Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ 2 ΕΤΗ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΟΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Με την Αριθ. Πρωτ. 13723/7.10.2013 του ΥΠΟΙΚ (Σ.Δ.Ο.Ε) με θέμα " Παράταση παραγραφής και διαχείριση υποθέσεων με κατασχεμένα ή μη "ορίζονται τα εξής.
Ειδικότερα
Σχετικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
 1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 και 5 του Ν. 4141/2013 , από τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών Φορολογικών αντικειμένων των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι το χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής του φόρου και λοιπών καταλογιστικών πράξεων, παρατείνεται το δικαίωμα αυτό για δύο ακόμα έτη πέραν του χρόνου που ορίζεται από τις οικείες κατά περίπτωση διατάξεις.
 2. Όπως μας γνώρισε η Διεύθυνση Ελέγχων του Υπ. Οικονομικών με το αριθ. ΔΕΛ Α 1143928 ΕΞ 2013/20-09-2013 έγγραφο της, οι πιο πάνω διατάξεις αφορούν τις εντολές διενέργειας οριστικού φορολογικού ελέγχου, ο οποίος είναι πλήρης, εμπεριστατωμένος και οριστικός. Συνεπώς, για να υπάρξει διετής παράταση παραγραφής μιας υπόθεσης κατ΄ εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, είναι αναγκαίο από την αρμόδια φορολογική αρχή να εκδοθεί εντολή διενέργειας οριστικού ελέγχου.
 3. Ύστερα από τα παραπάνω και με στόχο την αξιοποίηση των υπόψη διατάξεων, παρακαλούμε για τα ακολούθα:
 α) Οι υποθέσεις με κατασχεμένα οι οποίες βρίσκονται στις υπηρεσίες σας και οι οποίες παραγράφονται την 31/12/2013:
 αα) εφόσον η επεξεργασία των κατασχεμένων δεν έχει αρχίσει, να διαβιβαστούν άμεσα στις αρμόδιες ΔΟΥ για τις περαιτέρω δέουσες ενέργειες,
 ββ) εφόσον η επεξεργασία των κατασχεμένων έχει αρχίσει, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι 15/10/2013, να σταλούν στις αρμόδιες ΔΟΥ σχετικά πληροφοριακά δελτία, προκειμένου οι τελευταίες να κρίνουν, εάν απαιτείται η έκδοση εντολής οριστικού φορολογικού ελέγχου για διετή παράταση της παραγραφής.
 β) Εάν υπάρχουν και άλλες υποθέσεις, οι οποίες επίσης παραγράφονται την 31/12/2013, να σταλούν στις αρμόδιες ΔΟΥ σχετικά πληροφοριακά δελτία.
                                                                                              Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *