Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΤΥΠΟΣ & ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ 10%

Με την Α.Υ.Ο-Πολ.1127/31.5.2013 (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1394/6.6.2013 τεύχος Β') τουΥΠΟΙΚ με θέμα "Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης φόρου μερισμάτων με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 45 του Ν. 4141/2013 (ΦΕΚ Α΄ 81) συνυποβαλλόμενα με αυτή δικαιολογητικά έγγραφα και διευκρινίσεις για κάθε άλλο αναγκαίο θέμα με σκοπό την ορθή εφαρμογή των διατάξεων αυτών" ορίζονται  τα εξής.
Ειδικότερα,        
                                 αποφασίζει:
* Τύπος και περιεχόμενο δήλωσης φόρου μερισμάτων Ορίζουμε ότι, η υπό της παραγράφου 5 του άρθρου 45 του Ν. 4141/2013 (ΦΕΚ Α΄ 81) δήλωση απόδοσης του φόρου των μερισμάτων που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτές, θα έχει τον τύπο και το περιεχόμενο όπως στο συνημμένο υπόδειγμα 1 «δήλωσης φόρου μερισμάτων» μιας (1) σελίδας.
* Γενικά − Υπόχρεοι προς καταβολή φόρου επί των μερισμάτων − Βάση επιβολής του φόρου αυτού
Με τις παραπάνω διατάξεις ορίζεται ότι, στα μερίσματα που εισπράττει φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας από αλλοδαπή επιχείρηση οποιουδήποτε τύπου ή μορφής, που έχει νομίμως εγκαταστήσει γραφείο ή υποκατάστημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 27/1975 (ΦΕΚ Α΄77) και το αντικείμενο εργασιών του είναι εκείνο που προβλέπεται από την άδεια εγκατάστασής του στην Ελλάδα, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) ο οποίος καταβάλλεται από τον δικαιούχο των μερισμάτων. Στη διάταξη αυτή δεν υπάγονται τα μερίσματα που εισπράττει φυσικό πρόσωπο, φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, από τις επιχειρήσεις που σύμφωνα με την εγκριτική πράξη εγκατάστασής τους  στην Ελλάδα, σαν υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών του άρθρου 25 του Ν. 27/1975), ασχολούνται και με την διαχείριση ή εκμετάλλευση πλοίων με ελληνική  ή ξένη σημαία. Μετά την καταβολή του φόρου για τα μερίσματα αυτά, εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, μετόχου ή εταίρου εξαιρουμένου από οποιονδήποτε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση.
* Οι δικαιούχοι των μερισμάτων, έκτακτων αμοιβών από διανομή κερδών πλέον των μισθών, προμερισμάτων και διανεμομένων κερδών παρελθουσών χρήσεων σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, πρέπει να καταβάλλουν τον οφειλόμενο φόρο δέκα τοις εκατό (10%), εφ’ άπαξ με την υποβολή δήλωσης (ως υπόδειγμα 1) στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όπου υποβάλλουν και την ετήσια φορολογική τους δήλωση, εντός του επόμενου μήνα από αυτόν εντός του οποίου έγινε στην αλλοδαπή ή ημεδαπή, η καταβολή ή η πίστωση αυτών, μαζί με τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά όπως περιγράφονται στην επόμενη παράγραφο. ........................
Δείτε ολόκληρη την Α.Υ.Ο-Πολ. 1127/2013.
https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pSlZ6d3BvbXJWeWM/edit?usp=drive_web



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *