Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ-ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Στον αέρα βρίσκονται τα έσοδα του κράτους καθώς ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να εισπράξει τους φόρους, ειδικά από την αρχή του έτους.
Στις μεγάλες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν 291 έλεγχοι (από στόχο 340). Βεβαιώθηκαν 91,5 εκ. ευρώ, από τα οποία στα δημόσια ταμεία έφτασαν 40,6 εκ. ευρώ
Τόσο ο φοροελεγκτικός όσο και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν κατάφεραν να κάνουν τους ελέγχους που είχαν προγραμματιστεί και να συλλέξουν τους βεβαιωθέντες φόρους και τα αναλογούντα πρόστιμα.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων για τους ελέγχους που έγιναν σε μεγάλες επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, και τα έσοδα που έφεραν στα δημόσια ταμεία.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τους πλήρεις ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί 250 και να έχει εισπραχθεί το 65% των βεβαιωθέντων ποσών.
Τελικά έγιναν μόνο 194 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 274,37 εκατ. ευρώ. Από αυτά εισπράχθηκαν 82,07 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό εισπραξιμότητας μετά βίας προσέγγισε το 30%.
Σε επίπεδο μερικών ελέγχων μεγάλων επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν 291, όταν ο στόχος για το εξάμηνο είχε τεθεί στους 340. Βεβαιώθηκαν 91,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία στα δημόσια ταμεία έφτασαν 40,6 εκατ. ευρώ. Ετσι η εισπραξιμότητα των φόρων έφτασε στο 44,4%, έναντι στόχου 65%.
Οσον αφορά τους ελέγχους φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου, ναι μεν υπερκαλύφθηκε ο στόχος για τον αριθμό των ελέγχων, καθώς ολοκληρώθηκαν 377 από στόχο 307, αλλά οι εισπράξεις δεν ήταν οι προσδοκώμενες.
Συνολικά βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 93,2 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκε μόλις το 20,5%, έναντι στόχου 50%.
Εξάλλου συνεχίζεται η αλματώδης αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, με αποτέλεσμα 2,6 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι «όμηροι» της Εφορίας, όπως αποκάλυψε χθες το «Εθνος της Κυριακής».
Αύξηση 6,2 δισ. ευρώ
Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 6,22 δισ. ευρώ και έφτασαν τα 67,25 δισ. ευρώ.
Μόνο τον Ιούνιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
• Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο εντός του 2014, διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 6,22 δισ. ευρώ.
• Το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013, ανέρχεται σε 61,025 δισ. ευρώ.
• Οι εισπράξεις έναντι του παλιού ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν στο εξάμηνο στα 994 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους διαμορφώθηκαν στα 739 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό της αποτυχίας των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή είναι το γεγονός ότι από τα 67,25 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις μόλις 2,06 δισ. ευρώ, δηλαδή το 3% του συνόλου.
Από τα 2,06 δισ. ευρώ που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις, έχουν εξοφληθεί μέχρι στιγμής μόνο 665,4 εκατ. ευρώ. Τέλος, από τα 2,6 εκατομμύρια των οφειλετών, έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις λιγότεροι από 153.000.
 πηγή.Ημερήσια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *