Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΣΡΟΩΝ - ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ

8.5.2014
 Στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών στις δεξαμενές των φορολογικών αποθηκών και των αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων, προχώρησαν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ καλύπτει τις διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης των εισροών-εκροών. Αναλυτικότερα, περιγράφει τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, λειτουργίας, καταγραφής και διασφάλισης των μετρήσεων και ηλεκτρονικής αποστολής των δεδομένων, καθώς επίσης και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, το είδος και το περιεχόμενο των στοιχείων που παρέχονται από το σύστημα αυτό.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των συστημάτων αυτών, προβλέπεται ότι κατά το 1ο έτος εφαρμογής θα πρέπει να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών και να αποστέλλουν τα δεδομένα τους (σε κεντρική βάση δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών) στο 40% του συνόλου των δεξαμενών κυριότητας κάθε εγκεκριμένου αποθηκευτή και κάθε διαχειριστή αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης. Το υπόλοιπο ποσοστό των δεξαμενών θα πρέπει να συμμορφωθούν έως το τέλος του 2ου έτους εφαρμογής. Ειδικά στην περίπτωση δεξαμενών που ήδη έχουν εγκατεστημένα τέτοια συστήματα οφείλουν πέραν από τη συμμόρφωσή τους στις απαιτήσεις της ΚΥΑ, να συνδεθούν και να αποστέλλουν τα δεδομένα τους εντός 2 μηνών από την έκδοσή της. 
Με την έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ γίνεται ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στη μάχη ενάντια στο λαθρεμπόριο καυσίμων και ικανοποιείται μία πάγια απαίτηση της κοινωνίας καθώς και των εμπλεκόμενων μερών στη διακίνηση των καυσίμων. Πρόκειται για την έναρξη υλοποίησης ενός τεράστιου έργου που καλύπτει πανελλαδικά ένα σύνολο περίπου 1.000 δεξαμενών τελικών ενεργειακών προϊόντων.
Το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τη θεσμοθέτηση και υλοποίηση και των υπολοίπων δράσεων για την επέκταση των συστημάτων εισροών-εκροών και στους εναπομείναντες κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *