Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ

Προβληματισμός υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών καθώς με την πάροδο του χρόνου διαπιστώνεται σταδιακή εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των νοικοκυριών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014 ο δείκτης είσπραξης έναντι νέων ληξιπρόθεσμων χρεών (δηλαδή που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέσα στο τετράμηνο Νοεμβρίου 2013- Φεβρουαρίου 2014) διαμορφώθηκε περίπου στο 9%. Ωστόσο, την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ο ίδιος δείκτης ήταν περίπου 12%.
Με άλλα λόγια οι φορολογούμενοι καταφέρνουν να πληρώνουν τους φόρους που τους βεβαιώνονται όλο και λιγότερο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή της εισπραξιμότητας έγινε παρά το γεγονός ότι το εν λόγω τετράμηνο βεβαιώθηκαν στους φορολογούμενους 1,3 δισ. ευρώ περισσότεροι φόροι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Με βάση στοιχεία όπως τα παραπάνω οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών χτίζουν επιχειρήματα προκειμένου να ζητήσουν από την τρόικα έγκριση για την αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών. Οι δόσεις σήμερα για τα νέα χρέη είναι 12 και πρόκειται να ζητηθεί να αυξηθούν στις 48 ή ακόμη περισσότερο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θα θεωρηθεί πισωγύρισμα στην προσπάθεια που γίνεται για καθιέρωση νοοτροπίας φορολογικής συμμόρφωσης, δηλαδή οι φόροι να πληρώνονται στην ώρα τους.
Υπάρχουν, ωστόσο, φόροι που οι φορολογούμενοι πληρώνουν στο σύνολό τους και φόρου που μένουν σε μεγάλο βαθμό απλήρωτοι. Στο σύνολό τους πληρώνονται κατά κύριο λόγο φόροι που η διεκπεραίωση μιας συναλλαγής προϋποθέτει την εξόφλησή τους. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν:
-τα τελωνειακά τέλη με βαθμό εισπραξιμότητας 100%
-οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης με βαθμό εισπραξιμότητας (100%)
-τα παράβολα (100%)
-ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (99,5%)
-τα τέλη κυκλοφορίας (96,2%)
Αντίθετα υπάρχουν φόροι που οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν στην ώρα. Και μάλιστα οι φόροι αυτοί περιλαμβάνουν και πολύ μεγάλα ποσά. Τέτοιοι είναι:
-οι καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων που έχει χορηγήσει το ελληνικό δημόσιο (εισπραξιμότητα 0%)
-πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (18,7%)
-φόροι ακινήτων (76,1%). Αν εξαιρεθούν οι κάτοικοι εξωτερικού το ποσοστό εισπραξιμότητας μειώνεται στο 49%.
-φόρος εισοδήματος (79%)
-ΦΠΑ (80,9%).

πηγή.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *