.Υ.

Με την Αριθμ. ΔΠΕΙΣΑ 1041811 ΕΞ 2014 του Γ.Γ.Δ.Ε του ΥΠΟΙΚ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 691/19.3. 2014 τεύχος Β') με θέμα "Είσπραξη εσόδων υπέρ Τρίτων από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.)" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
           αποφασίζουμε
 Αναθέτουμε στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες την είσπραξη των εσόδων:
α) του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας
β) του Οργανισμού Λιμένων Ν. Ευβοίας
γ) της Δ.Ε.Υ.Α Εορδαίας
δ) της Δ.Ε.Υ.Α Ηγουμενίτσας
ε) της Δ.Ε.Υ.Α Λαμίας
στ) της Δ.Ε.Υ.Α Αγ. Νικολάου
ζ) της Δ.Ε.Υ.Α Κεφαλλονιάς
η) της Δ.Ε.Υ.Α Κώ
θ) της Δ.Ε.Υ.Α Σητείας
2) Από το ποσό που εισπράττεται υπέρ των ανωτέρω παρακρατείται ως δαπάνη βεβαίωσης και είσπραξης ποσοστό 10%.
Κατ’ εξαίρεση κρατήσεις υπέρ Ασφαλιστικών Οργανισμών από την εξόφληση μισθών και κάθε άλλης αποζημίωσης, όπως και αποδιδόμενες τοκοχρεωλυτικές δόσεις για απόσβεση δανείων μισθωτών δεν λαμβάνονται υπόψη στο ποσοστό συμμετοχής. ............
Δείτε ολόκληρη την ΔΠΕΙΣΑ 1041811 ΕΞ 2014.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pdnRraUFNVGRyY00/edit 

ΠΟΛ. 1072/2014- ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Mε την Πολ.1072/7.3.2014 του Γ.Γ.Δ.Ε του ΥΠΟΙΚ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 691/19.3. 2014 τεύχος Β') με θέμα  "Τροποποίηση της απόφασης  Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1022/17.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών" ορίζεται ότι.
Ειδικότερα,
 Στις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων δεν καταχωρούνται οι κατωτέρω συναλλαγές:
Πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών από και προς την αλλοδαπή, ενοίκια ακινήτων εφόσον η αξία δεν επιβαρύνεται με Φ.Π.Α., πωλήσεις εισιτήριων όλων των μεταφορικών μέσων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αποδείξεις πώλησης εισιτηρίων (Α.Π.Ε.) και τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται γι’ αυτά, συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και επαγγελματικά επιμελητήρια, συνδρομές και δωρεές σε συλλόγους και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για τις οποίες εκδίδονται μη φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις είσπραξης), συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που χορηγούνται ή λαμβάνονται από τραπεζικά ιδρύματα, πλην προμηθειών πιστωτικών καρτών από και προς υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που καταβάλλονται ή λαμβάνονται από και προς τραπεζικά ιδρύματα από υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, πλην καταβαλλόμενων προμηθειών πιστωτικών καρτών προς τα ιδρύματα αυτά, αξία εγγυοδοσίας, εφόσον δεν περιλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία των πωληθέντων αγαθών, έξοδα μισθοδοσίας (μισθοί, ημερομίσθια, συντάξεις), εισφορές που καταβάλλονται σε Ταμεία Ασφάλισης (Ο.Α.Ε.Ε. κ.λπ.), γραμμάτια προκαταβολής (προείσπραξης) δικηγορικών συλλόγων, μερίσματα που χορηγούν οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι δικαστικών επιμελητών κ.λπ. στα μέλη τους, τέλη και δικαιώματα, που εισπράττουν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες, για λογαριασμό τους και για λογαριασμό τρίτων, ασφάλιστρα και αντασφάλιστρα, κοινόχρηστες δαπάνες, πωλήσεις λαχείων. ...............
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1072/2014.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pdnRraUFNVGRyY00/edit

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

"ΚΛΕΙΔΩΣΕ " ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Την επόμενη εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν, θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα συμφωνηθέντα με την τρόικα αλλά και οι διατάξεις που οι πιστωτές της χώρας διαφωνούν. Γι’ αυτές η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει μονομερώς, όπως είχε κάνει και με την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Το αγκάθι που μέχρι και την Παρασκευή δεν είχε επιλυθεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αφορά τον φόρο υπεραξίας.

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στον τομέα της φορολογίας, θα περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων, όπως τη μείωση των προστίμων, τον συμψηφισμό χρεών με το Δημόσιο, την αύξηση του ακατάσχετου για μισθούς και συντάξεις, καθώς και διορθώσεις που προβλέπουν την κατάργηση της παρακράτησης 20% στα royalties αλλά και αλλαγές στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι έλεγχοι των εμβασμάτων.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

1. Φόρος Υπεραξίας

Με βάση τις πραγματικές τιμές πώλησης που αναγράφονται στα συμβόλαια και όχι με βάση τις εικονικές αντικειμενικές τιμές, θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας, ενώ από αυτόν απαλλάσσονται τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1994.

Για τα ακίνητα που υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15%, το νέο σύστημα προβλέπει ότι η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται με βάση την πορεία του πληθωρισμού από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε μέχρι το έτος στο οποίο πωλείται. Για παράδειγμα αν ένα ακίνητο το οποίο πωλείται το 2014 αγοράστηκε το 2000 30.000 ευρώ, και ο πληθωρισμός από το 2000 έως το 2014 αυξήθηκε σωρευτικά κατά 50%, τότε ως τιμή κτήσης για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50%, δηλαδή κατά το συνολικό ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού την περίοδο 2000-2014. Ουσιαστικά δηλαδή ως τιμή κτήσης στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 45.000 ευρώ.

2. Πρόστιμα

• Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας).

• Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

3. Αύξηση ακατάσχετου

Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ τον μήνα, ενώ καταργούνται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι 500
ευρώ.

4. Συμψηφισμοί

Τη δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των πολιτών από όλο τον δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς όλο τον δημόσιο τομέα θα προβλέπει επίσης το πολυνομοσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι θα συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

5. Αυτοκίνητα - τέλη κυκλοφορίας

Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την καταβολή τελών κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες ή εμπόρους αυτοκινήτων πωλούν τα οχήματά τους στο εξωτερικό και έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας. Με το ισχύον καθεστώς η εφορία τους ζητεί να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την οριστική διαγραφή λόγω εξαγωγής. Επίσης δεν θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας όσοι προχωρούν στην απόσυρση του οχήματος με στόχο την απόκτηση κάποιου καινούργιου.

6. Αποθεματικά επιχειρήσεων

Εξετάζεται η κατάργηση της διάταξης που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και λουκέτα τις ανώνυμες εταιρείες, δεδομένου ότι η υφιστάμενη νομοθεσία τις αναγκάζει σε υποχρεωτική διανομή ή κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών τους και κατ’ επέκταση φορολόγησή τους.

7. Ελεγχοι

Αλλαγές στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Με αυτές οι ελεγκτές προσδιορίζουν τον φόρο λαμβάνοντας υπόψη και περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποκρυβεί. Με τις αλλαγές που θα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορέσει να ολοκληρώσει ταχύτερα τους ελέγχους όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.

Στη δήλωση οι τόκοι άνω των 250 ευρώ
Καταργείται η παρακράτηση στα royalties: Ο φορολογικός νόμος προέβλεπε από 1-1-2014 την παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% για τα μισθώματα που καταβάλλονται για την ενοικίαση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού και να αντιμετωπίζονται σαν δικαιώματα (royalties). Η διάταξη αυτή καταργείται, ωστόσο, ο φόρος σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να καταβληθεί μέχρι 31 Μαρτίου. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μην καταβληθεί ο σχετικός φόρος.

Τόκοι: Με διάταξη που θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου θα ορίζεται ότι θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση τόκοι άνω των 250 ευρώ και όχι από το πρώτο ευρώ.

Δήλωση ΦΠΑ: Το υπουργείο έχει αποφασίσει την αποσύνδεση υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου
Επίδομα επικινδυνότητας: Αλλάζει ο νόμος για το επίδομα επικινδυνότητας προκειμένου να χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους.

πηγή.καθημερινή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *