Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝ.Φ.Ι.Α

Κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή η προσθήκη-τροπολογία του ΥΠΟΙΚ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με θέμα "Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Σύσταση και καταστατικό της εταιρείας με την επωνυμία <ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ> - Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/39/ΕΕ της επιτροπής της 26ης Νοεμβρίου 2012 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/17/ΕΚ" που περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις - αλλαγές που επέρχονται και έχουν εξαγγελθεί για τον  ΕΝ.Φ.Ι.Α
Ειδικότερα,
Οι κυριότερες 10 αλλαγές επισημαίνονται παρακάτω.
  • Παρέχεται έκπτωση 20% (για το έτος 2014 μόνο) στα κενά ακίνητα που ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα για το σύνολο του 2013
  •  Θα καταβληθεί σε έξι δόσεις, η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος Φεβρουαρίου.
  •  Για τους ιδιοκτήτες 4.000 περιοχών εκτός αντικειμενικού συστήματος, προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνονται πλέον υπόψη οι περυσινές τιμές με τις οποίες προσδιορίστηκε ο ΦΑΠ το έτος 2013.
  •  Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να καθορίζει τις περιπτώσεις υπαγωγής στις διατάξεις για απαλλαγή ή μείωση του φόρου για τα δικαιώματα σε ακίνητα, στα οποία υφίσταται απαγόρευση χρήσης.
  • Προστίθεται ως προϋπόθεση για την έκπτωση κατά 50%, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για το ζευγάρι ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για το ζευγάρι με εξαρτώμενα τέκνα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα,
  •  Κατάργηση της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος για να δικαιούται τις εκπτώσεις που προβλέπει ο ν.4223/2013  για τον ΕΝΦΙΑ.
  •  Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ όχι μόνο τα σεισμόπληκτα κτίσματα στην Κεφαλονιά και στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας, αλλά και το οικόπεδο που αναλογεί σε αυτά.
  •  Απαλλάσσονται από τον φόρο τα κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.
  •    Ο μειωμένος συντελεστής υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου (2,5 %ο αντί 5 %0) εφαρμόζεται και για τα ν.π.δ.δ. που δεν εντάσσονται στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ως προς τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.
  • Παρατείνεται μέχρι 31/1/2015  η υποβολή του Ε9 για μεταβολές που έλαβαν χώρα από 1/1-30/11/2014.
Δείτε την προσθήκη-τροπολογία καθώς και την αιτιολογική έκθεση
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pX3dDaHB3eTNlelU/edit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *