Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

TΟ ΣΔΟΕ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ

Ρητά και κατηγορηματικά παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα του ΣΔΟΕ να δεσμεύει τραπεζικούς λογαριασμούς μεγαλο-φοροφυγάδων, αποφάνθηκε με εγκύλιό του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος των οικονομικών εισαγγελέων Νίκος Παντελής για να προλάβει τα χειρότερα εξαιτίας ασάφειας στη διατύπωση μιας νυχτερινής τροπολογίας.
Η ανάγκη προήλθε από τη διατύπωση που άφηνε ανοιχτό το ζήτημα για το ποιος έχει αυτή την αρμοδιότητα και ήταν προφανής ο κίνδυνος να εκμεταλλευθούν χιλιάδες φοροφυγάδες και να αποδεσμεύσουν τα χρηματά τους. Μάλιστα η διατύπωση που με εύσχημο τρόπο επιλέγει ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός "ρίχνει" το μπαλάκι στην κυβέρνηση (τον νομοθέτη) να προβεί σε διόρθωση του συγκεκριμένου άρθρου καθώς δεν εκφράστηκε σωστά.
Τι λέει η γνωμοδότηση
Η γνωμοδότηση εκδόθηκε μτά από ερώτημα των εισαγγελέων του οικονομικού εγκλήματος, με το οποίο ζήτησαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη γνώμη της για το εάν μετά την ψήφιση του νόμου 4223/2013 που τροποποίησε το προγενέστερο νόμο 3296/2004, το ΣΔΟΕ έχει την αρμοδιότητα σε περιπτώσεις που διαπιστώνει μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή να προβαίνει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των φοροφυγάδων.
Ο κ. Παντελής, απαντά θετικά και αναφέρει ότι από τη γραμματική διατύπωση του νόμου προκύπτει «σαφώς και ανενδοιάστως» ότι εξακολουθεί να «υφίσταται η αρμοδιότητα του προϊσταμένου της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ να προβαίνει σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των ελεγχομένων προσώπων, σε περιπτώσεις μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής".
Πέρα από όλα αυτά όμως, σημειώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής πρέπει να γίνεται από το ΣΔΟΕ προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *