Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ ΑΠΟ 1.1.2013

Δημοσιεύουμε Ενημερωτικό Σημείωμα του Ειδικού μας Συνεργάτη Παν. Ρέππα  Συγγραφέα και  Ειδικού  Ερμηνευτή  του Φορολογικού δικαίου για την αλλαγή  από 1.1.2013 του τρόπου απόδοσης των τελών χαρτοσήμου  επι ορισμένων συναλλαγών. Θα αποδίδεται  μέσα σε πέντε (5) ημέρες (από εντός τριμήνου)
     ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
           του Παναγιώτη Θ. Ρέππα
           τ. Δ/ντή Υπουργείου Οικονομικών

  Συνεργάτη της εταιρείας Συμβούλων Επιχειρήσεων
     «ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Γ. ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ Α.Ε.»

1. Όπως γνωρίζετε, από 1 Ιανουαρίου 2013 θα ισχύει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.), μετά και την τροποποίησή του με την από 19-11-2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 229α΄) (άρθρο 4).
Με τον νέο ως άνω Κώδικα καταργήθηκε ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (Π.Δ. 186/92).
2. Μέχρι την 31-12-2012, ήτοι, ημερομηνία ισχύος του καταργηθέντος Κ.Β.Σ., οι επιχειρήσεις, στην περίπτωση της αγοράς αγαθών από πρόσωπα, που δεν ετύγχαναν επιτηδευματίες, κατά τις διατάξεις του εν λόγω Κώδικα, καθώς και στην περίπτωση της είσπραξης αποζημιώσεων, επιδοτήσεων, οικονομικών ενισχύσεων και άλλων ανοργάνων εσόδων από τρίτους, εξέδιδαν τα προβλεπόμενα από τον ως άνω Κώδικα τιμολόγια, επί των οποίων (τιμολογίων) οφειλόταν το οικείο, κατά περίπτωση, τέλος χαρτοσήμου, επειδή οι ανωτέρω πράξεις και συναλλαγές αποτελούν αντικείμενο του περί χαρτοσήμου νόμου. Το ως άνω, δε, τέλος χαρτοσήμου αποδιδόταν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο εντός τριμήνου, σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 39 παρ. 10 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992).
3. Από την 1 Ιανουαρίου 2013, όμως, και μετά, ήτοι, από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νέου Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, το τέλος χαρτοσήμου επί των ανωτέρω πράξεων και συναλλαγών δεν θα αποδίδεται από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο εντός τριμήνου, αλλά μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης, του οικείου παραστατικού στοιχείου (τιμολογίου), σύμφωνα με τη γενική διάταξη του άρθρου 3 παρ. 1 του Κώδικα Χαρτοσήμου. Και τούτο, γιατί ο νέος ως άνω Κώδικας, σε αντίθεση με τον καταργηθέντα Κ.Β.Σ., δεν αναφέρει τίποτε, για τον τρόπο απόδοσης του τέλους χαρτοσήμου, που οφείλεται επί των ανωτέρω πράξεων και συναλλαγών.
* Σημειώνεται, ότι τα ανωτέρω ισχύουν, εφόσον και εάν με νέα διάταξη νόμου δεν ρυθμισθεί διαφορετικά ο τρόπος απόδοσης του τέλους χαρτοσήμου, που οφείλεται επί των ανωτέρω πράξεων και συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *