Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

TO YΠOIK ΜΕΛΕΤΑ ΤΗΝ ON LINE ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εξετάζεται η εφαρμογή του «πορτογαλικού μοντέλου» στα φορολογικά της χώρας μας
 Την on line διασύνδεση των ταμειακών μηχανων των επιχειρήσεων με την φορολογική διοίκηση  εξετάζουν ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, καθώς η διαδικασία αυτή έχει τεθεί ως στόχος από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη.
Ηδη το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ μελετά το παράδειγμα της Πορτογαλίας, χώρα στην οποία η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τη φορολογική διοίκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Αν και το σχέδιο διασύνδεσης σε πραγματικό χρόνο της φορολογικής διοίκησης με τις ταμειακές μηχανές είχε απορριφθεί από την τρόικα, ωστόσο η ελληνική πλευρά το επαναφέρει στο τραπέζι. Ο κ. Χαρδούβελης την  Τετάρτη τάχθηκε δημοσίως υπέρ της χρήσης συστημάτων που θα επιτρέπουν στο Δημόσιο να λειτουργεί με προληπτική και όχι κατασταλτική φιλοσοφία, όπως η ηλεκτρονική διασύνδεση της φορολογικής διοίκησης με τις ταμειακές μηχανές ή το περιουσιολόγιο.
Ο πρώην γ.γ. δημοσίων εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης αναγνώριζε πως στην Πορτογαλία η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αλλά θεωρούσε πως στην ελληνική περίπτωση η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΓΓΠΣ είναι ένα «φαραωνικό» σχέδιο. Στη βάση αυτή είχε εξετασθεί να εφαρμοσθεί στις συναλλαγές χονδρικής  και όχι λιανικής. Η προσέγγιση αυτή εξετάζεται και από τη νέα ηγεσία της ΓΓΔΕ. Η Πορτογαλία ήδη από το 2008 έχει δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που με τη χρήση ειδικής κάρτας το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει αυτόματα σε κάθε συναλλαγή τον αναλογούντα ΦΠΑ, ενώ αυτομάτως καταγράφεται στο μηχανογραφικό κέντρο του υπουργείου Οικονομικών και η απόδειξη αγοράς του πολίτη.
πηγή. το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *