Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

YΠΟΙΚ: ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΕΝ.Φ.Ι.Α ΑΠΟ ΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ

 Αποστάσεις από τους «εισηγητές» των αποφάσεων για τη ρύθμιση που έδινε το δικαίωμα σε οφειλέτες του Δημοσίου να αποπληρώνουν ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές σε 100 δόσεις λαμβάνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που δείχνει πως οι σχέσεις του Γκίκα Χαρδούβελη με το φορολογικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έχουν διαρραγεί. 
«Είναι γνωστό ότι η ευθύνη των αποφάσεων, ανεξαρτήτως των εισηγητών τους, προσωποποιούνται στον υπουργό Οικονομικών» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζοντας τη ρύθμιση που τροποποιήθηκε χθες μετά από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. 
Οι εν λόγω πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως η μη υπαγωγή αγέννητων οφειλών σε ένα σχήμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων, θα έπρεπε να είναι «αυτονόητη» και ότι απαιτείται οι αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης να είναι «ισορροπημένες», ώστε αφενός να δίνουν ανάσα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες και αφετέρου να μη διακυβεύουν τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας. 
Πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ το 96% των οφειλών δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων. Με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, περίπου το 92% των υπόχρεων έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% έχει ΕΝΦΙΑ από 1.000 ως 1.500 ευρώ. 
Με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής ύψους 50 ευρώ, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τις 10-20 δόσεις. Για αυτό και δόθηκε η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. 
Στη βάση αυτή οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως με την τροπολογία που πέρασε χθες Παρασκευή από τη Βουλή διατηρείται ανέπαφο το ρυθμιστικό πλαίσιο αποπληρωμής οφειλών των 100 δόσεων για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014. 
«Δε θα ήταν κοινωνικά δίκαιο να ευνοηθούν από την βέλτιστη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως 100 δόσεων, κατηγορία φορολογουμένων, πέραν εκείνων που πραγματικά θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η τελευταία αναπροσαρμογή έχει στόχο να μη δημιουργήσει μία νέα γενιά οφειλετών», σημειώνουν χαρακτηριστικά. 
Η μοιραία σύσκεψη  
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα «ΝΕΑ» η αρχική ρύθμιση για τις 100 δόσεις, που πλέον χαρακτηρίζεται ως κυβερνητικό «αυτογκόλ», συντάχθηκε, από το οικονομικό επιτελείο, διά χειρός της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η αρχική εκδοχή της ρύθμισης ήταν ακόμη πιο γενναιόδωρη από αυτήν που τελικά κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή. Κατά το ίδιο δημοσίευμα το επιτελείο του Χαρδούβελη «έκοψε» τις επιπλέον γαλαντομίες του σχεδίου νόμου, επιχειρώντας να κλείσει τις τρύπες που άνοιγαν στον προϋπολογισμό και να προλάβει τις αντιρρήσεις των τροϊκανών. Δεν αφαίρεσε, όμως, την επίμαχη διατύπωση για τις «βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές», που εντάχθηκε τελικά στη ρύθμιση από «αβλεψία» του επιτελείου του κ. Χαρδούβελη αυτή τη φορά.
Από την επομένη κιόλας της ψήφισης της διάταξης ο Χαρδούβελης προσπάθησε να περιορίσει την έκταση της «ζημιάς», υποδεικνύοντας στη κ. Σαββαΐδου την έκδοση μιας πιο περιοριστικής ερμηνευτικής εγκυκλίου. Η επικεφαλής της ΓΓΔΕ  όμως υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να βγάλει εγκύκλιο που να αφίσταται του πνεύματος του νόμου.
Πάντως, αποκαλύπτεται πως η κ. Σαββαΐδου δεν λειτούργησε αυτοβούλως, καθώς το πνεύμα της «πλειοδοσίας» για τη ρύθμιση οφειλών είχε μεταδοθεί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από την κατάθεση της τροπολογίας, με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη να πρωτοστατεί. 
Σε αυτή τη ρύθμιση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο δεν εισακούσθηκε και η ρύθμιση συντάχθηκε με την γνωστή μορφή που οδήγησε και στο κυβερνητικό «αυτογκόλ».
πηγή.in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *