Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

O KΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

* Το άρθρο δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα 
         " Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ "σελίδα 22.
Με το σημείωμα αυτό δίδεται μια συνοπτική εικόνα των βασικών αλλαγών, απλοποιήσεων και καταργήσεων διατάξεων του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/92) ο οποίος αντικαθίσταται από 01/01/2013 από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) με τις διατάξεις του Ν. 4093/12-11-2012 (ΦΕΚ 222 Τεύχος Α΄). 
Ουσιαστικά δεν πρόκειται για πλήρη κατάργησή του, αλλά για απλοποίησή του, αφού με τον Κ.Φ.Α.Σ. παραμένουν οι περισσότερες διατάξεις και αποφάσεις του παλαιού Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/92) που επαναδιατυπώνονται και συγχωνεύονται σε 14 νέα άρθρα (από 39 του Κ.Β.Σ.).

 Οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται με τον Κ.Φ.Α.Σ. συνοψίζονται παρακάτω:
 1. Δεν περιλαμβάνονται διατάξεις για το κύρος και την αποδεικτική δύναμη των βιβλίων και στοιχείων (άρθρο 30 του Κ.Β.Σ.). Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καμία ποινή για παραβάσεις, πράξεις ή παραλείψεις του υποχρέου απεικόνισης συναλλαγών που θα αντίκεινται στον Κ.Φ.Α.Σ. Από πληροφορίες που έχουμε, οι διατάξεις αυτές θα συμπεριληφθούν στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Με τις νέες διατάξεις ελπίζουμε ότι δεν θα κρίνονται τα βιβλία ως ανεπαρκή ή ανακριβή, με βάση τις παλαιές και απαρχαιωμένες ρυθμίσεις που οδηγούσαν αναπόφευκτα σε εξωλογιστικό προσδιορισμό των βιβλίων, αλλά οι παραβάσεις κ.λπ. θα αξιολογούνται και ανάλογα θα προστίθενται τα σχετικά ποσά σαν λογιστικές διαφορές προσαυξημένες με ένα ποσοστό αξιολόγησης (ανάλογα με την παράβαση) στα ακαθάριστα έσοδα. Σημειώνεται πάντως ότι η τελευταία βελτιωμένη ρύθμιση για την απόρριψη των βιβλίων εφαρμόζονταν στην πράξη με μεγάλη φειδώ.
 2. Καταργείται η θεώρηση (διάτρηση) των βιβλίων, είτε τηρούνται χειρόγραφα είτε μηχανογραφικά. ...............................................................................
Δείτε και τις 24 Αλλαγές του Κ.Φ.Α.Σ  https://docs.google.com/file/d/0BzoIdHD7-U3pa3RoazhrSHNpalk/edit 
Αναλυτικά όπως δημοσιεύεται στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  υπάρχει και στην σελίδα μου ΑΡΘΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *