Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΦΠΑ 23% ΣΕ Π.Υ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Με την Δ.Λ  . Αρ. Πρωτ: Δ14Β1067159ΕΞ2013 /17.4.2013 του ΥΠΟΙΚ με θέμα " Εφαρμογή διατάξεων Φ.Π.Α. σε παροχή υπηρεσιών ταυτοποίησης γενετικού υλικού"διευκρινίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, με το οποίο ζητάτε να σας πληροφορήσουμε εάν η υπηρεσία ανάλυσης δειγμάτων γενετικού υλικού και ταυτοποίησης DNAνπου παρέχει η εταιρεία σε πελάτες της ιατρούς και ιδιώτες,νυπάγονται σε Φ.Π.Α., σας πληροφορούμε τα εξής:
1.Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 4 και 8 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), στο Φ.Π.Α. υπάγεται κάθε παροχή υπηρεσίας που πραγματοποιείται από υποκείμενο στο φόρο που ενεργεί με αυτήν την ιδιότητα έναντι ανταλλάγματος.2.Σύμφωνα με τις διευκρινήσειςπου έχουν δοθεί με την ΠΟΛ 1100/2010 υπάγονται στο φόρο με τον κανονικό συντελεστή οι υπηρεσίες που δεν έχουν σκοπό τη διάγνωση, περίθαλψη, πρόληψη και στο μέτρο του δυνατού θεραπεία ασθενειών ή ανωμαλιών της υγείας του ανθρώπου στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.3.Περαιτέρω σύμφωνα με την νομολογία του ΔΕΚ (υπόθεση C-384/98) οι ανωτέρω πράξειςανάλ υσης γενετικού υλικού και ταυτοποίησης DNA δεν συνιστούν απαλλασσόμενες ιατρικές υπηρεσίες, καθώς δεν αφορούν στην περίθαλψη ανθρώπων, με διάγνωση και θεραπεία ασθένειας ή κάθε άλλης ανωμαλίας της υγείας, αλλά στην απόδειξη, μέσω βιολογικών αναλύσεων, της γενετικής συγγένειας ατόμων4.Συνεπώς, οι ανωτέρω υπηρεσίες τις οποίες παρέχει ή εταιρεία σας τόσο σε ιδιώτες όσο και σε ιατρούς υπάγονται σε Φ.Π.Α. με τον κανονικό συντελεστή 23%. 5.Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος των πραγματικών περιστατικών ανήκει στην
αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης
Βασιλική Τάτση



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *