Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΟΙ 13 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΝΤ. Ε1 ΟΙΚ. ΕΤ.2013

ΟΙ 13 ΑΛΛΑΓΕΣ  ΠΟΥ ΕΠΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΩΔ.ΤΟΥ ΝΕΟΥ Ε1.
ΠΙΝΑΚΑΣ 2
019-020 «Είστε επιτηδευματίας που φορολογείται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 45 Κ.Φ.Ε.»: Προστέθηκαν οι νέοι αυτοί κωδικοί. Ο κωδικός καθιερώθηκε προκειμένου –κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου– όσοι αμείβονται με μπλοκάκι αλλά είναι κατ’ ουσίαν μισθωτοί να συνεχίσουν να πληρώνουν €500 τέλος επιτηδεύματος και όχι €650, όπως ισχύει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
027-028 «Ασκείτε εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι τις 31/12/1950» : Προστέθηκαν οι νέοι αυτοί κωδικοί. Ο κωδικός αυτός καθιερώθηκε προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.
ΠΙΝΑΚΑΣ 4Ε
Εισόδημα από ακίνητα
175-176: Οι κωδικοί διευρύνονται και ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει όχι μόνο το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας πάνω από 300 τ.μ. η καθεμία αλλά και το ακαθάριστο εισόδημα από επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις.
177-178: Προστίθενται νέοι κωδικοί, όπου ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει και το ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας μέχρι και 300 τ.μ., αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφάνειας.
ΠΙΝΑΚΑΣ 4ΣΤ
Εισόδημα από κινητές αξίες
291-292: Στους κωδικούς αυτούς μέχρι πέρσι οι φορολογούμενοι δήλωναν το «καθαρό εισόδημα από τόκους δανείων κ.λπ. ημεδαπής προέλευσης». Στο νέο Ε1 δηλώνονται οι «κινητές αξίες ημεδαπής προέλευσης που φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις».
ΠΙΝΑΚΑΣ 4Ζ
Εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης
395-396: Στους κωδικούς αυτούς μέχρι πέρσι ο φορολογούμενος καλείτο να δηλώσει ακαθάριστα εισοδήματα από κατοικίες με επιφάνεια πάνω από 300 τ.μ. η καθεμία. Φέτος θα πρέπει να δηλώσει, εκτός από τα εισοδήματα αλλοδαπής που προέρχονται από κατοικίες με επιφάνεια πάνω από 300 τ.μ., και το ακαθάριστο εισόδημα από επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις ανεξαρτήτως επιφανείας.
ΠΙΝΑΚΑΣ 5
Προσδιορισμός της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης
204-205-206: Στους κωδικούς αυτούς πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας αλλά και δευτερευουσών κατοικιών (εξοχικά) και αποτελούν διεύρυνση του κωδικού 205 (πέρσι) στον οποίο δηλωνόταν ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μόνο της κύριας κατοικίας. Στις περυσινές δηλώσεις η καταγραφή του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είχε προαιρετικό χαρακτήρα.
844-845: Νέοι κωδικοί στους οποίους όσοι κατέχουν σκάφη αναψυχής καλούνται να δηλώσουν τον ΑΦΜ του κύριου ή του κατόχου του σκάφους. Πέρσι σημειωνόταν μόνο το όνομα του σκάφους.
ΠΙΝΑΚΑΣ 6
Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία - ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη
659-660: Συμπληρώνονται υποχρεωτικά με τα «εισοδήματα που αποκτήσατε το 2012, τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο, φορολογούνται με ειδικό τρόπο καθώς και από μερίσματα ημεδαπών ΑΕ, ΕΠΕ κ.λπ.». Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει υποχρεωτικά τόκους καταθέσεων εσωτερικού και εξωτερικού, κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τόκους ομολόγων καθώς και μερίσματα που εισέπραξε το περασμένο έτος. Τα εισοδήματα αυτά θα προστεθούν στα λοιπά εισοδήματά του προκειμένου να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
ΠΙΝΑΚΑΣ 7
Φοροαπαλλαγές
077-078: Προστέθηκαν οι κωδικοί αυτοί όπου δηλώνονται οι δαπάνες αποκατάστασης ακινήτων.
039-040: Προστέθηκαν οι κωδικοί αυτοί όπου δηλώνονται οι δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων. Οι παραπάνω κωδικοί αφορούν ακίνητα στις περιοχές Γεράνι και Μεταξουργείο. 
ΠΙΝΑΚΑΣ 8
333-334: Προστέθηκαν οι κωδικοί αυτοί για τα ποσά που παρακρατήθηκαν το 2012 για ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
ΠΙΝΑΚΑΣ 9
Στοιχεία προσώπων που συνοικούν με τους φορολογούμενους και τους βαρύνουν
Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν και τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *