Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΝ.Φ.Ι.Α

 4.8.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΙΚ 
Για πρώτη ϕορά ϕέτος έγινε μια μεγάλη ϕορολογική αλλαγή.
Με τη θέσπιση ενιαίου ϕόρου ακινήτων σε κάθε μορϕή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας με βάση ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραϕής της ακίνητης περιουσίας όλων των ϕορολογουμένων.   Όπως, όμως, είναι ϕυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εϕαρμόζεται για πρώτη ϕορά, προκύπτουν προβλήματα, σϕάλματα και στρεβλώσεις.  
Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών.  
Τα προβλήματα που εμϕανίζονται είναι δύο κατηγοριών:  
I. Σϕάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των ϕορολογουμένων. Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαϕής καταγραϕή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιϕάνειες, ορόϕους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.  
II. Στρεβλώσεις και προβλήματα, που οϕείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου. Έτσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην Περιϕέρεια. Και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη ϕορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων.  
Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν ως εξής:  
I. Σϕάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των ϕορολογουμένων, μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ασϕαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηϕισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οϕειλής και επιστροϕή ϕόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω.  Η ημερομηνία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από την Γ.Γ.Δ.Ε.  
II. Αντίστοιχα, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού ϕορολογικού νόμου, που αϕορούσε σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια ϕορολογούμενους.
Τελικός στόχος να εξαλειϕθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *