Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕ 33 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Επιφυλάξεις από την τρόικα για εισπραξιμότητα από τις Εφορίες
Η εισπραξιμότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα αντικαταστήσει από το 2014 το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ θα τεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει την προσεχή εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τα στελέχη του ΔΝΤ για την τεχνική βοήθεια σε θέματα φορολογίας. Η έλευση των στελεχών που επικουρούν την Ελλάδα σε θέματα φορολογίας πριν από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας δεν είναι τυχαία, καθώς επιδιώκεται να υπάρξει πλήρης επεξεργασία των θεμάτων που άπτονται της φορολογίας πριν αυτά τεθούν προς συζήτηση με τα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.Σε διευρυμένη σύσκεψη που συγκλήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη παρουσίασαν στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το σχέδιο προσχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ειδικότερα, εξετάστηκαν τεχνικά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του φόρου που θα αντικαταστήσει από το 2014 το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, όπως το ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις θα εξαιρούνται από αυτόν.
Σημειώνεται πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα βαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για εντός σχεδίου ακίνητα, οικόπεδα, καταστήματα, αγροτεμάχια ή καλλιεργήσιμες γαίες και ανεξαρτήτως αν είναι ηλεκτροδοτούμενα ή όχι. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εφαρμόζεται ανά ακίνητο και όχι επί του συνόλου της περιουσίας και λόγω της «τεράστιας» διεύρυνσης της φορολογικής βάσης που θα προκληθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους περισσότερους φορολογουμένους που σήμερα καταβάλλουν το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ. Ο νέος φόρος είναι κλιμακωτός, προβλέπει 33 συντελεστές ανά τιμής ζώνης και επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσε, στα «ΝΕΑ», πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει οι δανειστές για την εισπραξιμότητα του φόρου από τις Εφορίες θα καμφθούν. Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει αρχικό στόχο την είσπραξη του 80% των εσόδων που θα βεβαιωθούν από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι για να πληρωθεί η επιταγή του νέου Μνημονίου για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα πρέπει να βεβαιωθούν συνολικά έσοδα 3,6 δισ. ευρώ.
Αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν πως ο στόχος του 80% δεν είναι φιλόδοξος. Οπως τονίζουν, ο νέος φόρος θα προκαλέσει φοροελαφρύνσεις. Ετσι, ακόμη και ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα επιβαρυνθούν λιγότερο σε σχέση με σήμερα. Επίσης, υπογραμμίζουν πως ακόμη και αν η εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων προσεγγιστεί με την αντίστοιχη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, το αποτέλεσμα είναι και πάλι ενθαρρυντικό.
ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΠ. Πάντως, από την πλευρά τους οι δανειστές θεωρούν πως η μέση εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα κινηθεί κοντά στο 70%. ΔΝΤ και ΕΕ εκτιμούν πως με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, πιο ασφαλής δείκτης για την εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θεωρούνται τα έσοδα από τον ΦΑΠ 2011 και 2012. Αλλά τα απολογιστικά στοιχεία για τους φόρους αυτούς δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ακόμη, παρότι αναγνωρίζουν πως τα έσοδα από εντός σχεδίου ακίνητα, καταστήματα και οικόπεδα θα είναι ικανοποιητικά, εκτιμούν πως για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αγροτεμάχια και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι εισπράξεις δεν θα είναι ανάλογες των εκτιμήσεων.
Αν επικρατήσει η άποψη των δανειστών το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μεταβάλει τους υφιστάμενους υπολογισμούς του, καθώς θα απαιτηθεί πλέον η βεβαίωση 4,1 δισ. ευρώ από τον νέο φόρο, ήτοι 500 εκατ. ευρώ περισσοτέρων. Αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει στη μεταβολή της κλίμακας των 33 ζωνών που έχει καταρτίσει το υπουργείο και η οποία προβλέπει επιβαρύνσεις από 2 ευρώ έως 23,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Παραδείγματα
Σήμερα ο ιδιοκτήτης ακινήτου 120 τετραγωνικών μέτρων που οικοδομήθηκε το 2004 και βρίσκεται σε περιοχή που η αντικειμενική τιμή ζώνης κυμαίνεται μεταξύ 1.001 και 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πληρώνει χαράτσι 720 ευρώ, ήτοι το κόστος ανά τετραγωνικό ανέρχεται σε 12 ευρώ. Με τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο ίδιος ιδιοκτήτης θα πληρώσει 504 ευρώ, ήτοι 4,20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή θα καταβάλει 216 ευρώ λιγότερα. Ιδιοκτήτης ακινήτου 100 τετραγωνικών μέτρων που οικοδομήθηκε το 2002 και βρίσκεται σε περιοχή που η αντικειμενική τιμή ζώνης είναι στα 520 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πληρώνει σήμερα χαράτσι 368 ευρώ, δηλαδή 9,20 ευρώ ανά τετραγωνικό. Με τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο ίδιος ιδιοκτήτης θα πληρώσει 270 ευρώ, ήτοι 2,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή θα καταβάλει 98 ευρώ λιγότερα.
πηγή τα νέα

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΟΣΕΩΝ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ & ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

30.8.2013
              Δελτίο Τύπου
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πως παρατείνεται η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) 13 καθώς και της πρώτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας  (ΦΑΠ) 11 και 12, οι οποίες έληγαν στις 30/8, δηλαδή σήμερα, μέχρι την επόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.Οι φορολογούμενοι που εξοφλούν το συνολικό ποσό του ΦΕΦΠ 13 μέχρι την επόμενη Παρασκευή δικαιούνται της έκπτωσης 1,5% που προβλέπεται.
Η παράταση δίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων δεδομένου πως αρκετοί υπόχρεοι ενημερώθηκαν τις τελευταίες μέρες για την προθεσμία καταβολής των δόσεων.
Υπενθυμίζεται πως ο ΦΑΠ καταβάλλεται σε επτά μηνιαίες δόσεις για λόγους διευκόλυνσης των φορολογουμένων και πως για όσους υπόχρεους έληγε ο πρώτη δόση σήμερα, ο ΦΕΦΠ πληρώνεται σε 3 δόσεις.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ TAXISNET ΧΩΡΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟ

30.8.2013
                      Δελτίο Τύπου
 Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πως η ισχύς των παλαιών κωδικών του TAXISnet, η οποία έληγε σήμερα 30/8 παρατείνεται μέχρι 31/12 τρέχοντος έτους.
Η παράταση δίνεται για τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών με δεδομένες τις τρέχουσες υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων εισοδήματος Ε1 (λήξη 30/8) καθώς και δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης Ε9 (λήξη 15/9).
   Υπενθυμίζεται πως μέχρι το τέλος ισχύος των κωδικών οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να εκδώσουν νέους κωδικούς με χρήση του κλειδαρίθμου και την γνωστή διαδικασία.
Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gsis.gr επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες» και μετά «Εγγραφή Νέου Χρήστη».

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ & ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ Ε9

29.8.2013
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον τρόπο δήλωσης αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων στη δήλωση Ε9, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται πως το αρμόδιο τμήμα Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις προς τον τύπο, όπως παρουσιάζεται.
Παρόλα αυτά και για την αποφυγή παρερμηνειών και λαθών κατά τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, όσον αφορά αυθαίρετους και τακτοποιούμενους χώρους, διευκρινίζεται ότι:
Τα κτίσματα των ακινήτων πρέπει να αναγράφονται στη δήλωση Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση (σχετ. η ΠΟΛ 1001/2005 και η ΠΟΛ 1047/2005 Υπ. Οικ.)
Ειδικά, όμως, οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιήθηκαν με το ν.3843/2010, οι οποίοι δεν είχαν αναγραφεί στη δήλωση Ε9, δεν απαιτείται να αναγραφούν, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η δήλωσή τους (π.χ. αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος, μεταβίβαση, αλλαγή ποσοστών συνιδιοκτησίας κ.λπ.). Οι βοηθητικοί χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης με το ν.3843/2010, εφόσον είχαν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι, δεν απαιτείται να αναγραφούν ως χώροι κύριας χρήσης, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η αναγραφή τους, όπως ανωτέρω. Εφόσον όμως δεν είχαν δηλωθεί ούτε ως βοηθητικοί χώροι, απαιτείται η αναγραφή τους από το επόμενο έτος της ημερομηνίας βεβαίωσης της πολεοδομίας για την πληρότητα του φακέλου τακτοποίησης (σχετ. η ΠΟΛ1126/2011 εγκύκλιος).
Τα κτίσματα που τακτοποιήθηκαν με το ν.4014/2011, αναγράφονται στη δήλωση Ε9 από το επόμενο έτος της υποβολής δήλωσης τακτοποίησης.
Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζεται ότι:
α) η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 λήγει, για τα φυσικά πρόσωπα, τη 15η Σεπτεμβρίου 2013 και, για τα νομικά πρόσωπα, την 30ή Νοεμβρίου 2013. Υπενθυμίζεται ότι τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν δήλωση μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης κατά το προηγούμενο έτος. Ειδικά, όμως, για το έτος 2013, οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1.1.2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ("Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9"), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν.
β) η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης φόρου ακίνητης περιουσίας λήγει την 30ή Αυγούστου 2013. Στην περίπτωση που δεν έχουν παραληφθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα, μπορούν να εκτυπωθούν μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).
Παρόλα αυτά και για την αποφυγή παρερμηνειών και λαθών κατά τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, όσον αφορά αυθαίρετους και τακτοποιούμενους χώρους, διευκρινίζεται ότι:
Τα κτίσματα των ακινήτων πρέπει να αναγράφονται στη δήλωση Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση (σχετ. η ΠΟΛ 1001/2005 και η ΠΟΛ 1047/2005 Υπ. Οικ.)
Ειδικά, όμως, οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιήθηκαν με το ν.3843/2010, οι οποίοι δεν είχαν αναγραφεί στη δήλωση Ε9, δεν απαιτείται να αναγραφούν, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η δήλωσή τους (π.χ. αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος, μεταβίβαση, αλλαγή ποσοστών συνιδιοκτησίας κ.λπ.). Οι βοηθητικοί χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης με το ν.3843/2010, εφόσον είχαν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι, δεν απαιτείται να αναγραφούν ως χώροι κύριας χρήσης, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η αναγραφή τους, όπως ανωτέρω. Εφόσον όμως δεν είχαν δηλωθεί ούτε ως βοηθητικοί χώροι, απαιτείται η αναγραφή τους από το επόμενο έτος της ημερομηνίας βεβαίωσης της πολεοδομίας για την πληρότητα του φακέλου τακτοποίησης (σχετ. η ΠΟΛ1126/2011 εγκύκλιος).
Τα κτίσματα που τακτοποιήθηκαν με το ν.4014/2011, αναγράφονται στη δήλωση Ε9 από το επόμενο έτος της υποβολής δήλωσης τακτοποίησης.
Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζεται ότι: 
α) η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 λήγει, για τα φυσικά πρόσωπα, τη 15η Σεπτεμβρίου 2013 και, για τα νομικά πρόσωπα, την 30ή Νοεμβρίου 2013. Υπενθυμίζεται ότι τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν δήλωση μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης κατά το προηγούμενο έτος. Ειδικά, όμως, για το έτος 2013, οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1.1.2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ("Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9"), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν.
β) η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης φόρου ακίνητης περιουσίας λήγει την 30ή Αυγούστου 2013. Στην περίπτωση που δεν έχουν παραληφθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα, μπορούν να εκτυπωθούν μέσω της
Παρόλα αυτά και για την αποφυγή παρερμηνειών και λαθών κατά τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, όσον αφορά αυθαίρετους και τακτοποιούμενους χώρους, διευκρινίζεται ότι:
Τα κτίσματα των ακινήτων πρέπει να αναγράφονται στη δήλωση Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση (σχετ. η ΠΟΛ 1001/2005 και η ΠΟΛ 1047/2005 Υπ. Οικ.)
Ειδικά, όμως, οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιήθηκαν με το ν.3843/2010, οι οποίοι δεν είχαν αναγραφεί στη δήλωση Ε9, δεν απαιτείται να αναγραφούν, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η δήλωσή τους (π.χ. αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος, μεταβίβαση, αλλαγή ποσοστών συνιδιοκτησίας κ.λπ.). Οι βοηθητικοί χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης με το ν.3843/2010, εφόσον είχαν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι, δεν απαιτείται να αναγραφούν ως χώροι κύριας χρήσης, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η αναγραφή τους, όπως ανωτέρω. Εφόσον όμως δεν είχαν δηλωθεί ούτε ως βοηθητικοί χώροι, απαιτείται η αναγραφή τους από το επόμενο έτος της ημερομηνίας βεβαίωσης της πολεοδομίας για την πληρότητα του φακέλου τακτοποίησης (σχετ. η ΠΟΛ1126/2011 εγκύκλιος).
Τα κτίσματα που τακτοποιήθηκαν με το ν.4014/2011, αναγράφονται στη δήλωση Ε9 από το επόμενο έτος της υποβολής δήλωσης τακτοποίησης.
Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζεται ότι: 
α) η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 λήγει, για τα φυσικά πρόσωπα, τη 15η Σεπτεμβρίου 2013 και, για τα νομικά πρόσωπα, την 30ή Νοεμβρίου 2013. Υπενθυμίζεται ότι τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν δήλωση μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης κατά το προηγούμενο έτος. Ειδικά, όμως, για το έτος 2013, οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1.1.2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ("Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9"), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν.
β) η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης φόρου ακίνητης περιουσίας λήγει την 30ή Αυγούστου 2013. Στην περίπτωση που δεν έχουν παραληφθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα, μπορούν να εκτυπωθούν μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον τρόπο δήλωσης αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων στη δήλωση Ε9, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται πως το αρμόδιο τμήμα Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις προς τον τύπο, όπως παρουσιάζεται. 

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΔΕΝ ΧΩΡΕΙ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ Ε.Δ

Με την Πολ. 1202/27.8.2013 του ΥΠΟΙΚ  με θέμα "Μη αυτεπάγγελτος συμψηφισμός εισφορών που εισπράττονται ή παρακρατούνται από τις Δ.Ο.Υ. υπέρ του Ι.Κ.Α." διευκρινίζονται τα εξής.
Ειδικότερα,
Κοινοποιείται η αριθμ. 186/2013 γνωμοδότηση του Α τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, (εφεξής Ν.Σ.Κ.), η οποία έγινε αποδεκτή με την από 5.8.2013 επισημειωματική επ' αυτής πράξη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Με την ως άνω το Ν.Σ.Κ. γνωμοδότησε ότι, το Δημόσιο, εφόσον ο οφειλέτης του είναι και δανειστής του, συντρέχουν δε και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις, υποχρεούται να προβεί (αυτεπαγγέλτως) σε συμψηφισμό.Εντούτοις, δεν χωρεί αυτεπάγγελτος συμψηφισμός κατά τις ως άνω διατάξεις οφειλών του Ι.Κ.Α. προς το Ελληνικό Δημόσιο με:
α) ασφαλιστικές εισφορές εισπραττομένων από τις Δ.Ο.Υ. υπέρ του Ι.Κ.Α.
β) χρηματικά εντάλματα πληρωμής (Χ.Ε.Π.) με δικαιούχο το Ι.Κ.Α., για εξαγορά, ως προϋπηρεσίας, στρατιωτικής θητείας ασφαλισμένου και
γ) παρακράτηση υπέρ του Ι.Κ.Α. επί ασφαλιστικής ενημερότητας, η οποία προσκομίζεται για την εξόφληση τίτλου πληρωμής με δικαιούχο τρίτο πρόσωπο (πλην του Ι.Κ.Α.). ....
Δείτε ολοκληρη την Πολ.1202/2013. 
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pMWwtbHE5M0tXSU0/edit 

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Κατατέθηκε Προσθήκη- Τροπολογία  στο σχέδιο Νόμου του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών,Σχολοζουσών Κληρονομιών και  λοιπές διατάξεις."
Ειδικότερα,
* Ρυθμίζεται νομοθετικά η Παράταση μέχρι 20/9/2013 για την  υποβολή για το 2012 του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών στη Γ.Γ.Π.Σ
 * Συμπληρώνονται οι υφιστάμενες προβλέψεις της παραγράφου 1 του άρθρου 39Α του ν.2238/1994 (Κ.Φ.Ε) για την υποχρέωση τεκμηρίωσης των συναλλαγών και ανά δραστηριότητα, προκειμένου να αποφευχθεί η υποχρεωτική τεκμηρίωση συναλλαγών μηδαμινής αξίας,
  «Ειδικά για τις υποκείμενες, κατά τα ανωτέρω, σε τεκμηρίωση συναλλαγές με μία ή περισσότερες συνδεδεμένες, η υποχρέωση τεκμηρίωσης των συναλλαγών αφορά σε συναλλαγές που υπερβαίνουν το ποσό των ευρώ 20.000 ανά κατηγορία συναλλαγής συνδεδεμένης».
*Ο φάκελος τεκμηρίωσης καταρτίζεται μέχρι το τέλος του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία λήξης της διαχειριστικής περιόδου.(από εντός 50 ημερών από την ημερομηνία κλεισίματος της διαχειριστικής περι'οδου)
   Δείτε ολόκληρη την Τροπολογία -Προσθήκη.
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pcWdmQVQ1TTZFdVU/edit

ΕΩΣ 10/10 ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Από 5/8 έως 10/10/13 θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)» του ΕΠΑΝ ΙΙ του ΕΣΠΑ 2007-2013 που προκήρυξε το ΥΠΑΝ. Ποια έργα μπορούν να ενταχθούν. 
Ο Φορέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, εταίρος του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ - ΕΦΕΠΑΕ-, με γεωγραφική ευθύνη τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ανακοινώνει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας - Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προκήρυξε το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)».Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ 2007-2013 και αποσκοπεί στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας κυρίως μικρών και μεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, σαν βασική επιλογή για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Αναλυτικότερα :
1. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 30.000.000 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη). Το ποσό αυτό κατανέμεται σε 18.000.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά σχέδια μεμονωμένα ή συνεργασίας που υποβάλλονται από υφισταμένες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, σε 9.000.000 ευρώ για τα  .............
πηγή http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1128461/eos-1010-oi-protaseis-gia-to-programma.html

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ.... ΚΕΡΑΜΙΔΑ ΓΙΑ 700000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

Με τα... πρωτοβρόχια θα εκκαθαριστούν οι δηλώσεις 700.000 φορολογούμενων οι οποίοι εξαιτίας της καθυστέρησης των ελέγχων θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ και όχι σε δύο διμηνιαίες δόσεις.
Πρόκειται για 500.000 μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υποβάλει ακόμη και από τις αρχές Ιουλίου τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος αλλά δεν έχει προχωρήσει η εκκαθάριση.
Κι αυτό γιατί κατά την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων που δήλωσαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, για τις καθαρές αποδοχές τους και τους παρακρατηθέντες φόρους μισθωτών υπηρεσιών, με τα αντίστοιχα δεδομένα των δηλώσεων ΦΜΥ που υπέβαλαν οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία, προέκυψαν σημαντικές αποκλίσεις οι οποίες ελέγχονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Εκτός από τις δηλώσεις στις οποίες έχουν εντοπιστεί αναντιστοιχίες με τις δηλώσεις των εργοδοτών όσον αφορά τα ποσά των φορολογητέων αποδοχών και των παρακρατηθέντων φόρων άλλες περίπου 200.000 δηλώσεις έχουν παραπεμφθεί για έλεγχο στις αρμόδιες ΔΟΥ λόγω αμφιβολιών για τα ποσά εισοδημάτων και δαπανών που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι. Σε αυτή την περίπτωση με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι λόγω των θερινών διακοπών, ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης των δικαιολογητικών η 16η Σεπτεμβρίου. .....
πηγή. ημερήσια

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΘΕΟΧΑΡΗΣ: 100.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ

Αυτήν την εβδομάδα θα κληθούν να μεταβούν στις εφορίες για έλεγχο και διευκρινίσεις περίπου 100 χιλιάδες φορολογούμενοι ενώ θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά όσοι έχουν επιστροφή δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.Έκανε γνωστό ότι επιπλέον 300 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις ελέγχθηκαν την Κυριακή, προσθέτοντας ότι θα γίνει άλλη μια εκκαθάριση στο τέλος του μήνα. Κάλεσε επίσης όσους πολίτες έχουν την δυνατότητα να δουν την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης ηλεκτρονικά να το πράξουν καθώς η πρώτη δόση λήγει στις 30 Αυγούστου.
Διευκρίνισε ότι 3 δόσεις απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι που η δήλωσή τους ελέγχθηκε τον Ιούλιο ενώ 2 δόσεις όσων η δήλωση ελέγχθηκε τον Αύγουστο και όσοι εκκαθαριστούν τώρα.
Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι την προηγούμενη χρονιά ελέγχονταν επιστροφές άνω των 1.500 ευρώ, προσθέτοντας ότι φέτος, μπήκαν κριτήρια με τα οποία ελέγχονται περιπτώσεις που έχουν ενδιαφέρον. Είπε ακόμη ότι το σύστημα θα είναι ανοιχτό για όλους μετά τις 30 του μήνα, αλλά οι δηλώσεις που θα εκκαθαρίζονται θα είναι εκπρόθεσμες.
πηγή. ημερήσια.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΦΑΠ

25.8.2013
Το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει τη δυνατότητα που έχουν οι φορολογούμενοι να ενημερωθούν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) 2013 καθώς και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011 και 2012 από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα http://www.gsis.gr επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες», και, στη συνέχεια, επιλογές «Υποβολή δήλωσης φορολογίας Εισοδήματος Ε1» και «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9» μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά που τους έχουν αποσταλεί.
Οι άμεσοι, απευθείας σύνδεσμοι είναι:
https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/index.jsp για το ΦΕΦΠ και
https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx για το ΦΑΠ.
Δεδομένου πως μερικά εκκαθαριστικά σημειώματα με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής πρώτης δόσης την 30η Αυγούστου 2013 είναι σε διαδικασία αποστολής, αλλά και επειδή ενδέχεται κάποιοι φορολογούμενοι να βρίσκονται μακριά από τη δηλωμένη διεύθυνση αλληλογραφίας τους, υπενθυμίζουμε την εναλλακτική δυνατότητα ενημέρωσης και πληρωμής, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία.
Οι κωδικοί πληρωμής (που αντιστοιχούν σε Βεβαιωμένες Οφειλές Δ.Ο.Υ.) και τα ποσά πρώτης δόσης ή ολικής εξόφλησης είναι τα στοιχεία που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων στις Τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

Και νέες αλλαγές επί τάπητος - Εξετάζονται αυτόματη έκπτωση επί του ΦΠΑ για αγορές με κάρτα και κληρώσεις δώρων
 Mελετάται όπως οι αποδείξεις αναγνωρίζονται μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, στους οποίους, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας - φοροδιαφυγής, ώστε να μην απαιτείται η συλλογή τους από άλλες συναλλαγές, όπως π.χ. τα σούπερ μάρκετ ή άλλες αλυσίδες καταστημάτων, που κατά κανόνα
εκδίδουν αποδείξεις.
Από την άλλη πλευρά, αναμένεται όπως θεσπιστούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων, μέσω της παροχής συγκεκριμένων φορο-εκπτώσεων, με ταυτόχρονη φυσικά κατάργηση των «ποινών» που προβλέπονται σήμερα, στην περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις.
Επιστροφή φόρων
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα αρχικά σχέδια που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», και θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζονται είναι είτε η επιστροφή μέρους του καταβληθέντος ΦΠΑ για αγορά προϊόντων και παροχή υπηρεσιών είτε η επιστροφή μέρους του φόρου εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή (22%). ....
πηγή. ναυτεμπορικη.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΑΠΟ 1/9/2013 Ο ΝΕΟΣ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

Aπό 1.9.2013 θα ισχύσει ο Νέος Αγορανομικός Κώδικας ο οποίος μετεονομάζεται σε "Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)."
Δείτε ολόκληρη την  Απόφαση Α2-861/22.8.2013 του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2044/22.8.2013 τεύχος Β'
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pSTNIZ2FKU05pTVE/edit

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα», διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός για το θέμα των πλειστηριασμών.
«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς, «μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό, ότι η πρώτη κατοικία όσων βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία, είναι απολύτως προστατευμένη.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΕΤΑΙΡΟΥ Ο.Ε-ΕΕ

Με την Πολ. 1199/20.8.2013 του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Υποβολή δήλωσης μεταβολής εργασιών κατά την έξοδο εταίρου προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4072/2012" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
 Εάν για οποιονδήποτε λόγο, αποχωρήσουν ένας ή περισσότεροι εταίροι και παραμείνει στην εταιρεία μόνο ένας εταίρος, η εταιρεία λύνεται, εφόσον, μέσα σε δύο μήνες, δε δημοσιευτεί στο Γ.Ε.ΜΗ. η είσοδος νέου εταίρου.
   Το νομικό πρόσωπο δια του νομίμου εκπροσώπου του οφείλει, εντός τριάντα ημερών από την πραγματοποίηση της μεταβολής, να προσέλθει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να δηλώσει την έξοδο εταίρου, προσκομίζοντας κατά περίπτωση το αντίστοιχο έγγραφο για την έξοδό του (δήλωση προς την εταιρεία για την έξοδό του, δικαστική απόφαση μετά από αίτηση ατομικού δανειστή του για την έξοδό του, δικαστική απόφαση αποκλεισμού, κλπ) καταχωρημένο στο Γ.Ε.ΜΗ..
Δείτε ολόκληρη την Πολ 1199/2013.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pb0lOSHhCQ2xlYzQ/edit

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΕΙΠΤΙΚΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ

Προθεσμία έως τις 16 Σεπτεμβρίου έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να προσκομίσουν ή να ταχυδρομήσουν στην εφορία τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης. Επιπλέον ο έλεγχος των αποδείξεων που είναι απαραίτητες για την απόδοση του αφορολόγητου ορίου στους φορολογούμενους θα γίνεται από την εφορία μόνο δειγματοληπτικά.
Αυτά προβλέπονται σε εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών που εστάλησαν σε όλες τις εφορίες και με τις οποίες δίνονται οδηγίες για το χειρισμό των περιπτώσεων ελέγχου των δικαιολογητικών των φορολογικών δηλώσεων.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των φορολογούμενων το 3%, δηλαδή περίπου 180.000, θα κληθούν στην εφορία προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά εισοδημάτων και δαπανών των φορολογικών δηλώσεων. Η επιλογή γίνεται με βάση ειδικά κριτήρια που έχει θεσπίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα οποία έχουν να κάνουν με το ύψος των εκπιπτόμενων δαπανών, την πηγή του εισοδήματος (καλούνται πολλοί επιτηδευματίες) και άλλα κριτήρια.
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα είναι να προσκομίσουν οι ίδιοι είτε να ταχυδρομήσουν τα δικαιολογητικά στην εφορία. Η προσκόμιση ή ταχυδρόμηση των δικαιολογητικών πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 16 Σεπτεμβρίου.
Επίσης, ο έλεγχος των αποδείξεων του κωδικού 049 της φορολογικής δήλωσης (αποδείξεις για την απόδοση του αφορολόγητου ορίου) θα είναι δειγματοληπτικός και θα πρέπει οι ελεγκτές των εφοριών να επιστρέφουν τις αποδείξεις που δεν θα ελέγξουν στους φορολογούμενους.
πηγή.capital.gr

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΚΡΑΤΗ ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΑ Η ΜΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Με την Πολ.1198/21.8.2013 τουΥΠΟΙΚ με θέμα " Φορολογική μεταχείριση δαπανών αγοράς αγαθών που πραγματοποιούνται από εταιρείες με έδρα σε κράτη μη συνεργάσιμα ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, μέσω τριγωνικών συναλλαγών."διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
 Κατά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων των ανέλεγκτων χρήσεων 2010 και 2011, και σε περίπτωση ύπαρξης συναλλαγών με κράτη μη συνεργάσιμα ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, θα πρέπει να εκτιμάται κάθε στοιχείο της ελεγχόμενης επιχείρησης που αποδεικνύει ότι οι εν λόγω συναλλαγές είναι πραγματικές και συνήθεις (μαχητό τεκμήριο), σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν με την ΠΟΛ. 1225/26.10.2011 εγκύκλιο μας, προκειμένου να σχηματίζεται ασφαλής κρίση ως προς τη μη διάπραξη φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής.
Δείτε ολόκληρη την Πο. 1198/2013
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZ2tMN2ViWTNCSFk/edit

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ 1/9/2013 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 14 ΔΟΥ

Ολοκληρώνεται η Δ’ και τελική φάση του πολύμηνου σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενοποίηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), σύμφωνα με το οποίο στις 01/09/2013 αναστέλλεται η λειτουργία των τελευταίων 14 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011.
Οι 14 ΔΟΥ αυτές που αναστέλλεται η λειτουργία τους στις 1/9/2013 είναι:
  1. ΑΓIOΣ ΚΗΡΥΚΟΣ
  2. ΑΙΓΙΝΑ
  3. ΑΝΔΡΟΣ
  4. ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  5. ΚΑΡΠΑΘΟΣ
  6. ΚΕΑ
  7. ΛΗΜΝΟΣ
  8. ΜΗΛΟΣ
  9. ΠΟΡΟΣ
  10. ΣΚΙΑΘΟΣ
  11. ΣΚΟΠΕΛΟΣ
  12. ΣΠΕΤΣΕΣ
  13. ΤΗΝΟΣ
  14. ΥΔΡΑ 
  15. Δείτε ολόκληρη την Ανακοίνωση.
  16. http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/e2d3fa1d-661e-4404-949c-e0e2f7e96762

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Φ.Π.Α ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ

Mε την Δ.Λ  Αρ. Πρωτ: Δ14Β 1068548 του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Συντελεστές Φ.Π.Α. επί πιστωτικών τιμολογίων" διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
  Ενόψει των ανωτέρω, στα πιστωτικά τιμολόγια που θα εκδοθούν κατά την παρούσα χρονική περίοδο από τις ιδιωτικές κλινικές προς τον ........ θα χρησιμοποιηθεί ο συντελεστής Φ.Π.Α. που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης του πιστωτικού τιμολογίου.
 Δείτε ολόκληρη την Δ.Λ.Δ14Β 1068548 
 https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pblYxU3I2aVBNaTQ/edit

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΣΤΙΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΑΥΡΗ" ΕΡΓΑΣΙΑ

Ασύμφορη για τον εργοδότη γίνεται από τις 15 Σεπτεμβρίου η απασχόληση εργαζομένων χωρίς ασφάλιση καθώς τα νέα πρόστιμα για κάθε έναν αδήλωτο στο ΙΚΑ απασχολούμενο που θα εντοπίζουν οι επιθεωρητές εργασίας θα φτάνουν το δεκαοκταπλάσιο του εκάστοτε κατώτατου μισθού, δηλ. τα 10.549,44 ευρώ για τον υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών (10.550,54 ευρώ για τον αμειβόμενο με ημερομίσθιο) και τα 9.197,10 ευρώ για όσους είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών (και 9.200,49 ευρώ για τον εργατοτεχνίτη).Την αύξηση του προστίμου από τα 500 ευρώ στα 10.550 ευρώ προβλέπει η υπουργική απόφαση που εξέδωσε σε συνεννόηση με την τρόικα και θέτει σε εφαρμογή από τα μέσα του ερχόμενου μήνα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.Η αυστηροποίηση της ποινής για την αδήλωτη εργασία εντάσσεται στα μέτρα περιορισμού της καλπάζουσας εισφοροδιαφυγής («αγγίζει» το 38,4% με βάση τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του πρώτο εξαμήνου του '13 στερώντας από τα Ταμεία έσοδα πάνω από 6,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο). ...........
πηγή ημερήσια.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΜΕΧΡΙ 30/8/2013 ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ Α.Φ.Μ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

19.8.2013
Ως εξαιρετικό και μοναδικό μέτρο, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πως προτίθεται να επιτρέψει, με νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί, την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου.Η δυνατότητα αυτή δίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο φόρτο που δημιούργησε η υποχρεωτική για όλους – για πρώτη χρονιά φέτος – ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, αλλά και τα περισσότερα στοιχεία που ζητήθηκαν (όπως ο ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη και το ρολόι της ΔΕΗ για τα οικήματα). Για την απόφαση αυτή συνυπολογίστηκαν η συμπιεσμένη, σε σχέση με την νομοθετημένη, διάρκεια υποβολής, τα τεχνικά ζητήματα των εφαρμογών στις αρχές Ιουνίου, πως παρατηρήθηκαν αυξημένες, παράλληλες, υποχρεώσεις κατά την υποβολή, ιδιαίτερα το μήνα Ιούλιο, αλλά και οι καθυστερήσεις που έλαβαν χώρα στη συλλογή των απαραίτητων για την υποβολή βεβαιώσεων από επιχειρήσεις, ταμεία και τράπεζες.Οι τεχνικοί αυτοί λόγοι δυσχέραναν την υποβολή από μεριάς μεγάλου αριθμού φορολογουμένων και το Υπουργείο ανταποκρίνεται με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.Τονίζεται πως η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου δεν πρόκειται να πάρει παράταση, καθώς δεν υπάρχουν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι. Η υποβολή συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ο υπολειπόμενος χρόνος κρίνεται αρκετός για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Συνεπώς, κάθε υποβολή μετά την 30η Αυγούστου θα εκκαθαριστεί ως εκπρόθεσμη με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Τέλος, ενημερώνουμε πως ο προγραμματισμός για την υποβολή όλων των δηλώσεων του οικ. έτους 2014 θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο με σκοπό τη δημιουργία πλάνου για την ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων και την επίλυση δυσλειτουργιών, αλλά και να ανακοινωθούν οριστικές, αμετάκλητες, ημερομηνίες υποβολής το Δεκέμβριο, πράγμα που θα επιτρέψει το σωστό προγραμματισμό εργασίας για όλους τους φορολογούμενους, αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου την επόμενη χρονιά.

ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

Αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, με στόχο την πλήρη κατάργηση του φόρου στις μεταβιβάσεις ή τη μείωση τουλάχιστον κατά 50% των σημερινών επιβαρύνσεων, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εν όψει του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης που θα ανοίξει τον επόμενο μήνα με την τρόικα.
Η κάθετη πτώση των μεταβιβάσεων, τα τελευταία χρόνια, όπως πιστοποιούν τα επίσημα στοιχεία, αλλά και η φοροκαταιγίδα επί των ακινήτων, που έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες και, φυσικά, έχει δώσει το οριστικό «χτύπημα» στην κτηματαγορά, θα είναι το βασικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου για να πείσει τους δανειστές ότι οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται στην κατοχή του ακινήτου και όχι στις μεταβιβάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την ελάφρυνση των μεταβιβάσεων, έχοντας στην ατζέντα δύο προτάσεις: είτε την πλήρη κατάργηση του φόρου είτε τη μείωσή του ακόμη και έως 50%.......
πηγή.ναυτεμπορική

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

         Δελτίο Τύπου
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την άρση στους πλειστηριασμούς ακινήτων, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται:

Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών.Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή.Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα.

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 3.9% ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών στις επιχειρήσεις που καταβάλλουν με συνέπεια τις ασφαλιστικές εισφορές ή έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις που τηρούν προαναγγέλλει ο διοικητής του ΙΚΑ.«Θα είναι μια κίνηση δικαίωσης των συνεπών εργοδοτών και ένα ουσιαστικό κίνητρο για τη μη διολίσθηση στην εισφοροδιαφυγή» τονίζει ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στην Ημερησία του Σαββάτου.Στην ίδια συνέντευξη ο διοικητής του ΙΚΑ δηλώνει ότι από τις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει οργανωμένα η λήψη αναγκαστικών μέτρων μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών, για όσους δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους.Ακόμα, εκτιμά ότι το όφελος για το ΙΚΑ από τη διακοπή των πλαστών συντάξεων αγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ στη 10ετία.


Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

"ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ"ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ

Ο γενικός γραμματέας εσόδων εκτιμά ότι οι εισπράξεις από φόρο εισοδήματος θα είναι λιγότερες κατά 4 δισ. ευρώ
 Απογοητευτική είναι η πορεία των εισπράξεων από τις ρυθμίσεις, «τελευταίας ευκαιρίας» και πάγια, των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ λιγότερα έσοδα κατά περίπου 4 δισ. ευρώ αναμένουν οι εφορίες φέτος από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Τα στοιχεία που έχουν μέχρι σήμερα συλλέξει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως προέκυψε και από δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, σε τηλεοπτικό σταθμό, αποκαλύπτουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι η αγορά έχει «στεγνώσει» από ρευστό και χιλιάδες επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμη κι αν το επιθυμούν, δεν μπορούν να υπαχθούν σε κάποια από τις ρυθμίσεις.....
Πηγή. ναυτεμπορική

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ Φ.Ε.Φ.Π

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει πως οι εκκαθαρίσεις ΦΕΦΠ της 5ης, 6ης και 7ης αποστολής έχουν ολοκληρωθεί και ξεκίνησε η εκτύπωση για την ταχυδρομική αποστολή των εκκαθαριστικών.
 Οι εκκαθαρίσεις της 5ης και 6ης αποστολής έχουν ημερομηνία εκκαθάρισης 30 και 31 Ιουλίου αντίστοιχα και συνεπώς η πρώτη από τις τρεις δόσεις είναι πληρωτέα μέχρι τέλος Αυγούστου.
 Δεδομένου πως η περίοδος των διακοπών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενημέρωση, οι φορολογούμενοι καλούνται να ενημερωθούν μέσω του TAXISnet για το ποσό της εκκαθάρισης και για τις ταυτότητες οφειλής είτε των δόσεων είτε της ολικής εξόφλησης. Η εκκαθάριση της 7ης αποστολής έχει ημερομηνία εκκαθάρισης 14 Αυγούστου και συνεπώς η πρώτη των δύο δόσεων είναι πληρωτέα στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Με την Α.Υ.Ο-Πολ. 1194/7.8.2013 τουΥΠΟΙΚ( που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1997 τεύχος Β') με θέμα "  Παράταση της προθεσμίας που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο- ΠΟΛ.1159/2011 (Φ.Ε.Κ. 1657 Β΄) για τα νομικά πρόσωπα του πρώτου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 82 του ν. 2238/1994, με διαχειριστική περίοδο που έληξε από την 01.01.2013 έως και την 28.02.2013." ορίζονται τα εξής.
Ειδικότερα,
                            αποφασίζουμε:
Η προθεσμία που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο.
ΠΟΛ.1159/2011, για τα νομικά πρόσωπα του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 5 του άρθρου 82 του ν. 2238/1994, με διαχειριστική περίοδο που έληξε από την 01.01.2013 έως και την 28.02.2013, παρατείνεται έως και την 30.09.2013.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
                                               Αθήνα, 7 Αυγούστου 2013
                                                     Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
                                               ΓEΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
 Δείτε ολόκληρη την Πολ.1194/2013
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pdXRka3JrUGo3X2s/edit

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

Με αφορμή αιτήματα φορολογουμένων για παράταση της προθεσμίας κατάρτισης φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών του άρθρου 39Α του ν.2238/1994, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι παρατείνεται μέχρι 20 Σεπτεμβρίου η ισχύουσα προθεσμία που λήγει στις 16 Αυγούστου 2013.
Επίσης με διάταξη, που θα προωθηθεί στη βουλή, θα θεσπίζεται ότι υποχρέωση τεκμηρίωσης θα υπάρχει για συναλλαγές που υπερβαίνουν το ποσό των 20.000,00 ευρώ ανά κατηγορία συναλλαγής, ενώ θα διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις ισχύουν και για υπερδωδεκάμηνες διαχειριστικές περιόδους, που άρχισαν πριν την 1/1/2012 και λήγουν από 31/12/2012 και μετά.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ 500000 ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΠ ΤΟΥ 2012.

Εν μέσω θέρους, 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΦΑΠ για το έτος 2012, καθώς ξεκίνησε η αποστολή τους προς τους υπόχρεους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στόχος είναι με την αποπληρωμή του φόρου το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει περίπου 300 εκατ. ευρώ, ανάλογα και με τα ποσοστά εισπραξιμότητας που θα καταγραφούν.
Το φορτίο είναι βαρύ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποπληρωμής του ΦΑΠ για το έτος 2011 και του Έκτακτου Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.Εξάλλου μέσα στο έτος και πιθανότατα τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει και η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ για το 2013. Ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.Όπως γίνεται αντιληπτό ο φόρος και για τα τρία έτη αφορά πάνω κάτω τους ίδιους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αν συνυπολογιστεί δε πως η μέση επιβάρυνση ανά ιδιοκτήτη ακινήτων είναι περίπου 1.000 ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό γιατί τα ποσοστά εισπραξιμότητας στον ΦΑΠ είναι πολύ χαμηλά, λίγο πάνω από το 65%. ............
πηγή .ημερήσια.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

TAXISnet                                                                                                    13/08/2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι από τις 12/8 είναι διαθέσιμη εφαρμογή δημιουργίας αρχείου υποβολής για την υπηρεσία 'Υποβολή Συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών Τεκμηρίωσης Τιμών Ενδοομιλικών Συναλλαγών' στο δεσμό

 http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Epixeiriseis/endoomilikes.html

Εναλλακτικά στον ιστότοπο της ΓΓΠΣ ( www.gsis.gr ) επιλέγοντας Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις ->Ενδοομιλικές Συναλλαγές -> Δείτε σχετικά στην κατηγορία ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΝΣΚ 233/2013-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΦΕΤΕΙΑΚΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

  Με την Πολ.1196/2.8.2013 τουΥΠΟΙΚ με θέμα "Κοινοποίηση της υπ' αριθ. 233/2013 Γνωμοδότησης του Β' Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφορικά με την επανάληψη διαδικασίας σε εκτέλεση πρωτόδικων αποφάσεων και την παράλληλη άσκηση έφεσης"διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
 Σας κοινοποιούμε την αναφερόμενη στο θέμα υπ' αριθ. Ν.Σ.Κ. 233/2013 Γνωμοδότηση .
Σύμφωνα με την ως άνω γνωμοδότηση και κατά την ομόφωνη γνώμη του Β'Τμήματος, η Διοίκηση, δυνάμει της απόφασης δευτεροβάθμιου διοικητικού δικαστηρίου με την οποία αναβιώνει η αρχική προσβαλλόμενη πράξη, θα πρέπει να επαναβεβαιώνει την οφειλή με βάση την πράξη που αναβίωσε και να διαγράφει την οφειλή η οποία έχει βεβαιωθεί μετά την επανάληψη της διαδικασίας σε εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης. Επίσης, η εφετειακή απόφαση με την οποία αναβιώνει. η αρχική πράξη, κατισχύει τυχόν πρωτόδικης ή άλλως εφετειακής απόφασης η οποία δέχεται προσφυγή του φορολογουμένου και ακυρώνει την νεώτερη πράξη που εξεδόθη κατόπιν επανάληψης της διαδικασίας.
Δείτε ολόκληρη την Πολ.1196/2013 καθώς και την Γνωμ.233/2013.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pcUc1d0lKX2Z2N3M/edit

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Mε την Δ.Λ   Αρ. Πρωτ: Δ13 Β 1125624 ΕΞ/9.8.2013 τουΥΠΟΙΚ με θέμα" Απαλλαγή πρώτης κατοικίας – καταβολή φόρου προηγούμενης απαλλαγής για τη χορήγηση νέας."διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Στην περίπτωση χορήγησης νέας απαλλαγής στον αγοραστή που έτυχε απαλλαγής στο παρελθόν κατά την αγορά ακινήτου από κοινού με τον πρώην σύζυγό του, θα καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στο μερίδιό του και όχι στην αξία ολοκλήρου του ακινήτου. Αντίστοιχα, είναι καταβλητέος μόνο ο φόρος που αναλογεί στο μερίδιο του αγοραστή και στην περίπτωση που έτυχε απαλλαγής κατά το παρελθόν από κοινού με τον αποβιώσαντα ή με την αποβιώσασα σύζυγό του. (Σχετ. με αρ. πρωτ. 1027511/124/Β0013/26.4.2004).
Δείτε ολόκληρη την  Δ.Λ  Δ13 Β 1125624
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pU2stLWF0LUdiSXc/edit

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Π.Ν.Π-ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως( ΦΕΚ 176 τεύχος Α' της 9.8.2013) η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα "Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων εσόδων"
Δείτε την Π.Ν.Π
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pRTdpN3JFcEYyc0U/edit

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

TO 2013 ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

 Το 2013 θα πληρώσουμε για τελευταία φορά το χαράτσι, είπε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Mega, ενώ για το ενιαίο φόρο ακινήτων είπε ότι θα είναι σύντομα έτοιμος και θα είναι δίκαιος για όλους.
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς και το ενδεχόμενο να γίνει άρση του παγώματος από 01/01/2014, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ότι γίνει θα γίνει με αίσθημα ευθύνης αλλά δεν μπορεί και να πλήττεται η στεγαστική πίστη. "Θα προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες", είπε χαρακτηριστικά
Για το θέμα των φορολογικών δηλώσεων είπε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παρατάσεις, ενώ για το θέμα των αποδείξεων είπε ότι όποιος δεν κόβει αποδείξεις κλέβει το κράτος. Είπε επίσης ότι γι' αυτό το λόγο με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και με κλειστή βουλή αποφασίστηκε οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ να κατάσχουν ακόμα και τις ταμειακές μηχανές.
Μέσω τις κινητικότητας όπως είπε, 4.000 εφοριακοί, εκτός από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, έχουν βγεί στην αγορά και κάνουν ελέγχους.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με την φοροδιαφυγή και στα κλειστά επαγγέλματα.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΔΟΕ

11.8.2013
Σε ελέγχους που διενήργησε το Σ.Δ.Ο.Ε., χθες 10.08.2013, στο πλαίσιο υλοποίησης επιχειρησιακού σχεδίου για πάταξη της φοροδιαφυγής και σε εκτέλεση Ειδικών Εντολών Ελέγχου του Ειδικού Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε., διαπιστώθηκε ότι:
Στην περιοχή Καβάλας Beach bar,
  1. Στην Πτολεμαΐδα κέντρο διασκέδασης,
  2. Στην Ηγουμενίτσα bar διασκέδασης και
  3. Στη Μυτιλήνη ψητοπωλείο,
  4. δεν εξέδιδαν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία.
  5. Το Σ.Δ.Ο.Ε. προέβη σε σφράγιση των πιο πάνω επιχειρήσεων για 48 ώρες παρουσία των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών, ενώ συγχρόνως ενημερώθηκαν οι κ. Εισαγγελείς Υπηρεσίας των αντίστοιχων περιοχών.
  6. Ο έλεγχος συνεχίζεται σε όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΔΟΕ

10.8.2013
Σε έλεγχο που διενήργησε στις 09-08-2013  η  Π.Δ. ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδίου και σε εκτέλεση ειδικής εντολής του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκε ότι:
Επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας «καφέ μπάρ-εστιατόριο», που εδρεύει στην περιοχή  Λιτοχώρου Πιερίας, στην οποία εμφανιζόταν επώνυμος τραγουδιστής, δεν είχε εκδώσει τα εκ του νόμου προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία και κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13παρ.1 του ν. 2523/97, το συνεργείο ελέγχου προέβη στην σφράγιση της εν λόγω επιχείρησης για 48 ώρες, παρουσία της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ενώ συγχρόνως ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας υπηρεσίας της περιοχής.
Ο έλεγχος συνεχίζεται  και προς όλους τους εμπλεκόμενους στη υπόθεση.   

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ν.4177/2013-ΚΑΝΟΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Κ.Λ.Π

  Δημοσιεύθηκε ο Ν.4177/8.8.2013(ΦΕΚ 173) με θέμα " Kανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις."
 Δείτε τον ν.4177/2013
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pLUNsWlFFeUFoaVU/edit

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΕΤΑ

Mε την Πολ.1195/8.8.82013 τουΥΠΟΙΚ με θέμα " Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση αναπηρίας, για τη χορήγηση απαλλαγών- ελαφρύνσεων στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ)και στις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων."διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβάλλονται σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Με την ΠΟΛ 1101/13-5-2013 απόφαση του ΓΓΔΕ (ΦΕΚ 1167 Β΄/2013), με την οποία καθορίστηκε ο ειδικότερος τρόπος και η διαδικασία βεβαίωσης, είσπραξης, απόδοσης και επιστροφής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ) καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα, και η οποία συμπληρώθηκε με την ΠΟΛ 1174/11-7-2013 απόφαση του ΓΓΔΕ (ΦΕΚ 1770Β΄/2013), ορίζεται ότι για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας, εκτός από τα λοιπά δικαιολογητικά απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή από τις Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού (ΑΑΥΕ, ΑΝΥΕ ή ΑΣΥΕ).
2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3863/10, συστήθηκε και λειτουργεί από 1/9/2011 Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ενιαία υγειονομική κρίση, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων. Ειδικότερα από τις εν λόγω διατάξεις προβλέπεται ότι πλέον οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τους προσερχόμενους σε αυτές πολίτες μετά την 1/9/2011, για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για τον  χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.
Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με το Φ80000 οικ.30002/1896/14-12-2011 έγγραφό του, επισημαίνεται ότι αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1/9/2011 από τις Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση, ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, χωρίς να απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να εξετάζονται εκ νέου από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ.
3. Ενόψει των ανωτέρω, σε κάθε περίπτωση, στην οποία ο φορολογούμενος επικαλείται αναπηρία προκειμένου να τύχει εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή υπολογισμού του ΕΕΤΑ (0,5 ευρώ/ τμ) μπορεί να προσκομίζει αποκλειστικά για το χρονικό διάστημα έως 31/12/2014 είτε βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΥΕ), (ΑΝΥΕ), (ΑΑΥΕ) και της Ελληνικής Αστυνομίας για την πιστοποίηση και το ποσοστό αναπηρίας και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η αναπηρία αυτή είτε απόφαση Α/βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής που έχει εκδοθεί πριν την 1/9/2011, εφόσον σε αυτή διατυπώνεται η επ’ αόριστον κρίση της για αναπηρία επ’ αόριστο.Σημειωτέον ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτές για την αναγνώριση φορολογικών ελαφρύνσεων γνωματεύσεις για επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία καθώς και ελλιπείς γνωματεύσεις ή γνωματεύσεις από αναρμόδιες βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου υγειονομικές επιτροπές.4. Τα ίδια ανωτέρω δικαιολογητικά προσκομίζονται και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος λόγω αναπηρίας ζητά μείωση του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ή επικαλείται την αναπηρία κατά την απαλλαγή πρώτης κατοικίας από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΘΕΟΧ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Με την Α.Υ.Ο-Πολ.1192/30.7.2013 (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ1919/7.8.2013) του ΥΠΟΙΚ με θέμα "Συμπλήρωση − Τροποποίηση της απόφασης με αριθμό πρωτ. 1114200/8853/0016/27−12−2006 «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με την επιστροφή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μέσω των Τραπεζών" ορίζονται τα εξής.
Ειδικότερα, 
                αποφασίζουμε:

 Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 της απόφασης 1114200/8853/0016/27-12-2006, όπως ισχύει, συμπληρώνεται με την αναγραφή στις αναφερόμενες Τράπεζες και των Τραπεζών ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙ­ΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕΡΡΩΝ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ από το οικ. έτος 2013 στη διαδικασία επιστροφής του φόρου εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέσω Τρα­πεζών.
 Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
                                                Αθήνα, 30 Ιουλίου 2013
                                                         ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ 
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ        ΥΦΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ                                              ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ Γ.Γ.Π.Σ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Με την Α.Υ.Ο-Πολ. 1191/29.7.2013 (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1926/8.8.2013 τεύχος Β') τουΥΠΟΙΚ με θέμα "Διαδικασία αποστολής στοιχείων πελατών πιστωτικών ιδρυμάτων με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 82 του Ν. 2238/1994" ορίζονται τα εξής.
Ειδικότερα,
Τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 8 του άρθρου 82 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.Στην υποχρέωση αυτή εντάσσονται και τα στοιχεία του άρθρου 2 της παρούσας για τις παρακάτω κατηγορίες πελατών τους υψηλού κινδύνου:
Α. ελεύθεροι επαγγελματίες, που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών, στους οποίους πιστώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ποσά συνολικών εισοδημάτων τους  ... Δείτε ολόκληρη την Α.Υ.Ο.-Πολ.1191/2013.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZHFjdWlwUzhXSGM/edit

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΠΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΠΡΟΞΕΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Mε την Α.Υ.Ο-Πολ. 1190/29.7.2013 (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1926/8.8.2013 τεύχοςΒ')  με θέμα "Τροποποίηση της ΑΥΟ ΠΟΛ.1268/11, (ΦΕΚ 39/20.1.2012/τ. Β΄) σχετικά με την απαλλαγή από το ΦΠΑ της παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των ρυθμίσεων των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων και για τις ανάγκες των αναγνωρισμένων από την Ελλάδα διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών ή των μελών του προσωπικού τους" ορίζονται τα εξής.
Ειδικότερα,
Τα εγκατεστημένα σε άλλο κράτος μέλος δικαιούχα της απαλλαγής πρόσωπα, για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από εγκατεστημένους στην Ελλάδα υποκείμενους στο φόρο προσκομίζουν στους υποκείμενους αυτούς το «Πιστοποιητικό απαλλαγής από τον ΦΠΑ και/ή τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης», θεωρημένο από την κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία του κράτους μέλους εγκατάστασής τους.
Ο πωλητής των αγαθών ή ο παρέχων τις υπηρεσίες εκδίδει φορολογικό στοιχείο χωρίς ΦΠΑ, στο οποίο αναγράφει την ένδειξη «Απαλλαγή βάσει AYO ΠΟΛ 1268/2011», επισυνάπτοντας στο στέλεχος του φορολογικού στοιχείου το ανωτέρω θεωρημένο αντίτυπο, το οποίο αποτελεί το δικαιολογητικό απαλλαγής. .................
Δείτε ολόκληρητην Α.Υ.Ο-Πολ.1190/2013
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pZHFjdWlwUzhXSGM/edit

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *