Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΤΟ TAXIS ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα φτάσουν στο σημείο να υποβάλλουν κοντά στα 30 εκατομμύρια ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις τον χρόνο. Η πληρωμή των φόρων (εισόδημα, ΦΠΑ κ.λπ.), οι εισπράξεις επιδομάτων (τέκνων, θέρμανσης, κοινωνικού μερίσματος), ακόμη και η προστασία του τραπεζικού μας λογαριασμού από την κατάσχεση της εφορίας, περνούν πλέον υποχρεωτικά μέσα από το σύστημα taxis, οι αντοχές του οποίου θα δοκιμαστούν σκληρά τους επόμενους μήνες.
Το «ρεκόρ», που αναμένεται να καταρριφθεί μέσα στο 2014, φαντάζει ασύλληπτο για τα ελληνικά δεδομένα σύμφωνα με την Καθημερινή. Τα στοιχεία δείχνουν με αριθμούς την εκρηκτική ανάπτυξη του taxis: το 2011 υποβλήθηκαν περίπου 12,8 εκατομμύρια δηλώσεις, το 2012 ανεβήκαμε στα 19 εκατομμύρια, το 2013 στα 23,3 εκατομμύρια και πλέον είμαστε έτοιμοι για νέα ιστορικά υψηλά.
Δύο είναι οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται αυτή η κατακόρυφη αύξηση:
1. Στη μετατροπή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων που προϋπήρχαν από χειρόγραφες σε ηλεκτρονικές. Πλέον δεν επιτρέπεται σε κανέναν πολίτη να κάνει χειρογράφως τη φορολογική του δήλωση, εκτός και αν αντιμετωπίζει πραγματική αδυναμία. Ακόμη και για την υποβολή ενός ενοικιαστηρίου στην εφορία απαιτείται ηλεκτρονική δήλωση, σταδιακά, όλα τα παράβολα θα εκδίδονται μόνο ηλεκτρονικά, ενώ ηλεκτρονική θα καταστεί και η υποβολή του «πόθεν έσχες» από δημοσιογράφους, πολιτικούς, εφοριακούς και λοιπούς υπόχρεους (σ.σ. ήδη ολοκληρώνεται η προετοιμασία για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή).
2. Στην προσθήκη ολοένα και περισσότερων «ηλεκτρονικών υποχρεώσεων».
Πάνω από 14 εκατομμύρια ηλεκτρονικά έντυπα θα συμπληρώσουν φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εκπληρώσουν τη βασική τους υποχρέωση, που είναι η υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Το περίφημο Ε1 θα συμπληρωθεί κοντά στις επτά εκατομμύρια φορές. Δύο είναι οι λόγοι: η φορολογική βάση έχει διευρυνθεί, καθώς η υποβολή είναι πλέον υποχρεωτική για όλους τους φορολογουμένους άνω των 18 ετών οι οποίοι έπαψαν να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επιτρέπεται χωρίς πρόστιμο η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι και να εκπνεύσει η προθεσμία, δηλαδή μέχρι τις 30/06. Αυτό σημαίνει ότι τα έντυπα από χιλιάδες φορολογουμένους θα υποβληθούν και δεύτερη φορά. Από την άλλη, το έντυπο δεν είναι ένα: εκτός από το βασικό Ε1, θα υποβληθεί το Ε2 από όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα (πρόκειται για τουλάχιστον 2,9 εκατομμύρια έντυπα, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα), αλλά και το Ε3 το οποίο συμπληρώνουν όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρήσεις, ελεύθερο επάγγελμα κ.λπ. Για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο γονείς με παιδιά (ένα ή περισσότερα) υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής του εντύπου Α21, καθώς μόνον έτσι καταβάλλεται τοnews επίδομα τέκνων.
πηγή. news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *